Mnogi novomedijski noviteti Turističke zajednice otoka Krka

Nakon što su, kao potpora razvoju aktivnosti na otvorenom, izrađene objedinjene karte pješačkih i biciklističkih staza otoka Krka te outdoor katalog, Turistička zajednica otoka Krka predstavila je i dvije besplatne aplikacije - KRKbike (Google play | AppStore) i KRKhike (Google Play | AppStore) - namijenjene korištenju putem pametnih telefona, a s kojima će posjetitelji uvijek na dohvat ruke imati karte svojih omiljenih ruta.

KRKbike i KRKhike zasad su dostupne kao aplikacije prilagođene Android operativnom sustavu i iPhone uređajima, a kao takve mogu se preuzeti u Google Marketu, odnosno AppStoreu, ali i s Internet stranica Turističe zajednice otoka Krka, odnosno portala krkoutdoor.com. Aplikacije su zasad aktivne na engleskom jeziku, a osim karte šetnica i pješačkih staza, šetačima i biciklistima pozornost skreću i na mnoge uz rute dostupne kulturne znamenitosti.

No, osim s brojnim mogućnostima provođenja vremena na otvorenom, otočna Turistička zajednica, našim posjetiteljima želi približiti i mnoge kulturne sadržaje, pa su tako, u sklopu projekta Kulturno nasljeđe otoka Krka, najprije publicirane turističke karte kulturnih znamenitosti koje su potom digitalizirane te na interaktivan i multimedijalan način predstavljene posredstvom portala visitkrk.hr. Međutim ni to nije sve, obzirom da su ove godine iste prilagođene korištenju putem pametnih telefona, što znači da svatko, u bilo kojem trenutku, može doći do željene karte te obići lokaciju ili rutu prema vlastitom nahođenju. Zadaća ove posljednje odrađene faze projekta, u Europskoj godini kulturne baštine, bila je kulturne i povijesne sadržaje što više približiti gostima te tako ojačati, ali i doprinijeti kulturnom identitetu našeg otoka, koristeći, pritom, brojne mogućnosti modernih tehnologija.

Podsjetimo, projekt Kulturno nasljeđe otoka Krka, u suradnji s riječkim Centrom za industrijsku baštinu, pokrenut je još 2016. godine s ciljem objedinjavanja kulturno-umjetničke baštine otoka Krka i njezine prezentacije putem novih tehnologija. Ovim interaktivnim alatom zasad je obuhvaćeno 50-tak lokaliteta, iako će njihov broj kontinuirano rasti, i to u namjeri da se javnosti prikažu sve najvažnije točke otočne kulturne, odnosno arheološke i sakralne baštine. One su podijeljene u pet cjelina - (1) arheološki ostaci, (2) crkve, (3) samostani, (4) utvrde i kašteli te (5) sedam administrativnih središta - a na karti su označeni različitim bojama i simbolima. Svaki od tih 50-tak lokaliteta opisan je kraćim znanstvenim, ali pitkim tekstom, zasad dostupnim na hrvatskom i engleskom jeziku, te opremljen fotografijom. U realizaciji ovog projekta sudjelovali su: Ivana Golob Mihić, Kristina Pandža (urednice),  Ema i Matija Makarun (autori tekstova), Ljiljana Brusić (autorica informatičke podloge i dizajna), Ivica Brusić Brujo (fotograf), Gordana Ožbolt (lektorica), Jana Kegalj (prevoditeljica) te Ivan Ćaleta-Car, Milan Trbojević i Ivan Zubak (zaduženi za razvoj mobilne aplikacije). Sama aplikacija Kulturno nasljeđe otoka Krka zasad se može preuzeti sa službenih Internet stranica Turističke zajednice otoka Krk: krk.hr.

Uz sve to, na prethodno spomenutom portalu, kao jedan suvremen i inovativan prikaz destinacije, odsad su dostupne i virtualne šetnje po otoku Krku u 360 stupnjeva, a koje se mogu koristiti na svim tipovima uređaja od uobičajenih računala, preko tableta, pa sve do pametnih telefona, i to uz dodatnu mogućnost pregleda preko VR naočala.