Međunarodna kulturna suradnja: U Krku otvorena izložba njemačke umjetnice Bärbel Rothhaar kojom je utjelovljena sinteza likovnosti, ekologije, biologije i etike

U sklopu programa međunarodne kulturne suradnje koji je združio gradove Krk i Rockenhausen, u Galeriji Decumanus, 12. svibnja 2023. godine, otvorena je multimedijalna izložba pod nazivom All Connected - The Golden Island 2023 (Sve povezano - Zlatni otok 2023.) njemačke umjetnice Bärbel Rothhaar. Realizacija ove suradnje povjerena je Centru za kulturu Grada Krka i Gradu Krku uz partnersku podršku Grada Rockenhausena.

Projekte međunarodne kulturne suradnje što ih zajednički provode upravo spomenuti partneri treba vezati uz Sporazum o bratimljenju kojeg su Krk i Rockenhausen potpisali još 2014. godine, obvezavši se pritom na zajednički rad u čijem su fokusu razmjena znanja i iskustava na različitim područjima, kulturna suradnja te njegovanje osobnih kontakata i prijateljstava.

All Connected - The Golden Island 2023 (Sve povezano - Zlatni otok 2023.) inovativni je multimedijalni umjetnički projekt Bärbel Rothhaar koji je u jednom dijelu predstavio rezultat njezine ovogodišnje umjetničke rezidencije odrađene upravo na otoku Krku, i to u vremenu od 01. i 08. travnja. Bärbel Rothhaar već više od 20 godina radi s pčelama, istražujući, pritom, tradicije povezane s pčelarstvom, medarstvom i iskorištavanjem pčelinjeg voska. U sklopu ovog projekta, tijekom trajanja rezidencije, kreirala je nekolicinu novih djela koja nastavljaju koncepciju njezinih prethodnih radova. Koristeći najrazličitije umjetničke pristupe i zaista široki raspon medija, ti radovi istražuju povezanost čovjeka i prirode, posebice čovjeka i pčele. Jer u ovo, ekološki gledano, posebno osjetljivo vrijeme, pčele nisu samo pokazatelji stanja u okolišu, već i svojevrsni simbol nade i mogućih pozitivnih promjena, s time da u ovome kontekstu košnice postaju dijelom umjetničkog procesa. Ovom izložbom, koja je već prethodno gostovala u gradu Rockenhausenu (u tamošnjem Muzeju za umjetnost/Museum für Kunst), obuhvaćeni su sljedeći segmenti: minijaturni, gipsani portreti pčelara, zatim voštani odljevi istih lica prekriveni saćem, peludna karta otoka Krka, pčelinji foto-studijo pomoću kojeg posjetitelji galerije mogu doživjeti efekt pčelinjeg oka te slike većih formata čije pikselizirane površine podsjećaju na perspektive fasetiranih očiju pčela.

 

 

Suradnju koja se odvija na relaciji Hrvatska - Njemačka, kao i sam postav, zajedno su predstavili gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Rockenhausena Michael Vettermann, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić, kustosica Bruna Kocijan i umjetnica Bärbel Rothhaar, dok je prevođenje bilo povjereno Jasni Gilbert, u čijim je rukama i najveći dio korespondencije koja se, u procesu priprema gostovanja, odvija između dvaju pobratimskih gradova.

– Iznimno mi je zadovoljstvo, uvodi Parentić, pozdraviti sve okupljene povodom izložbe koja predstavlja rezultat sada već dugogodišnje suradnje koju njeguju dva grada - Krk i Rockenhausen. Radi se o devetoj godišnjici koju obilježavamo izložbom njemačke umjetnice Bärbel Rothhaar, porijeklom iz Rockenhausena, a koja je svoj stvaralački put gradila i još uvijek gradi u Berlinu. Među nama je danas i dvoje najodgovornijih za uspostavu ove suradnje - bivši gradonačelnik Grada Rockenhausena Karl-Heinz Seebald, kao i bivši zamjenik gradonačelnika Grada Krka Čedomir Miler - kojima dugujemo zahvalu i bez kojih sigurno ne bi bila kreirana ova lijepa priča.

– Drago mi je da danas u gradu Krku, ističe Vasilić, možemo biti domaćini našem prijateljskom gradu i njegovoj delegaciji s kojima nas veže uspješna višegodišnja suradnja. Posebno pozdravljam Karla-Heinza Seebalda, bivšeg gradonačelnika Rockenhausena s kojim smo započeli suradnju, kao i njegovog nasljednika, aktualnog gradonačelnika Michaela Vettermanna. A tandemu koji stoji u samoj genezi naših susreta i druženja, a kojeg čine Karl-Heinz Seebald i Čedomir Miler, potrebno je pridružiti i Suzanu Josipović, djelatnicu njemačke tvrtke IGR. No, ipak najznačajniji doprinos našoj suradnji dao je Centar za kulturu Grada Krka, zabilježivši najviše razmjena na relaciji Krk - Rockenhausen, a kojima se u uspješnom provođenju kulturnih programa pridružuje i Udruga Kreativni Krk. Zaista me veseli činjenica što u Galeriji Decumanus imamo priliku ugostiti eminentnu njemačku suvremenu umjetnicu Bärbel Rothhaar koja je početak travnja ove godine, u sklopu umjetničke rezidencije, provela na našem otoku, obojivši i dio ove izložbe krčkim iskustvom, prije svega suradnjom s, ovdje nazočnim, lokalnim proizvođačima meda.

– Iznimno me raduje ovo gostovanje, naglašava Vettermann, tim više što je Bärbel Rothhaar svojom izložbom, prethodno, gostovala upravo u Rockenhausenu, jer radi se o umjetnici poprijekom iz našeg grada koja danas živi i stvara u Berlinu, jednome od europskih centara suvremene umjetnosti. Ovu ću priliku iskoristiti da se zahvalim onima koji su započeli ovu suradnji, ali i onima koji je već godinama strpljivo održavaju, s posebnim naglaskom na kustosicu Luise Busch koja je znalački motivirala i poticala gostovanja njemačkih ustanova i umjetnika, uz želju da naše partnerstvo i nadalje bude generator izvrsnih kulturnih inicijativa.

– Opus umjetnice Bärbel Rothhaar za mene je svakako bio veliko otkriće, tumači Kocijan, i zaista sam zahvalna što sam bila dijelom ovog jedinstvenog izložbenog projekta. Tekst objavljen u katalogu koji prati izložbu nosi naziv API - umjetnost, od latinske riječi za pčelu Apis, evocirajući tako djela u čijem je fokusu pčela. Pčele u umjetnosti nisu novina, one se kao motivi javljaju još u periodu prahistorije, a ljude, posebice umjetnike, intrigirale su tijekom čitave povijesti. No ono što je novo u suvremenoj umjetnosti, pogotovo zadnjih 15-ak godina, suradnja je umjetnika sa živim pčelama, bilo da ih koriste u performansima ili kao suradnike u stvaralačkom procesu. Nastavno na potonje, Bärbel Rothhaar osim što se bavi umjetnošću, surađujući s pčelama zalazi u područje ekologije, biologije, etike i posebne vrste estetike. Njezinu izložbu, pored uljanih portreta većih dimenzija, čine i minijaturni portreti pčelara naglašenih psiholoških karakteristika izvedeni u gipsu i postavljeni na zid galerije. Osim na zid ona ta minuciozno modelirana lica, ovog puta kreirana od pčelinjeg voska, umeće u košnice puštajući pritom pčelama da dovrše skulpturu, što znači da nema nikakvu kontrolu nad finalnim uratkom. Iz svega navedenog, nameće se zaključak kako je jedna od najbitnijih karakteristika rada Bärbel Rothhaar naglašavanje povezanosti i prožimanja svih elemenata u kontekstu našeg eko-sustava.

 

 

Samu izložbu prati i bogato opremljenim te suvremeno dizajniranim katalog koncipiranim tako da omogućuje sudjelovanje u međunarodnim projektima, s obzirom da sadrži trojezičnu recenziju (hrvatski, njemački, engleski) krčke povjesničarke umjetnosti Brune Kocijan.

Izložba All Connected - The Golden Island 2023 (Sve povezano - Zlatni otok 2023.) Bärbel Rothhaar ostaje otvorena sve do 31. svibnja, a može se razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), između 10.00 i 12.00 te 18.00 i 21.00 sat, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.

Ovaj programa međunarodne kulturne suradnje financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

Prilozi o izložbi objavljeni u njemačkim medijima: rockenhausen.denordpfälzerland.de, novine Wochenblatt.


Katalog izložbe [.pdf]