Naj Bodulka - Mirjana Skomeršić ujedinila u humanosti stotine otočana

Novi list, 07. siječnja 2015.
 
Mirjana Skomeršić, 34-godišnja hotelijersko-turistička tehničarka iz Krka, osoba je godine otoka Krka. Ovogodišnjoj naj Bodulki vrijedno je priznanje, naime, uručeno na jučerašnoj svečanosti održanoj u Krku čime je zaključen još jedan izbor nezavisnog portala otok-krk.org i Udruge Krčka beseda.
Ove godine u finalnom izboru za naj Bodula ili Bodulku je bilo četvero kandidata. Svi redom zaslužili su biti proglašeni najboljima jer su svojim, prije svega humanitarnim radom, zadužili svoje lokalne zajednice, ali i cijeli otok. 
    
Pomoć Maji i Josipi
 
Za ovogodišnju laureatkinju njeni sumještani će reći da je jednostavna, samozatajna, vrijedna, dobra majka i nadasve veliki humanist. Naime, još prošle sezone pričala je o bolesnim curicama, blizankama Maji i Josipi iz Vrha kojima bi željela nekako pomoći. Uskoro se rodila ideja o organiziranju humanitarne akcije te je naj Bodulka nesebično odvojila svoje vrijeme i trud da organizira koncert. I to kako bi se prikupilo što više novaca da bi roditelji djevojčica mogli kupiti novo vozilo kojim bi ih lakše i sigurnije vozili na česte preglede u Zagreb. Koncert je održan u Krku krajem studenog i na njemu je prikupljeno gotovo 50.000 kuna. No, što je najvažnije, ova je samozatajna Bodulka u namjeri da pomogne potrebitoj obitelji, u humanosti uspjela ujediniti stotine otočana. 
Svakako mi je čast što sam dobila ovo priznanje, pogotovo stoga jer se dodjeljuje za dobra djela, odnosno pomaganje drugima. Moram priznati da ni sama nisam znala kako bih uopće počela cijelu tu priču oko organizacije koncerta, odakle početi, kome se obratiti? Međutim, kada sam nakon svega vidjela da smo uspjeli u namjeri da ova obitelj dobije toliko potrebno vozilo, stvarno mi je bilo puno srce. I to mi je najveća nagrada, kazala je Skomeršić te zahvalila svojoj obitelji na podršci, svima koji su joj na bilo koji način pomogli, osobiti kumi Jeleni Mrakovčić, kao i onima koji su prepoznali taj trud te je nagradili. 
Ova će vrijedna Bodulka, sada službeno i naj Bodulka zasigurno biti inspiracija onima koji žele nekome pomoći i učiniti dobro djelo. To su svakako i ostali kandidati za laskavu titulu, a to su ove godine bili Josip Cvelić, predsjednik Udruge umirovljenika grada Krka, potom Anica Spicijarić, predsjednica Udruge za zaštitu životinja Felix iz Njivica, te najmlađi kandidat, 31-godišnji Marin Markič iz Krka, zamjenik kapetana u Marini Punat i voditelj ronjenja u puntarskoj marini. 
    
Cvelić - legenda
 
Cvelić je na čelu krčke Udruge umirovljenika već 12. godina, no otočani će reći kako je prije svega - legenda humanitarnog rada kojem nije problem sjesti u auto i otići kamo treba da bi se pomoć dopremila na pravo mjestu u pravo vrijeme. 
Već tridesetak godina nastojim pomoći ljudima kojima je potrebno. Još tada sam, prema selu Lakmartin, odakle mi je žena, uz pomoć ljudi iz grada organizirao asfaltiranje prilaznog puta. Potom smo, naprimjer, početkom 90-ih u Crkvi sv. Antona u mjestu odradili generalnu adaptaciju i tu sam bio prisutan 36 dana. Tamo smo uredili i placu, a kada smo uređivali crkvicu, umjetnica Alma Dujmović nam je izradila i slike križnog puta. Od 1992. sam u mirovini, a 2003. sam preuzeo funkciju predsjednika Udruge umirovljenika grada Krka. Malo svjesno, malo i nesvjesno, u šali će reći ovaj kandidat dodajući da je i kroz udrugu odradio niz akcija pa se tako redovito pomaže potrebitima u Gorskom kotaru, ove godine su umirovljenici skupili preko 3.000 kuna koje su donirali umirovljenicima iz Gunje, i slično. Bilo je tu doista puno toga, reći će, a na pitanje što ga motivira i odakle mu energija, bez razmišljanja je rekao - pomagati drugima je nešto što se ne uči, već to čovjek jednostavno ima u sebi. I ne razmišlja puno o tome, već djeluje. A energija je onda prirodna stvar. 
    
Briga o životinjama
 
Ljubav i briga za napuštene životinje, pak, motiviraju kandidatkinju Anicu Spicijarić, koja vodi Udrugu za zaštitu životinja Felix koja slavi desetu obljetnicu aktivnog rada. Sumještani da je ova Njivičanka primjer volonterizma i zaslužna za postojanje azila za napuštene životinje na otoku Krku, kao i za podizanje svijesti o odgovornosti prema životinjama. 
Pokušavamo kroz naš rad doista osvijestiti ljude da je briga o životinjama važna. Počevši od vrha, dakle samih općine i gradova, čije je zakonska obveza brinuti o napuštenim životinjama, do naših sugrađana. Najteži dio posla je ipak ovaj s lokalnim samoupravama, no napuštene životinje trebaju našu pomoć i to nam svima daje energije da se i dalje zalažemo i borimo, kazala je ova kandidatkinja zaslužna i za sve veći odaziv građana po pitanju sterilizacije svojih ljubimaca te za akciju uhvati-steriliziraj-vrati. 
    
Pomagao u Gunji
 
A najmlađi kandidat četvrtog izbora za naj Bodula, Marin Markič, među najbolje je ušao nesebičnim pomaganjem stanovnicima poplavama zahvaćenog područja Gunje. Kao ronilac dragovoljno se prijavio za sudjelovanje u akcijama spašavanja gdje je dva tjedna boravio u vrlo teškim uvjetima, ne žaleći svoje vrijeme i zdravlje, te svojim ronilačkim znanjem i iskustvom uvelike pomogao u akcijama spašavanja. 
Kako sam član Nemo Adria ronilačkog kluba, koji je centar za intervencije u kriznim situacijama, prijavio sam se za volontiranje u poplavljenom području. U tim kontaktima mi je puno pomogla prijateljica Jovana Čutul Mahulja. U Gunji sam bio u vrijeme karantene, izvlačili smo nemoćne i starije, stoku, iskrcavali šlepere. To mi je iskustvo sigurno promijenilo percepciju života jer kad vidiš što se tim ljudima dogodilo, tek shvatiš koliko imaš i koliko si sretan. Takva tragedija ne želim da se ikad ikome dogodi, kazao je ovaj humanitarac te otkrio da je roniti počeo već s 13 godina.
 
Prethodnici 
    
Do sada su se titulom osobe godine otoka Krka okitili Miranda Šebelja, koja je zaslužna za učinkovitiji ustroj otočne ispostave službe hitne medicinske pomoći, potom narodni liječnik Petar Bajčić, poznatiji kao Pere ki načinja kosti, dok je lani titula pripala poznatom jurandvorskom folklorašu Antonu Juraniću-Pivcu. 
    
Presudili glasovi žirija 
    
Ovaj je izbor organiziran po četvrti put, s time da je ove godine novost bilo glasovanje žirija, pojasnio je Milovan Kirinčić, urednik portala otok-krk.org. Do sada se glasovalo samo putem Interneta, međutim, ove smo godine odlučili oformiti i žiri u kojem su, osim mene, bili i Miranda Šebelja, predsjednica Udruge Krčka beseda te naj Bodulka 2011. godine, i krčki fotograf Ivica Brusić Brujo. Svatko od članova žirija je imao po jedan glas, a glasovi skupljeni putem portala su kandidatu s najvećim brojem glasova donijeli dva boda, pojasnio je Kirinčić dodavši da su dva internetska glasa išla Marinu Markiču koji je on-line skupio najviše glasova. [Alenka Jurčić]