Ministar Darko Lorencin posjetio otok Krk

Ministar turizma Darko Lorencin, tijekom posjeta Vrhu i tamošnjoj Kući Krčkog pršuta, 17. lipnja 2014. godine, izjavio je kako će se novim Zakonom o turističkim zajednicama promijeniti model financiranja samih turističkih zajednica, a planira se i podići boravišna pristojba koja će biti značajan izvor prihoda za uspostavljanje destinacijske menadžment organizacije - DMO, posebice na lokalnoj i regionalnoj razini.

Hrvatska ima jednu od najnižih boravišnih pristojba na Mediteranu, a riječ je o namjenskom i korisnom prihodu za promidžbu i razvoj proizvoda, izjavio je Lorencin nakon sastanka s direktorima i predsjednicima turističkih zajednica, okupljenim gospodarstvenicima te čelnicima Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice Kvarnera. Također, najavio je kako bi Ministarstvo do kraja mjeseca trebalo izići s prijedlogom povećanja boravišne pristojbe.
Ministar je s turističkim djelatnicima razgovarao o izradi Zakona o turističkim zajednicama te o ulaganjima u turistički sektor Primorsko-goranske županije. Razmišljamo kako, možda već ove jeseni, a svakako sljedeće godine, ući u destinacijski menadžment, da više ne gledamo u kalendare i prognoze, nego da upravljamo u punom smislu riječi s našim destinacijama, naglasio je Lorencin. Kazao je i da će novi Zakon sadržavati model kojim će se stimulirati udruživanje turističkih zajednica, po marketinškoj osnovi, po zajedničkom proizvodu ili ako same zaključe da im to koristi.
Govoreći o uspostavi destinacijskog menadžmenta, Lorencin je pored ostalog istaknuo i prilagodbu financijskog modela, odnosno decentralizaciju jednog dijela novčanih sredstava s nacionalne na županijsku razinu. Od sadašnjeg modela raspodjele, dodatnih pet posto s državne razine skida se u korist župnijske, rekao je dodavši da će i podjela rada, na svim razinama, biti puno jasnija i preciznija. Prihodi županijskih turističkih zajednica doživjeti će lijepi poticaj, jer će im ukupni prihodi porasti, obzirom da će umjesto deset posto prihoda od boravišne pristojbe i članarine dobivati petnaest posto, pojasnio je.
Dotičući se očekivanja od ovogodišnje turističke sezone, Lorencin je kazao kako sada imamo značajniji posjet turista te da bi predsezona trebala biti u blagom porastu. Svibanj je bio nešto slabiji, ali generalno stanje se za sada pokazuje dobrim, uz najavu dobrog rujna, čak i listopada, zaključio je.