IN MEMORIAM: profesoru Vladimiru Bobincu [Zagreb, 23. 07. 1923. - Krk, 04. 05. 2014.]

U nedjelju, 04. svibnja 2014. godine preminuo je dugogodišnji profesor krčke srednje škole gospodin Vladimir Bobinac.

Profesor Vladimir Bobinac rođen je u Zagrebu 23. srpnja 1923. godine gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1947. upisao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu grupu XXIII Opća povijest. Diplomirao je Opću povijest, Nacionalnu povijest, Povijest umjetnosti, Latinski jezik i Pomoćne historijske znanosti.
Za vrijeme studija 1949. godine isključen je s fakulteta, uhapšen i optužen kao informbiroovac te osuđen na dvije i pol godine. Izdržava kaznu na Golom otoku. Kao apsolvent zapošljava se 01. studenog 1956. godine u Gimnaziji Žic Čedo u Krku kao profesor povijesti gdje ostaje do 31. kolovoza 1958. Bila je to treća godina rada škole od ponovnog otvaranja gimnazije. Odlukom Komiteta ostaje kratko vrijeme bez posla.
Ponovno se zapošljava na mjestu profesora povijesti u krčkoj gimnaziji 01. veljače 1960. godine i ostaje raditi sve do umirovljenja 31. kolovoza 1985. godine.
Cijeli životni i radni vijek ostao je vjeran gradu Krku i krčkoj gimnaziji, odnosno srednjoj školi koju je silno volio, prenoseći generacijama krčkih učenika svoja profesionalna i životna znanja te bio uzor kolegama nastavnicima i profesorima koji su ga iznimno cijenili i poštovali. 
Pružao je i više od nastavnih sadržaja, unoseći u predavanja sebe i svoje iskustvo. Odgajao je svoje učenike da postanu ljudi, a on njima prijatelj. Pisao je o mnogim generacijama, sve su mu bile drage i sve su bile iste u ljubavi.
Profesor Bobinac je do kraja svog životnog vijeka ostao vjeran svom nastavničkom pozivu održavajući svake godine prigodan sat povijesti maturantima.
Zadnje sate održao je 07. travnja 2014. godine prenoseći mladima svoju životnu priču o Golom otoku bez govora mržnje, šaljući poruku o čovjeku, čovječnosti i miru. Goli otok mu je grebao dušu, ali nije dopustio da ga duhovi iz prošlosti unište.  
Mi, njegovi kolege, učili smo uz njega, živjeli i radili upijajući i dijeleći dio njegovog životnog iskustva. Ponosni smo što smo bili dio životnog i radnog vijeka profesora Bobinca.
 
Nije važno vrijeme koje smo s nekim proveli, niti godine koliko smo ga poznavali. Vrijednost nečijeg života nemjerljiva je ovozemaljskim mjerilima. Čak ni način na koji netko uđe u naš život ne može nas pripremiti na to koliko će nam njegovo postojanje obogatiti življenje.
 
***
 
I zato, poštovani profesore, cijenjeni kolega i prijatelju, u ime svih bivših i sadašnjih djelatnika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk, u ime generacija učenika i roditelja, u ime grada Krka i cijelog otoka, veliko HVALA.
 
Neka ti je laka tvoja krčka gruda kojoj si svim svojim bićem iskreno pripadao…
 
Ravnateljica Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk
Đurđica Cvitkušić, prof.