Moderna atrakcija u staroj jezgri presjajnoga grada

Otočni Novi list, 14. travnja 2013.
 

Onovoj školskoj sportskoj dvorani krčke Osnovne škole Fran Krsto Frankopan već je mnogo toga rečeno. I to s razlogom.

Naime, zgrada koja već mjesecima izrasta u neposrednom susjedstvu školske zgrade, u kulturno-povijesnim i sakralnim spomenicima načičkanoj jezgri presjajnog grada Krčana plijeni pažnju, i to kako osnovaca (koji je ovih dana napokon počinju koristiti), tako i svih ostalih građana, prolaznika, čak i turista koji od trenutka nastanka školsko-dvoranskog kompleksa upravo u sjevernom dijelu grada pronalaze zanimljiv, neuobičajen, atraktivan, a u konačnici i vrlo sretno riješen primjer složnog i skladnog suživota novoga i starog, modernog i tradicionalnog, sakralnog i svjetovnog.
Upitan o uspješno realiziranom projektu školske sportske dvorane, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić rekao nam je kako su, osim uporabnim značajkama konačnog rezultata tog velikog i važnog projekta, u Gradskoj upravi u konačnici izuzetno zadovoljni i njegovim ambijentalnim kvalitetama, kao i financijskim aspektom priče koja je Grad stajala manje no što se računalo. - Taj se projekt razvijao puno desetljeće. Naime, objašnjava Vasilić, građevinska dozvola za dvoranu ishođena je još 2003. godine, u fazi kad se kretalo u gradnju nove osnovne škole. Škola je dovršena 2005., a mi smo, vođeni kriterijem rješavanja prioriteta, glavnu pažnju i potencijale gradskog proračuna, umjesto nastavku gradnje dvorane, bili prisiljeni usmjeriti izgradnji novog vrtića s jaslicama. Tek po dovršetku tog projekta, stekli su se uvjeti da se iznova vratimo školskom kompleksu, odnosno gradnji prijeko potrebne dvorane čiji je izvorni projekt, u međuvremenu, zbog potrebe arheoloških istraživanja na lokalitetu zgrade stare gimnazije i Školskog trga, gdje se nekad nalazio samostan klarisa, morao korigirati i prilagoditi. 
    
Odlično prošli
 
Gradonačelnik objašnjava da je izgradnja dvorane naposlijetku koštala 8,6 milijuna kuna - skoro tri milijuna manje od prvotnih projekcija. Tom iznosu valja pridodati i 300 tisuća kuna vrijedno opremanje, ističe gradonačelnik, dodajući kako je, rezimirajući financijski aspekt cjelokupnog projekta, posebno zadovoljan činjenicom da su dvije trećine cijene dvorane u konačnici pokrivene vanjskim izvorima, odnosno proračunskim transferima koje je Grad uprihodio od PGŽ-a (osnivača OŠ Fran Krsto Frankopan), kao i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. - PGŽ je projekt pomogao s 2,3 milijuna, a Ministarstvo s 3,63 milijuna kuna. Grad je, nakon što smo dobili potvrde o visini tih potpora, vlastiti udio u financiranju osigurao kreditnim aranžmanom kod HBOR-a, putem kojeg nam je doteklo 8 milijuna kuna, čime smo pokrili svoj udio u cijeni dvorane, ali i u međuvremenu isplaniranu i realiziranu dopunu tog projekta, koja se ogleda u potpunom preoblikovanju susjednog trga. Projekt uređenja Školskog trga, kaže Vasilić, reguliran je zasebnom građevinskom dozvolom koja je, uz ostalo, obuhvatila i naknadnu izgradnju podzemne tople pješačke komunikacije, odnosno pothodnika između škole i dvorane. 
Dvorana danas ima sve značajke sadržaja koji će uvelike kvalitativno obogatiti i osuvremeniti svakodnevicu naših osnovaca, ali i biti značajan iskorak na planu djelovanja brojnih sportskih udruga i klubova s područja Grada. S mjerodavnim predstavnicima PGŽ-a usuglasili smo režim upravljanja dvoranom koja će, za razliku od škole koja je županijska, biti sadržaj kojim će upravljati Grad. Nakon što smo nedavno uputili javni poziv predstavnicima svih gradskih sportskih društava i dobili informacije o njihovim potrebama, ovih se dana kreira satnica korištenja dvorane koja će sad značajno dopuniti već odranije dostupne dvoranske kapacitete srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir. Tako ćemo sad dobiti uistinu jaku i kvalitetnu mrežu sportske dvoranske infrastrukture unutar koje će se moći naći dovoljno prostora i termina za sve naše sportaše, rekreativce, čak i kulturnjake, zaključuje Vasilić. 
    
Novi prometni režim
 
Govoreći o značajkama kompleksa kojeg je zajedno sa susjednom školom osmislio i oblikovao poznati i nagrađivani riječki arhitekt Idis Turato (koji stoji i iza arhitektonskog oblikovanja krčkog vrtića), ali i mogućnostima koje nova dvorana otvara, prvi čovjek grada nije zaboravio spomenuti i planove vezane uz nastavak uređenja školskog dvorišta - zaklonjenog i danas još uvijek slabo korištenog prostora koji bi, ostvare li se idejni planovi koje ovih dana razrađuje Turato, trebao dobiti multifunkcionalni otvoreni prostor namijenjen održavanju različitih školskih priredbi, ali i glazbeno scenskih manifestacija koje ljeti upriličuje gradski Centar za kulturu. Ti bi zahvati, postignemo li suglasje s predstvnicima HBOR-a, trebali biti financirani upravo iz još uvijek raspoloživog, nepotrošenog kreditnog izvora u dijelu koji nam je ostao nakon dovršetka gradnje dvorane, odnosno uređenja trga, navodi Vasilić. Dodaje i kako će većim dijelom već odrađene graditeljske i urbanističe intervenicije u sjeverni dio gradske jezgre zaokružiti i investicije u prometno-komunikacijske značajke obližnjeg područja. 
- Obzirom da se uređenjem Školskog trga, koji bi u svom novom izdanju trebao zabljesnuti već sredinom svibnja, taj prostor zatvara za promet vozila (uz iznimku dostave i tranzita vozila stanovnika starogradske jezgre koji unutar svojih dvorišta imaju garaže ili parkirališni prostor), stvorena je potreba za preoblikovanjem i uređenjem prometnih komunikacija tog dijela grada. Prije ljetne sezone tako će, zasad tek privremeno, biti uređeno i šljunkom prekriveno parkiralište na zemljištu od oko tri tisuće kvadrata preko puta franjevačkog samostana, koje je Grad nedavno otkupio. Kad se steknu uvjeti, odnosno kad angažirani prometni stručnjaci ponude najoptimalnije rješenje uređenja prometa, očekujem da bismo već najesen mogli ući i u tu, zaključnu fazu uređenja tog dijela grada Krka, koji će svim tim zahvatima dobiti posve nove oblikovne i prometno sigurnosne kvalitete, zaključio je Vasilić. [Mladen Trinajstić]