Lovrečeva nakrcala Krk

Novi list, 10. kolovoza 2014.
 
I napokon zakrpane srpanjske rupe, i toplo i sunčano vrijeme a sa njim i popravljeno raspoloženje domaćih ali i gostiju, sve ovih dana ide prilog Krčkom sajmu koji se u svom jubilarnom, 490. izdanju zakotrljao ulicama i trgovima grada Krka. 
Dobru vibru i ove je godine pokrenula kostimirana svita - vitezovi, plemići iz Frankopanske loze, svirači i pučani čijim je mimohodom otvoreno ovogodišnje izdanje manifestacije koja se davno prometnula u najvažnije ljetno događanje presjajnog grada Krčana. Prolaznike, posebice turiste, na gradskim su trgovima zabavljali glazbenici, a svoje su najbolje proizvode na sajmištima pored Velikog parka te na Kamplinu nudili trgovci prispjeli sa svih strana Zlatnog otoka, ali i Lijepe naše, pružajući mogućnost posjetiteljima da se uvjere u kvalitete glasovitih krčkih vina, maslinova ulja, sireva, pršuta, meda i svih ostalih proizvoda nastalih u podrumima i konobama otočana. 
    
Stotine volontera
 
Koliko je točno posjetitelja ovog vikenda obišlo Krčki sajam iliti Lovrečevu vjerojatno nikad nećemo doznati, ali svi koji su se ondje zatekli ili koji tek večeras navrate složit će se da ih u središte grada više gotovo i ne može stati. Direktorica TU TZ Grada Krka Nataša Jurina prenijela nam je kako je, kao i svi koji su se posljednjih mjeseci angažirali oko pripreme i provedbe Krčkog sajma, zadovoljna učinjenim i postignutim. 
Stotine volontera poput članova udruge Frankopan, lokalnih folkloraša, zborskih pjevača, limenjaka kao i članova gostujućih povijesnih udruga i ove godine odrađuju odličan posao. Bez njih, kao i svih onih poput komunalaca, DVD-ovaca, pirotehničara i zaštitara zaduženih za logistiku teško da bismo mogli organizirati ovako veliko i zahtjevno događanje, trodnevnu feštu koja unatoč silnom broju posjetitelja, izlagača i izvođača i ove godine protiče bez najmanjeg incidenta ili ozbiljnijeg problema, naglasila je Jurina. Istakla je da se iz godine u godinu na Krčkom sajmu osjeća pomak u jačanju domaće trgovačke komponente. Zapravo, interes za izlaganjem i sudjelovanjem na Krčkom sajmu daleko nadmašuje naše mogućnosti tako da smo i ovog ljeta između silnih zainteresiranih izlagača i prodavača imali privilegiju birati one čija je ponuda po ocjeni organizatora bila najkvalitetnija i najprimjerenija karakteru ove manifestacije, zaključuje naša sugovornica. 
    
Visok budžet
 
Predstavnici organizacijskog odbora manifestacije čiji budžet dosiže vrijednost od oko 350 do 400 tisuća kuna i ove su godine nastojali Krku i Krčkom sajmu prilagoditi i onu gastronomsku komponenetu pa su se na ugostiteljskim štandovima uglavnom nudili prikladni bodulski i morski proizvodi - šurlice, ribice, lignje, dagnje pa i tune. Nije na odmet spomenuti kako ni ove godine na najvećoj i najposjećenijoj ljetnoj fešti Bodulije nisu izostala niti gostovanja brojnih domaćih glazbenih skupina ali i dobro poznatih imena hrvatske estrade. Uz jake domaće snage u obliku skupina L'amour, Mala Vida, Bubamare i zmajevi te Buco i kalašnjikovi za zabavu i rasplesavanje okupljenih na gradskoj rivi do ranojutarnjih su sati zaduženi i članovi Le Monde-a, Night Expressa te danas s Krkom već snažno povezane grupe Vatra te Prljavo kazalište kojemu je pripala čast zaključiti ovogodišnju Lovrečevu. 
 
Gradska straža Bakar 
    
Među sudionicima kostimiranog dijela programa 490. Krčkog sajma ove smo godine uočili i atraktivnu skupinu Bakrana - članova Povijesne postrojbe hrvatske vojske Gradska straža Bakar koju je predvodio njen dozapovjednik Nikola Bunjevčević. 
Pozvani smo od TZ Grada Krka uveličati otvorenje ovog jedinstvenog događanja i na tome smo domaćinima vrlo zahvalni jer su nam prvi puta pružili priliku biti dijelom nečega sasvim posebnoga, naglasio je Bunjevčević. 
Dobro raspoloženje članovima Gradske straže, kao ni članovima ostalih kostimiranih grupa nisu pokvarile niti poprilično visoke tempreture zbog kojih stražarima, vitezovima i svima koji su nosili teške i debele uniforme ondje na trenutke nije bilo nimalo lako disati. 
    
Knez Mikula i kneginja Katarina 
    
Spomena je vrijedan podatak kako i ove godine svim događanjima na i oko Krčkog sajma ravnaju i dirigiraju Knez Mikula i njegova kneginja Katarina iliti sveprisutni Petar Kopanica i HRT-ova televizijska novinarka Ivana Bilen koja se u spomenutoj ulozi, nakon više godina sudjelovanja u programu, već udomaćila. [Mladen Trinajstić]