Međunarodna izložba i hip-hop spektakl obilježili Prvomajski inkubator

Ovogodišnje izdanje Prvomajskog inkubatora, kao jedinog krčkog aktivizmom obojenog festivala kojem je još jednom, i to zaista uspješno, pošlo za rukom združiti glazbene i likovne sadržaje, održan je tijekom vikenda 27. i 28. travnja, s nastavkom, u vidu Prvomajskog šušura - 01. svibnja.

Program, iza kojeg stoji uigrana ekipa Kreativnog Krka, tako je startao 27. travnja otvorenjem skupne, žirirane izložbe, međunarodnog predznaka pod nazivom Ja sam.../I am..., a kojom se iz perspektive vizualnih umjetnika, ali premijerno i umjetnika riječi, aktualizirao problem individue uronjene u tržište rada, iliti pojedinca kao dijela određenog kolektiva i sistema (umjetnik = radnik). Zaljubljenicima u suvremenu likovnost, ovom prigodom okupljenima u Galeriji Decumanus, izložbu su zajednički predstavile kuratorice Bruna Justinić i Lucija Štefančić, ujedno i autorice atraktivnog postava.

Nemoguće je zaroniti u sebe i istražiti esenciju svog postojanja bez mnogo hrabrosti i odvažnosti, primjećuje Justinić. Isto je tako nemoguće prikazati sebe kroz samo jednu sliku, fotografiju ili platno, i zato su se autori ove izložbe uglavnom fokusirali na onaj dio kojeg smatraju najpresudnijim za vlastito samoodređenje. Svima je tako zajednički snažan smisao za naraciju, što znači da kroz isječke iz svog života pričaju svoju životnu priču. Kao bitan definirajući faktor u više kreacija, nastavlja Justinić, javlja se tema nasljeđa i kulture sredine u kojoj su autori odrasli (Sandra Adeyeye, Jade Hylton), te utjecaja predaka i obiteljskih veza (Gergo Bankuti, Marketa Varadiova) dokazujući pritom da nijedan čovjek nije otok sam za sebe te da kao društvena bića nismo imuni na učinke zajednice. Osim izvanjskih okolnosti na koje često ne mogu utjecati, mnogi su autori pokazali i složene psihološke uvide vrlo osobne prirode raspoznavši unutarnje determinirajuće čimbenike poput nasumičnih misli, trenutnih osjećaja te raznih psiholoških i duhovnih procesa (Celestina Vičević, Lavoslava Benčić i Špela Gale). Istraživali su i kako ih vidi i doživljava društvo, pojašnjava nadalje Justinić, i u kojoj mjeri percepcija ljudi oko njih utječe na njihovu vlastitu predodžbu o sebi. Jer ljude se na primjer često definira prema njihovom zanimanju, a ne prema onome što vole, jesu, žele ili stvaraju. Izloženi radovi stoga ukazuju i na postojanje unutarnje borbe dvostrukih identiteta koje danas proživljavaju umjetnici: identiteta radnika koji se iz puke egzistencijalne potrebe bavi (ili traga za) nekim, često nezanimljivim, poslom kako bi se mogao uzdržavati, i identiteta umjetnika koji je zapravo njegova prava priroda za koju onda nema vremena, niti mogućnosti da je ispolji (Eddy Au Man Kit). Takvim promišljanjem započinju biti dijelom duge tradicije autoportretiranja kojom umjetnici traže svoje vlastito mjesto u društvu, počevši od prvih samosvjesnih renesansnih slika kada se shvaćanje uloge umjetnika mijenja od običnih zanatlija u jedinstvene stvaratelje, pa sve do modernih i suvremenih puno kompleksnijih i intimnijih prikaza. A sudeći po izloženim radovima, zaključuje Justinić, čini se da se pitanje uloge umjetnika u posljednjih 500 godina ipak nije do kraja razriješilo.

Ovaj svakako vrijedan postav koji okuplja 48 autora čijih je 57 radova realizirano u širokom spektru medija (uključujući fotografiju, grafiku, video, instalaciju...), a izabrano na prethodno raspisanom natječaju, ostaje otvoren sve do 17. svibnja, s time da ga je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.

Festivalski program, sljedećeg dana, 28. travnja, nastavljen je na plaži Plav, a više nego solidno popunjen auditorij, tijekom višesatne svirke, mogao se prepustiti žestokim alternativnim hip-hop ritmovima, najprije uz koncertnu sesiju domaćina - Buca i Kalašnjikova, nakon kojih su atmosferu dodatno zagrijali hip-hop dvojac Krankšvester, rap-majstor Vojko V (a.k.a. Vojko Vrućina) i (post ironic hipster) DJ VRH. Nakon dvodnevne pauze, program Inkubatora, 01. svibnja, nastavljen je Prvomajskim šušurom, inače cjelodnevnom pučkom feštom, za sve Krčane i posjetitelje grada priređenom na Gradskoj rivi.

Za realizaciju Prvomajskog inkubatora, kao što je na početku istaknuto, već se godinama brine Udruga Kreativni Krk, koja izuzev tog i mnogih drugih programa organizira još dva zanimljiva glazbena festivala, Kvir'n'Bass i Evo ti pa slušaj, a čije aktivnosti možete pratiti na njihovim Internet stranicama ili Facebook profilu.

Djelić dobre atmosfere po kojoj je ovo događanje poznato bilježe i priložene fotografije.