Maškare preuzele Krk

Novi list, 12. siječnja 2015.
 
Prva nedjelja po blagdanu Sveta tri kralja tradicionalno je dan kad u gradu Krku kreće karnevalsko ludovanje. 
Po dobrom starom običaju krčki su karnevalisti još jedno izdanje Krčkog karnevala otvorili maškaranim mimohodom od starogradske Male place do centralnog gradskog trga, Vele place gdje je uz taktove bodulskih limenjaka na jarbol svečano podignuta karnevalska zastava, znamen koji će ondje prigodno visjeti idućih nekoliko tjedana, sve do dana kad će u gradskoj luci biti spaljen Mespoust. Nakon što je iz ruku krčkog dogradonačelnika Čedomira Milera ključeve grada pod svoje preuzeo čelnik karnevalskog odbora Ivica Žic-Sore, valcerom su razdoblje maškara i maskiranog zabavljanja formalno otvorili Lea i Mario Volarić, kraljica i kralj Krčkog karnevala kojima su se u prigodnom prebiranju po valcer-tempu spremno priključili i svi ostali članovi udruge zadužene za organizaciju svega što će se narednih tjedana u događati u i oko krčkog karnevalskog šatora. 
Otvaranje još jednog karnevala ovog je puta obilježilo i drugo po redu izdanje Krčkog spusta na kareti iliti Vinjole kupa, balinjerada koju su spuštajući se po boku od Vinjola spretno i sretno izveli sve brojniji krčki karetaši, redom mlađahni vozači donedavna već skoro zaboravljenih čudnovatih vozila na kugličnim ležajevima kakvima su još do pred koje desetljeće na svim krčkim nizbrdicama gotovo svakodnevno jurcali lokalni klinci. Oživljena i od zaborava sačuvana tradicija vožnje kareta, kao i njihove izrade, zasluga je upravo vodstva karnevalskog odbora čiji su članovi, kako nam je prije druge po redu, a sad već i tradicionalne balinjerade prenio spomenuti Ivica Žic, bili i više no zadovoljni interesom koji je ta manifestacija probudila kod karetaša, ali i Krčana koji su glasno i veselo spuštanje maškaranih sudionika spusta u velikom broju pratili duž cijele staze, inače vrlo prometne gradske ulice koja je za ovu prigodu na neko vrijeme bila zatvorena za sav promet. 
Spomenimo i da će se Krčki karneval već koncem tjedna useliti u svoj šator na autobusnom kolodvoru gdje će u narednim tjednima biti upriličeno više maškaranih fešti. U narednih pet karnevalskih tjedana Krčani i njihovi posjetitelji moći će se ondje zabavljati na subotnjim cjelonoćnim zabavama, počevši od 17. siječnja pa sve do 14. veljače, a u tri će navrata na istom mjestu biti upriličene i nedjeljne dječje redute (25. siječnja te 01. i 08. veljače). Sve željne dobre zabave redom će tako ondje uveseljavati Jole i grupa L'amour, a potom i grupe Insula, Narodni dar te članovi tamburaškog sastava Boduli. Maskirane zabave subotom startat će od 21 sat i trajati će sve do 3 ujutro, dok će mališanima karnevalski šator na raspolaganju biti između 16 i 20 sati. I ove godine dječje karnevalske zastave pratiti bogata tombola kao i natjecanja za najbolje maske. Zatvaranje Karnevala, uz spaljivanje pusta i spuštanje karnevalske zastave, bit će pak održano u utorak, 17. veljače. [Mladen Trinajstić]