Ljetne priredbe zatvorene Folklornom fuzijim ansambla Acoustic Project

U samoj završnici 64. Ljetnih priredbi, 20. kolovoza 2020. godine, na Sceni Zidine, koncertni program pod nazivom Folklorna fuzija predstavio je renomirani zagrebački ansambl Acoustic Project.

Folkolorna fuzija projekt je stvaranja glazbenog programa inspiriranog bogatstvom folklornih tradicija koje još uvijek opstoje na našim prostorima. Vrijedi spomenuti kako njegov cilj nije aranžirati narodne plesove i napjeve već stvoriti novu glazbenu materiju koja istovremeno ocrtava korijene, ali i suvremeni glazbeni trenutak. Projekt je sastavljen od novih skladbi Dubravka Palanovića (Divlji tanac; Nokturno; Stari tanci; U očima led i sjaj; Drmeš; Tvoji snovi; Kamene zvijezde) i Srdjana Berdovića (Izbor iz suite Delmatike: Izvor; Četri lita i četri zime) inspiriranih hrvatskim folklorom. U izvođačkom smislu, nosi ga Acoustic Project koji je svojim dosadašnjim djelovanjem na području spajanja izvođačkih tradicija klasične glazbe s jazzom, tangom, rockom ili orijentalnom glazbom, zauzeo vodeću poziciju na hrvatskoj glazbenoj sceni. Razlog stvaranja ovakvog koncertnog programa proizlazi iz analize glazbenih struja i tendencija koje oblikuju suvremenu glazbu. Naime, pojave kao što su World Music te nepregledan niz raznih kombinacija glazbenih izričaja koji se svode pod nazivnik Crossovera istinski su doprinos razvoju glazbene umjetnosti 21. stoljeća. Ti su fenomeni direktan proizvod utjecaja globalizacije na razvoj glazbene umjetnosti u cjelini, i nije iznenađujuće da sa sobom donose, kako dobre, tako i one nešto lošije komponente. Dočim je potreba klasičnih glazbenika da obogate svoje izvođačke mogućnosti i elementima drugih glazbenih stilova sasvim prirodna, u isto vrijeme dolazi i do opasnosti od sve veće unificiranosti i neprepoznatljivosti te u konačnici potpunog gubitka onih jedinstvenih kvaliteta koje proizlaze iz kulturnih sredina iz kojih pojedini umjetnici dolaze, a koje su u konačnici i najvažnije. Upravo iz tog razloga, sve su kreativne snage upregnute u stvaranje nove umjetnosti bazirane na našim korijenima. Spoj folklornih izvođačkih tradicija sa specifičnim tehnikama klasičnih instrumenata razvijenim u suvremenoj klasičnoj glazbi tako otvara nove i svježe mogućnosti koje garantiraju uspješan spoj inovativnosti i tradicije. Osim same jedinstvenosti glazbene materije koja se stvara ovim procesom, ovakav koncept sa sobom donosi i dodanu vrijednost kulturnog proizvoda kao istinskog predstavnika identiteta jednog naroda i njegove kulture. Jer, program kojim je svjedočila i vidno oduševljena krčka publika u cijelosti se sastojao od skladbi koje ne samo da revitaliziraju nacionalni folklor, već ga i osuvremenjuju!

Ansambl Acoustic Project, 2008. godine, zajedno s kolegama i prijateljima, osnovao je skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović, koji ga otad i vodi. Deset vrsnih glazbenika, okupljenih u ansamblu, jedinstvena su pojava na domaćoj glazbenoj sceni. Uzimajući u obzir godine djelovanja, mnoge transformacije događale su se, kako u postavi glazbenika, tako i u samim glazbenim izričajima čiji širok glazbeni spektar, od klasike, jazza, folklora, pa čak i rocka, daje jasan pečat prepoznatljivosti u idejnom i izvedbenom smislu. Koncertno djelovanje ansambla krenulo je ciklusom Za noćne ptice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nastavilo se brojnim koncertima na vodećim festivalima u zemlji i inozemstvu. Godine 2012. Acoustic Project snimio je svoj prvi nosač zvuka u izdanju Aquarius Recordsa i Morris studija. Ansambl Acoustic Project danas čine: Dani Bošnjak (flauta), Branko Mihanović (oboa), Nikola Fabijanić (saksofon), Mario Čopor (klavir), Stanislav Muškinja (udaraljke), Marco Graziani (violina), Val Bakrač (violina), Aleksandar Jakopanec (viola), Petar Kovačić (violončelo) i Dubravko Palanović (kontrabas).

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.