Mi jedemo odgovorno, izložbeno predstavljanje vrtićkog projekta

U Galeriji Decumanus, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, 23. ožujka 2018. godine, otvorena je izložba Dječjeg vrtića Katarina Frankopan - Mi jedemo odgovorno - koju već tradicionalno čine mnogi maštoviti radovi djece i odgojiteljica iz vrtića u Krku, Omišlju, Njivicama, Malinskoj, Polju, Vrhu, Baški i Vrbniku.

U skladu sa statusom Eko-vrtića, kojim se potvrđuje model odgoja i obrazovanja osjetljiv na pitanja ekologije, odnosno zaštite okoliša i održivog razvoja, ovogodišnjim postavom naši su vrtićari iznova posvećeni prenošenju jasnih eko-poruka, ovog puta koncentrirajući se na rezultate što proizlaze iz provedbe projekta Mi jedemo odgovorno. Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi za globalno obrazovanje u koju je trenutno uključeno 550 eko-škola/vrtića iz devet europskih zemalja. Kolektiv krčke ustanove ovaj projekt, s posebnom predanošću, provodi tijekom posljednje dvije godine što znači da se u svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom obrađuje čitav niz tema vezanih uz proizvodnju, preradu i konzumiranje (zdrave) hrane. Njegovu okosnicu, stoga, čini promišljanje o pozitivnom ili negativnom utjecaju odabira hrane na ljude, ali i planet uopće, što najčešće ovisi o sljedećim aspektima: što jedemo, koliko čega jedemo, koliko hrane bacamo, na koji je način naša hrana proizvedena, i tko od toga ima koristi!

Pored krčkih mališana koji su u pratnji odgojiteljica, na trgu pred galerijskim prostorom, priredili kratak pjevačko-recitatorski program, izložbu su, u društvu članova Udruge Knezovi Krčki Frankopani, zajednički otvorile Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu i Irena Žic Orlić, ravnateljica Dječjeg vrtića Katarina Frankopan.

Draga djeco, roditelji i odgojiteljice, uvodi Parentić, ovu priliku iskorištavam da vam se zahvalim na uloženom velikom trudu, jer ostvaren je zaista poseban izložbeni program koji će svim posjetiteljima Galerije Decumanus, vezujući se uz vašu dvogodišnju posvećenost realizaciji projekta Mi jedemo odgovorno, sigurno prenijeti mnoge korisne informacije.

U ime Dječjeg vrtića Katarina Frankopam, nastavlja Žic Orlić, pozdravljam sve vas što ste došli i tako odlučili podržati naš zajednički trud i rad koji je naposljetku urodio ovako lijepom i sadržajnom izložbom. Naime, u sklopu našeg Eko-vrtića, aktivno smo se uključili u međunarodnu inicijativu Mi jedemo odgovorno, s ciljem da naši mališani već od najranije dobi stječu navike zdrave prehrane, i uopće zdravog načina života. Nakon što smo zajedničkim snagama, nastavlja Žic Orlić, u svakom vrtiću gdje je to bilo moguće formirali vlastite vrtove u kojima sadimo, sijemo i brinemo se za biljke, došlo je konačno vrijeme i za kušalje finih, ali i zdravih plodova. Na ovo naše višegodišnje zalaganje mi smo itekako ponosni jer djeca vlastitim radom stječu praktična i za život vrlo korisna znanja.Tako su kroz svakodnevne aktivnosti naučili zašto je najbolje jesti baš sezonsku hranu, ali i pripremati poneki zdravi obrok ili napitak. Međutim ovim se projektom htjelo utjecati ne samo na djecu i njihove roditelje, već i na šire društveno okruženje te tako ukazati na važnost i vrijednost zdravog načina života. A poruke koje smo htjeli prenijeti najočitije su u elementima postava, stoga iskorištavam ovu priliku kako bi pozvala sve da razgledaju ovu tradicionalnu vrtićku izložbu te tako podrže naše najmlađe kreativce, zaključuje Žic Orlić.

Izložba Mi jedemo odgovorno na raspolaganju je sve do 11. travnja, s time da se postav može razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati, ili uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.