Mladi Krčani zasopli usred Europarlamenta

Otočni Novi list, 08. veljače 2015.
 
Maturanti Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka predstavljali su Hrvatsku na prvoj Euroscoli u 2015. godini, održanoj u Europskom parlamentu u Strasbourgu.
Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici završnih razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o Europi. Krčki su maturanti izabrani i svrstani u krug ponajboljih europskih učenika posredstvom nacionalnog natjecanja provedenog u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta. Na natječaju Moje ideje za bolju Europu nagrađen je videouradak učenica 4. G razreda Lucije Ostrogović i Marte Justić koji je naposljetku krčkim gimnazijalcima maturantima omogućio nagradno putovanje u Strasbourg na koje su u pratnji svoje mentorice prof. Gordije Marijan i ravnateljice Đurđice Cvitkušić, krenuli koncem siječnja. 
    
Odlično pripremljeni
 
Krčani su tako jedan od dana u Strasbourgu proveli radeći kao zastupnici Europskog parlamenta. Sudjelovali su u simulaciji rada europskih parlamentaraca u dvorani za plenarne sjednice EP-a te glasali o odlukama vezanim uz aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući na engleskom i njemačkom jeziku. Učenici su, doznajemo od njihove mentorice, bili podijeljeni u šest višejezičnih radnih skupina i raspravljali o temama vezanim uz okoliš i obnovljive izvore energije, slobodu informiranja i građansku kulturu, budućnost Europe, migracije i integracije te tematiku zapošljavanja mladih. U raspravama su sudjelovali zajedno sa svojim kolegama, učenicima iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Litve, Malte, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Švedske i Španjolske. 
Naši su učenici tom prilikom pokazali iznimno visoku razinu pripremljenosti i znanja o Europskoj uniji, što je dodatno potvrdio i plasman naše učenice Lucije Ostrogović u završnicu igre Eurogame, naglašava svime ondje viđenim i doživljenim ponosna prof. Marijan. Kulturni dijalog svih sudionika Euroscole obogaćen je mogućnošću predstavljanja škola i država sudionica koje je, doznajemo od krčkih srednjoškolaca, potvrdilo bogatstvo različitosti, ali i dodatno ujedinilo mlade Europljane u njihovoj različitosti. 
    
Turistički promotori
 
Krčki su gimnazijalci predstavili Hrvatsku, otok Krk i svoju školu naglasivši važnost i bogatstvo Zlatnog otoka u zemlji tisuću otoka, ali i Europi, ukazali na dobra upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, vrijednost Baščanske ploče i glagoljice te ekološki osviješten Eko otok Krk. Europskim je parlamentom tako na nekoliko minuta odzvanjao glasan zvuk sopela, tradicijskog glazbala s otoka Krka koje su na parlamentarnoj sjednici spremno zasvirali sopci Luka Brozić i Mario Gržančić. Maturantica Sara Kinkela uspješno je pak održala dvominutni govor i, po ocjeni svih sudionika tog nesvakidašnjeg parlamentarnog skupa, dostojno predstavila Hrvatsku, otok Krk i svoju školu. Kao pravi promotori svog turizmu okrenutog otoka, krčki su maturanti ostalim sudionicima Euroscole podijelili promidžbeni materijal o otoku Krku te svima uputili poziv da ga posjete. Promidžbeni i info materijal o otoku Krku profesorice Marijan i Cvitkušić podijelile su i svim ondje okupljenim mentorima iz cijele Europe, kao i dužnosnicima EP-a, i to tijekom rada nastavnika u radnim skupinama te za okruglim stolom u Europskom parlamentu. 
Rezultat Euroscole mnoštvo je mladih koji su u samo jednom danu, ali nakon višemjesečnih priprema, napravili korak više na svom osobnom razvoju. Svih 550 sudionika Euroscole napustilo je Europski parlament bogatiji za nova iskustva i prijateljstva na međunarodnoj razini, zaključila je, rezimirajući ovo vrijedno iskustvo, ravnateljica Cvitkušić.
 
Skupio hrabrost govoriti pred 550 sudionika 
    
Ponosan sam na samoga sebe jer sam kao predstavnik Hrvatske i naše škole s ponosom nosio hrvatsku zastavu uz intonaciju europske himne, a tijekom rasprave u radu plenarne sjednice skupio hrabrost govoriti pred 550 sudionika Euroscole i postavio kvalitetno pitanje o političkoj budućnosti Europe koje je bilo popraćeno pljeskom, rekao nam je po povratku iz Strasbourga gimnazijalac Ilija Krajinović. Jedna od autorica videouratka koji je Krčanima donio višednevno nagradno putovanje u Europski parlament, Lucija Ostrogović, rekla je da je kratki film Moje ideje za bolju Europu pun poruka o nužnosti prihvaćanja različitosti i ujedinjenju. Sve one šarene boje iz našeg nagrađenog rada ovim su događanjem dobile novi smisao. Iako svi iz različitih zemalja, ondje kao da smo pričali istim jezikom te smo naposljetku svi osjetili duh demokracije i zajedništva na jednom mjestu. Cilj da naučimo nešto novo, zabavimo se i međusobno upoznamo u potpunosti je ispunjen, a svi smo naposljetku obogaćeni spoznajom da, iako različiti te daleko jedni od drugih, ujedinjeni i povezani možemo učiniti mnogo, zaključila je Ostrogović, napomenuvši kako je različitost Europljana zapravo i njihovo najveće bogatstvo. 
    
Hrvatska delegacija 
    
Otok Krk i Hrvatsku u Europskom su parlamentu predstavljali gimnazijalci Stjepan Barbalić, Sara Bonifačić, Luka Brozić, Eli Čerkezović, Antonela Čorapović, Vid Fičor, Nikolina Fugošić, Domagoj Grdinić, Mario Gržančić, Marta Justić, Karla Justinić, Sara Kinkela, Ilija Krajinović, Filip Lipovac, Sandro Ljutić, Mirna Matičić, Nikolina Mrakovčić, Ana Darija Muždeka, Denis Nešić, Lucija Ostrogović, Tina Pejaković, Antonela Pejanović, Emanuel Radić, Rozalija Šajn, Silvio Šimunić, Marija Vančina i Deni Vičević. [Mladen Trinajstić]