Međunarodna kulturna suradnja: Izložba Plavo - Krk Cyanotypen Jörga Heiecka uskoro u Galeriji Decumanus

U sklopu programa međunarodne kulturne suradnje koji je združio gradove Krk i Rockenhausen, izložba cijanotipija naziva Plavo - Krk Cyanotypen njemačkog fotografa Jörga Heiecka u krčkoj Galeriji Decumanus otvara se u petak, 27. kolovoza 2021. godine, s početkom u 20.00 sati. Realizacija ove kulturne suradnje povjerena je Centru za kulturu Grada Krka i Gradu Rockenhausenu.

Projekte međunarodne kulturne suradnje što su ih zajednički krenuli provoditi upravo spomenuti partneri treba vezati uz Sporazum o bratimljenju kojeg su Krk i Rockenhausen potpisali još 2014. godine, obvezavši se pritom na zajednički rad u čijem su fokusu razmjena znanja i iskustava na različitim područjima, kulturna suradnja te njegovanje osobnih kontakata i prijateljstava.

Kronologiji susreta proizašlih iz dosad ostvarenih suradnji tijekom 2019. godine pridružio se i onaj vezan uz gostovanje Grada Rockenhausena, i to izložbom konceptualne fotografije Singularities, fotografa i fizičara Jörga Heiecka, koja je u Galeriji Decumanus bila postavljena između 12. i 25. travnja, s time da se od 09. do 16. travnja odvijao program umjetničke rezidencije u sklopu koje je gostujući autor proveo sedmodnevnu fotografsku akciju, dokumentirajući krajobraze otoka Krka. Naime, bilježenjem krajolika Jörg Heieck bavi se još od osamdesetih godina prošlog stoljeća inspiraciju pronalazeći u geometrijskim formama što ih pronalazi u pejzažu, poput brazdi, kamenih granica ili tragova u okolišu. Pejzažni motivi filtrirani kroz njegov objektiv tako se kodiraju u apstraktne obrasce koji često podsjećaju na rane radove Marka Rothka. Prema tome, za Heieckove fotografije ne možemo kazati da su opisne, već pozivaju na potragu za onom unutarnjom/spiritualnom biti prikazanog. U tom smislu, otok Krk i njegovi zaista inspirativni ambijenti preneseni u eksperimentalnu fotografsku seriju Plavo - Krk Cyanotypen, najprije su, između 13. lipnja i 18. srpnja 2021. godine, bili predstavljeni njemačkoj publici, izložbom organiziranom u Muzeju Pachen u Rockenhausenu, nakon čega na red dolazi i krčki postav dopunjen (pozivnom) radionicom cijanotipije, danas već gotovo posve zaboravljene fotografske tehnike.

Prema riječima Jörga Heiecka, fotografski ciklus Plavo - Krk Cyanotypen donosi samu esenciju krčkog pejzaža, budući da su fotografske matrice koje ga čine nastale tijekom njegove umjetničke rezidencije provedene upravo na otoku. U tom je vremenu, uz organizirano vodstvo, autor propješačio i posjetio mnoga mjesta i lokacije kako bi materijalizirao (u kadar prenio) osobni doživljaj jednog od najspecifičnijih hrvatskih krajolika. A daleko od klasične turističke fotografije, kao što je to slučaj i s njegovim prethodnim uradcima, on je, fotografski istražujući Krk, tj. secirajući (ili reducirajući) njegove ambijente, pokušao uhvatiti duh mjesta, i to koristeći se starom fotografskom tehnikom: cijanotipijom. Prema tome, u ovom se najrecentnijem ciklusu autor koncentrirao na monokromnu, plavo-bijelu fotografiju, a svoju je znatiželju tipičnu za jednog fizičara zadovoljio eksperimentiranjem. Ovim su ciklusom, tako, sabrane pejzažne fotografije velikog formata koje tragaju za linearnim i fraktalnim strukturama u prirodi, govoreći u prilog sintezi između: fotografskog ispisa, poetske slikarske površine i plave apstrakcije.

Krčka izložba praćena je i bogato opremljenim te suvremeno dizajniranim katalogom koncipiran tako da omogućuje sudjelovanje u međunarodnim projektima, s obzirom da sadrži trojezičnu recenziju (hrvatski, njemački, engleski) čija je autorica krčka povjesničarka umjetnosti Bruna Kocijan.

Izložba Plavo - Krk Cyanotypen Jörga Heiecka moći će se razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 21.00 sat, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.