MI.12 - nagrade i događanja

U krčkoj galeriji Decumanus otvorena je izložba MI.12 - nagrade & događanja, kao svojevrstan podsjetnik, ali ujedno i oproštaj od netom okončane, po mnogima uspješnje, turističke sezone.

Iza, na prvi pogled kodiranog, naziva MI.12 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena ka prezentaciji najznačajnijih gradskih manifestacija, na natječaju izabranih gradskih suvenira, ali i nagrada koje su Krk i Krčani zaslužili u proteklom jednogodišnjem periodu. Izložbeno-dokumentarni projekt MI.12 - nagrade & događanja tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja svojim posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turuzimu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao sve atraktivnije turističke destinacije koja svojim gostima, ali i domicilnom stanovništvu, nudi šaren spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima. 
Ovogodišnji postav kroz izloženi foto-ciklus, sastavljen od nekoliko cjelina, ali i video krčkog fotografa Ivice Brusića Bruja, posjetiteljima omogućava uživanje u motivima koji su zabilježeni na najpopularnijim gradskim manifestacijama poput Krčkog sajma koji je ove godine uz tradicionalni gastro i zabavni dio brojnim turistima iznova priskrbio odlazak u prošlost, čemu su ponajviše pridonijeli Frankopani Knezovi Krčki, zatim uvijek inventivni Putokazi i kostimirana Grupa 4'33'' u čijem glazbenom performansu prepoznajemo inspiriranost srednjovijekovnom tradicijom, ali i po prvi puta organizirana pomorska bitka na bačvama u kojoj su svoje snage odmjerile dvije slikovite rimske legije. I tradicionalne Ljetne prirede ponudile su reprezentativan dramski i glazbeni program koji polako svoju najveću inspiraciju, obzirom na ostavštinu poznatog Krčanina i kolekcionara Nikole Udine Algarottija, počinje pronalaziti u bogatoj baroknoj glazbenoj tradiciji. Pored čitavog niza gostujućih kazališnih skupina i glazbenih ansambala osobitu pažnju posjetitelja na sebe je privukao poznati münchenski Barock Band koji je okupljenima u Frankopanskom kaštelu priskrbio nezaboravno putovanje ne samo ranobaroknom Europom već i srednjom te južnom Amerikom. Osim ovih dvaju događanja kojima naš grad, barem na kulturno-turističkom planu, duguje svoju prepoznatljivost valja izdvojiti i nisku sportsko-rekreativnih programa poput Proljeća na kotačima, koji pridonosi popularizaciji biciklizma i otočkih biciklističkih staza, te sve zanimljivije gastro manifestacije Drobnica fest i Dane smokava koji su još jednom demonstrirali bogatstvo domaćih suvenira uporabne vrijednosti temeljenih na plodu masline i donedavno gotovo zaboravljenoj smokvi. Foto-dokumentacija prati i regatu tradicijskih barki Krčka jedra na kojoj su po prvi puta zajedno zaplovili pasara Bodulka i guc Bodul, ove godine također predstavljeni na poznatom Festivalu mora i mornara u francuskom Brestu, inače jednom od najvećih događanja ove vrste u Europi. 
Upravo bogata i specifična turistička ponuda zasigurno je bila jedna od karika nužnih kako bi grad Krk, polako, ali planski i sigurno, izgradio prepoznatljivu auru - nametnuo vlastiti, prepoznatljivi, identit. Tako je na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, inače događanju koje obzirom na različite kriterije pomno valorizira segmente domaćeg turizma, krčki Kamp Bor u akciji Plavi cvijet - kvaliteta za Hrvatsku poveo je u kategoriji najboljeg malog kampa u Hrvatskoj, a zlatna priznanja dodijeljena su mu i na slovenskom festivalu Kamping & karavaning, te poznatom novosadskom, 45. po redu, međunarodnom sajmu. Nagrade za kvalitetu nisu zaobišla ni ovčji sir Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Magriž u vlasništvu Kornićara Vesne i Miljenka Mrakovčića, kao ni Krčki pršut Vjekoslava Žužića. 
Uz značajne potencijale turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale krčkih kreativaca koji su na premjerni natječaj Turističke zajednice Grada Krka za rješenje gradskog suvenira prijavili svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmeti), gastro proizvode i publikacije. Ovaj postav stoga predstavalja priliku da se četrdesetak izabranih suvenira, označenih prigodnom markicom Dar iz Krka, razgleda i doživi u galerijskom prostoru. Naime, krčki suvenir, kao svojevrsan prezent grada, pa čak i otoka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, prezentirajući na različite načine njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu. 
Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa. 
Ova izložba realizirana u organizaciji Grada Krka, Turističke zajednice Grada Krk i Centra za kulturu Grada Krka može se razgledati između 19. i 29. studenog 2012., svakim danom (osim nedjelje) između 10.00 i 13.00 sati.