Mimika orkestar predstavio Hram mora, glazbeno djelo inspirirano mediteranskim identitetom

Programom nazvanim Hram mora (iliti Altur mur, u prijevodu na veljotski jezik), u premijernoj izvedbi Mimika orkestra vođenog skladateljem i multiinstrumentalistom Makom Murtićem, 10. srpnja 2020. godine, u Frankopanskom kaštelu, otvorene su 64. Ljetne priredbe, jedan od festivala, nakon dubrovačkog i splitskog, s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali, čija je organizacija danas povjerena Centru za kulturu Grada Krka.

U ovogodišnji ciklus vrhunskih glazbenih i dramskih događanja, što će se sve do 20. kolovoza odvijati na Sceni Zidine, svojom je scenskom minijaturom o prirodi glasa kao primordijalnog instrumenta, uvela Milica Žužić, da bi ceremoniju otvorenja, nakon pozdravnog govora Zdravka Zime, posebnog savjetnika za kulturu predsjednika Republike Hrvatske, naposljetku zaključio gradonačelnik Darijo Vasilić, tradicionalno potpisavši listinu.

Nakon uvodnog dijela, Frankopanski kaštel prepušten je Mimika orkestru. Hram mora, kao novi projekt ovog hvaljenog kolektiva, svoj je početak zabilježio upravo na otoku Krku, inače mjestu što je skladatelja Murtića inspiriralo da napiše jedinstveno glazbeno-scensko djelo povezano s mediteranskim identitetom i kulturom. Kako se u njegovom prethodnom glazbenom projektu posvećenom staroslavenskim pogrebnim ritualima i praćenom albumom Divinities of the Earth and the Waters mogu prepoznati elementi slavenske, ali i grčke, turske te krčke tradicijske glazbe, ovim se djelom Murtić upustio u dublje istraživanje ovdašnjeg glazbenog nasljeđa, a na što su ga potaknule i dugogodišnje suradnje s glazbenicima i ostalim umjetnicima koji dijele inspirativan prostor Mediterana.

Okosnicu koncepta ovog projekta čine apstrahirani (fiktivni) višegodišnji, pa čak i višestoljetni razgovori vođeni u prostoru zatvorenog atrija, zamišljenog kao svojevrsni hram ili poprište socijalnih interakcija članova jedne imućne obitelji, njihovih najbližih prijatelja i suradnika. Tijekom godina, odnosno stoljeća tim zamišljenim prostorom prošli su mnogi ljudi ostavljajući ondje dragocjene informacije iz vanjskog svijeta. No njegovi stalni obitavatelji, glavni protagonisti, koji s jedne strane ukazuju na spektar ljudskih emocija, a s druge simboliziraju civilizacijom određene društvene strukture, tako konstruiraju specifična viđenja različitih događanja i društvenih mijena koje ih okružuju, unatoč tome što s njima nikada nisu u izravnom kontaktu.

Mimika orkestar osnovali su Mak Murtić i vokalistica Maja Rivić u Londonu, 2010. godine. Ovaj multikulturalni ansambl danas djeluje na internacionalnoj glazbenoj sceni bilježeći nastupe na brojnim etabliranim i svjetski poznatim festivalima. Ansambl, kojeg u različitim postavama čine neki od najpriznatijih klasičnih, jazz i progresivnih glazbenika, dosad je objavio četiri albuma (From Scratch to Structure, A Place Glowing a Brilliant Red, Singl Forgiveness Day, Divinities of the Earth and the Waters) na kojima je zabilježena fuzija neofolka, psihodelije, jazza te orkestralne i elektronske glazbe. A zaista jedinstvenu glazbenu priču, pred oduševljenim krčkim auditorijem, donio je izvrsno posložen kolektiv u kojem su vlastitu glazbenu virtuoznost zajednički demonstrirali: Maja Rivić (vokal), Dunja Bahtijarević (vokal), Valdemar Kušan (truba, flugelhorn) Danijel Hršak (truba, flugelhorn), Matjaž Mikuletič (trombon), Hrvoje Štefanić (trombon), Joe Kaplowitz (tuba), Leo Beslać (flauta, klavijature), Nika Bauman (flauta), Marko Malivuk Jovanović (alt saksofon, sopran saksofon), Vojkan Jocić (tenor saksofon), Marko Gudelj (bariton saksofon), Josip Šustić (električna i klasična gitara), Viktor Slamnig (električni bas), Nenad Kovačić (perkusije), Mario Petrinjak (bubnjevi) te Mak Murtić (dirigent) i Mateo Patekar (ton).

Mak Murtić rođen je u Zagrebu 1988. godine. Za klasičnu, jazz i suvremenu glazbu počeo se zanimati još tijekom svojih gimnazijskih dana kada kreće s učenjem tenor saksofona, gitare, bas gitare i klavira. Nakon upisa na zagrebački studij arhitekture aktivno se počinje baviti kompozicijom te osniva svoj deseteročlani glazbeni kolektiv. Kasnije surađuje i s drugim sastavima, a naposljetku upisuje londonski Middlesex University. Murtić trenutno živi na relaciji Zagreb - London gdje vodi Mimika orkestar. Pored toga, svira s bendovima Antenat, Živa Voda i Demoler, a s progresivnom jazz grupom Truth≠Tribe (Pravda≠Plemja) trenutno priprema album prvijenac. Piše skladbe za razne sastave, kampanje, filmove i predstave te ove godine na Zagrebačkom muzičkom bijenalu planira predstaviti zvučnu instalaciju (kompoziciju) za duo Sinković - Merčep.

U nastavku glazbenog dijela Ljetnih priredbi, u četvrtak, 16. srpnja, slijedi koncert dvoje vrhunskih gitarista Davida Savčića i Tea Mandžuke, kojima će se u izvedbi pridružiti i udaraljkaš Nevio Brozić, kako bi zajednički iznijeli seriju Savčićevih i Mandžukovih autorskih kompozicija koje predstavljaju jedinstvenu fuziju flamenca, jazza, romske, južnoameričke i klasične glazbe.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama ove su godine pružili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

  • 1
  • -
  • 2