Muzika u koracima - MooK: Uz puno učenja, smijeha i zadovoljstva sudjelujte u radu Glazbenog kampa 2023.

U organizaciji sve prisutnije Udruge Muzika u koracima - MooK u mjestima Milohnići i Brzac na otoku Krku, od 10. do 16. travnja 2023. godine, održat će se treće izdanje Glazbenog kampa. Sada već tradicionalni program, i ove godine donosi čitav niz noviteta, kako u sadržajnom smislu, tako i po broju mentora koji će svoja specifična znanja, na najbolji mogući način, polaznicima prenositi kroz šest dana intenzivnog učenja i druženja, drugim riječima življenja glazbe. Iznimnu pokretačku snagu utjelovljuje konstantno napredovanje i razvijanje, organizacijski i sadržajno, što podrazumijeva značajno povećanje obima edukacije u raznim područjima ne samo glazbene kulture.

Vodeći se osnovnom idejom da udaljenost od većih urbanih središta ne smije stajati na putu razvoja pojedinca, članovi Udruge smatraju kako je potrebno ulagati u stvaranje uvjeta i planiranje obrazovnih intervencija s ciljem da svakome bude omogućeno razvijanje vlastitih potencijala, kroz cjelogodišnje radionice, koncerte i sudjelovanja u kulturnim događanjima, što kulminaciju doživljava upravo održavanjem Glazbenog kampa.

Iznova koncipiran oko tri glavna programa pod nazivima All inclusive, Šotovento i Music in steps, ovaj je Kamp prilika da se sve nadarene pojedince potakne, nauči i usmjeri kako svoj glazbeni potencijal iskoristi do maksimuma.

I ove godine, polaznici Kampa osim na klasičnoj gitari, za čije je poučavanje po prvi put kao mentor angažiran magistar glazbene umjetnosti i profesor gitare Neno Munitić, nova znanja mogu steći i na klavijaturama, u teorijskim disciplinama, odnosno u modernom pjevanju te premjerno učiti o scenskom pokretu kao iznimno važnom segmentu koji glazbenika čini kompletnim. Još jedan novi član mentorskog tima, profesor baleta Igor Čupković, osvijestit će važnost ispravnog držanja i polaznike upoznati s osnovama scenskog pokreta potrebnim za uspješan javni nastup.

Po prvi će se put ove godine u sklopu Kampa održati i kreativne radionice u suradnji sa zagrebačkom Udrugom Gradionica koju mnogi prepoznaju kao nositeljicu STEM razvoja među mladima, i to putem LEGO edukacije. Kako se STEM i glazbena kultura dodiruju doznat će svi polaznici All inclusive i Šotovento programa.

Svi koji su prijašnjih godina pratili rad Udruge znaju da svaki početak Glazbenog kampa obilježi besplatni koncert klasične glazbe. Dovođenje renomiranih te međunarodno poznatih i priznatih mladih umjetnika najbolji je način popularizacije glazbene kulture i već prethodno spomenute osnovne ideje Udruge. Ove će godine na koncertu za početak Glazbenog kampa nastupiti svjetski priznati gitarist Lovro Peretić.

Dobne granice za polaznike Kampa su sljedeće: All inclusive i Šotovento prilagođeni su za učenike osnovnih i srednjih škola, dok Music in steps predstavlja idealan start za svu nadarenu djecu u starosnom rasponu od šest do osam godina. Prošlogodišnja struktura radionica za stariju djecu zadržana je i ove tako da All inclusive i Šotovento na odabir nude jednu od četiri edukacijske radionice: klasična gitara, klavijature, teorijske discipline ili moderno pjevanje.

 

 

Programi All inclusive i Šotovento
 

Polaznici programa All inclusive i Šotovento imat će individualne sate klasične gitare u kombiniranoj nastavi s profesorima Nenom Munitićem, Antoniom Rumenovićem i Slađanom Čolović, dok je nastava klavira i teorijskih disciplina dodijeljena profesoru Davoru Juretiću, a moderno pjevanje renomiranoj pjevačici Ani Kabalin. U ovom kontekstu treba istaknuti kako je pristup provođenju nastave individualan što svakom polazniku omogućava da u punoj mjeri ostvari svoj muzički potencijal. U sklopu teorijskih predmeta obrađivat će se stilske značajke glazbe, načini slušanja i interpretacije, orkestracija i solfeggio u praksi, uz sve ostalo potrebno za kvalitetnu interpretaciju glazbenog djela. Prethodno spomenuti mentori vode i radionicu komorne glazbe koja će se odvijati svakodnevno. Vođenje radionice Temelji aranžiranja i improvizacije - zašto ne? povjereno je poznatom i priznatom glazbeniku Ivanu Pešutu. Ondje će polaznici učiti kako koristiti različite alate kojima vjerojatno svi raspolažu, ali ih dosad možda nisu koristili za aranžiranje i improvizaciju prilikom muziciranja. Radionica Scenski pokret, pod vodstvom profesora Igora Čupkovića, predstavit će osnove scenskog pokreta potrebne za uspješan javni nastup.

Polaznicima programa All inclusive za vrijeme trajanja Kampa smještaj je osiguran u prekrasnom Molanr resortu, dok je prehrana organizirana u suradnji s krčkim restoranima. Brigu o polaznicima Kampa vode mentori i volonteri.

 

Program Music in steps
 

Program Music in steps namijenjen je najmlađima koji svoje afinitete prema glazbi i/ili likovnosti još uvijek nisu usmjerili preko klasičnih programa edukacije. Ovaj program uključuje učenje osnova glazbene teorije uz pjevanje i igru kao pripremu za buduće glazbeno obrazovanje, zatim upoznavanje s različitim instrumentima radi razvijanja osjećaja ritma i melodije te upoznavanje s različitim tehnikama likovnog izražavanja. Ovaj će program voditi Ana Horvat, odgojiteljica i umjetnica.

 

 

Ciljevi ovog šestodnevnog Glazbenog kampa mogu se sažeti na povezivanje i druženje mladih glazbenika, inzistiranje na individualnom pristupu po mjeri polaznika, jačanje vještine funkcioniranja u timu te osvještavanje važnosti brige o vlastitom zdravlju.

Kamp započinje 10. travnja koncertom otvaranja na kojem će nastupiti gitarist Lovro Peretić, osvajač brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim smotrama i natjecanjima. Kamp, također, i završava koncertom koji je predviđen 15. travnja, a na kojem će njegovi polaznici izvesti svoj program. Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje.

Prijave za sudjelovanje u radu kampa otvorene su do 01. travnja, odnosno do popunjena kapaciteta pošto je isti ograničen.

Kompletne informacije o svim programima, terminima održavanja, uvjetima i načinima održavanja Glazbenog kampa 2023. mogu se pronaći na internetskim stranicama Udruge Muzika u koracima - MooK: muzikaukoracima.hr.

 

Kontakt podatci:
 

Udruga Muzika u koracima - MooK

Brzac 97, 51500 Krk

Mob.: +385 91 975 40 64 (Slađana Čolović)

Mob.: +385 91 203 08 55 (Eni Božić Molnar)

E-mail: udruga.mook@muzikaukoracima.hr

Web: www.muzikaukoracima.hr