Na putu zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla: Dobivena sredstva za izradu Specifikacije šurlica

Čelnik Udruge Sirari Krka Vlatko Milohnić, u društvu tajnika Udruge maslinara Drobnica Gorana Marevića, 24. studenog 2017. godine, u zagrebačkom sjedištu Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, s resornim ministrom Tomislavom Tolušićem, potpisao je Ugovor o sufinanciranju izrade Specifikacije za Krčke šurlice radi njihove zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla.
Naime, postupak zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete - bilo oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla iliti zajamčeno tradicionalnog specijaliteta - zahtjevan je posao koji iziskuje značajna financijska sredstva potrebna za pripremu i izradu same Specifikacije, odnosno analizu sirovina i proizvoda, istraživanje tržišta i mnoge druge aktivnosti, kako bi se projekt naposljetku proveo što uspješnije i kvalitetnije.
Kao jednu od aktivnosti u okviru pomoći domaćim proizvođačima Ministarstvo poljoprivrede i ove je godine provelo program pod nazivom Potpora skupinama proizvođača za izradu Specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, čija je zadaća potaknuti skupine proizvođača na ulazak u postupak zaštite. Dodjelom bespovratnih financijskih sredstava osiguranih proračunom Ministarstva, proizvođačima se htjelo olakšati početnu fazu u postupku zaštite, točnije izradu Specifikacije. Ova potpora stoga podrazumijeva dodjelu namjenskih bespovratnih novčanih sredstava u maksimalnom iznosu do 75.000 kn, a pored svih pristiglih prijava za sufinanciranje ih je prihvaćeno tek šest, što znači da je uz Komiški rogač, Istarsku kobasicu, Dalmatinsku janjetinu, Čepinski kupus i Meso turopoljske svinje, svoju poziciju osigurala i ona za izradu Specifikacije Krčkih šurlica.
Nakon pršuta, Krčke šurlice trebale bi postati drugi otočni proizvod čiji će naziv na razini Europske unije biti zaštićenog oznakom zemljopisnog podrijetla, a ne smijemo u ovome kontekstu ne spomenuti ni maslinovo ulje zaštićeno oznakom izvornosti te ovčji sir za kojeg postupak zaštite oznakom izvornosti još uvijek traje. Prema tome, naš Zlatni otok mogao bi, u skorije vrijeme, postati jedna od prvih destinacija s kompletno zaštićenim menijem.
Kao potporu proizvođačima u ovu je svrhu Ministarstvo poljoprivrede u 2015. dodijelilo ukupno 611.502,50 kn, i to za 11 projekata zaštite naziva proizvoda, dok je u 2016. dodijeljeno 726.344,49 kn za 14 inicijativa, a u ovoj godini 447.000,00 kn za njih prethodno spomenutih šest.
Svako naše mjesto ima svoju specifičnost, odnosno tradiciju pripreme hrane što treba staviti na papir, i naposljetku sačuvati od zaborava. Dosad smo uspjeli zaštitili 17 proizvoda na razini Europske unije, a još ih je 18 u postupku zaštite. I za iduću godinu planiramo izdašna sredstva za ovaj vid pomoći proizvođačima, a stručne službe našeg Ministarstva na raspolaganju su im u svakom trenutku. Kako čitav teret zaštite pada upravo na proizvođače, mi smo uvijek dostupni za savjet, financijsku i drugu pomoć, a prije svega za suradnju, istaknuo je u prigodi potpisivanja serije ugovora ministar Tolušić.