Najljepše doba u godini pretočeno u prigodnu blagdansku izložbu

Pred punim auditorijem Galerije Decumanus, 09. prosinca 2018. godine, otvorena je dvodijelna i u prvome dijelu blagdanska izložba Udruge Rukotvorine Krk pod nazivom Najljepše doba u godini na kojoj svoje radove predstavljaju: Zdenka Doma, Jasminka Gršković, Đurđica Hodanić, Meri Lukarić, Andrijana Rušin i Dajana Grgantov, a kojima su pridružene i članice Udruge keramičara Vali iz Kostrene.

Izložbu su javnosti zajednički predstavile članice Rukotvorina Krk Zdenka Doma i Dajana Grgantov te Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu, kao predstavnica organizatora ovog prigodnog, blagdanskog događanja.

Iznimno mi je drago, uvodi Parentić, da u Galeriji Decumanus, u ovo (pred)blagdansko vrijeme, možemo svjedočiti izložbi jedne od, svakako, najkreativnijih i najaktivnijih udruga koje djeluju na našem području - Udruge Rukotvorine Krk, a koja nam je omogućila da ovo najljepše doba godine, što je ujedno i naziv postava, zajedno sa svojim gostima i prijateljima provedemo kao zadovoljni i sretni građani!

Iako naša Udruga postoji kratko, svega dvije godine, ističe Doma, maksimalno se trudimo, što se ogleda u radu kojim su zahvaćena mnoga područja, od iskorištavanja krčke vune, kao i svih ostalih, na otoku dostupnih, (najčešće) otpadnih materijala, pa sve do obrade keramike, kojoj se rado posvećujemo, unatoč skromnijim mogućnostima. No vjerujem kako će budućnost donijeti bolje prilike kako bismo vlastitu kreativnost, u čitavom spektru mediju, mogle što uspješnije kanalizirati. Untoč tome, stvaramo mnogo, a svakako jednim od najznačajnijih segmenata našeg rada možemo smatrati radionice u našoj organizaciji, kako bismo uspješno prenosile znanja kojima raspolažemo, bez obzira nalazili se pred nama mališani ili osobe starije životne dobi. Pored radova naših članica, zaključuje Doma, ovim su postavom u Decumanusu obuhvaćeni i radovi keramičarki iz Udruge Vali, što ih vodi Jagoda Grgurić, s time da je selekcija izložaka i postav povjeren našoj članici Dajani Grgantov.  

Kao što je prethodno spomenuto, zadaća naše udruge, nastavlja Grgantov, ogleda se u korištenju otpadnih materijala, materijala kojih su se mnogi spremni odreći, a u kojima mi uspijevamo prepoznati potencijal tako da određeni predmet nanovo iskoristimo, oplemenimo, i na posljetku stvorimo nešto zaista jedinstveno. Ako se prošetate galerijom vidjet ćete da najčešće koristimo drvo, lozu, suho cvijeće, mahovinu, češere, ili pak vunu koja predstavlja jedan od najzastupljenijih otočnih otpadnih materijala, a koji je vrlo koristan i podatan za oblikovanje. Pored toga, izloženi su i radovi oblikovani u keramici, žici, tekstilu i perivom papiru, a sve u namjeri da se dočara i uprizori zaista najljepše doba u godini, tj. vrijeme adventa te iščekivanja Božića i Nove godine koje nam dopušta sanjati i vjerovati u dobro, navodi, naposljetku, Grgantov.

Nakon božićnog razdoblja, postav ove, važno je naglasiti, prodajne izložbe bit će izmijenjen tako da će se istim obuhvatiti i ostali (uz blagdansko vrijeme nevezani) radovi, što znači da će Decumanus (krajem prosinca i početkom siječnja) postati poprištem općeg prikaza rada Udruge Rukotvorine Krk. Prema tome, radovi krčkih kreativki javnosti će biti dostupni sve do 12. siječnja 2019. godine, svakim radnim danom između 10.00 i 12.00 te 17.00 i 19.00 sati. Izložbeni dio, također, prati i onaj edukativno-kreativni, tj. prigodne radionice izrade božićnih čestitki i ukrasa, što će se u Decumanusu, tijekom prosinca, odvijati prema sljedećem rasporedu:

  

12. prosinca, 17.00

→ Radionica izrade božićnih čestitki

 

15. prosinca, 17.00

→ Radionica filcanja božićnih ukrasa

 

19. prosinca, 17.00

→ Radionica izrade ukrasa za bor

 

21. prosinca, 17.00

→ Radionica izrade ukrasa za bor

 

22. prosinca, 17.00

→ Radionica filcanja božićnih ukrasa

 

Cijena radionice po osobi: 10,00 kn | Kontakt: rukotvorinekrk@gmail.com