LINK IN ART: Predstavljene fantazmagorične crtačke vizije Saše Jantoleka

Izložbom Crteži Saše Jantoleka, u krčkoj Galeriji Decumanus postavljenoj 22. srpnja 2016. godine, nastavljen je dvomjesečeni izložbeni projekt LINK IN ART tijekom kojeg je publika već upoznala Jasnu Šikanju, s time da sredinom kolovoza predstavljanje očekuje još Petru Podnarčuk.

LINK IN ART, ističe kustosica Višnja Slavica Gabout, predstavlja projekt osmišljen (2014. godine) tako da funkcionira kao svojevrsni modul - informacijski sustav vizualne komunikacije, koji po uzoru na koncept internetskog umrežavanja i time direktnog, brzog i globalnog komuniciranja na društvenim mrežama uspostavlja suvremenu interakciju s okolinom, ali i jednu novu percepciju zbilje. U suglasju s novim strategijama i novomedijskim praksama u suvremenoj umjetnosti i danas sveprisutnom slojevitošću i isprepletenošću medija, disciplina, stilova, tehnika i tehnologija, ovaj model kreativnog umrežavanja projekata, kao vrsta multidimenzionalne i multisegmentne vizualne spajalice, odlikuje se suvremenim vizualnim izričajem i bogatstvom pristupa te intermedijskim dodirima i interakcijama. Suvremena umjetnost, tumači Gabout, danas pruža mnoštvo novih i često alternativnih mogućnosti propitivanja zbilje, postajući tako za sve znatiželjne kreativce svojevrsni - research laboratory. Zato uklanja stroga usmjerenja, briše ograničenja i okvire likovnih područja, tehnika i pristupa, združujući ih i dajući im slobodu izražavanja, intermedijski i interdesciplinarno. Upravo to pokazuje i LINK IN ART, jer tu se često unutar izložbenih projekata ujedinjuju i sinergijski vežu različiti mediji, discipline i tehnike, kako bi se umjetnička nakana na pravi način prezentirala, kako bi se koncepcija percipirala iz pravoga diskursa i kako bi se sagledala njezina suvremena vizualna paradigma. 
Saša Jantolek, kao drugi od troje autora okupljenih najrecentnijim izdanjem ove platforme za umrežavanje različitih suvremenih vizualnih i primijenjenoumjetničkih praksi, predstavlja se serijom crteža na dasci koji ga, ističe Gabout, potvrđuju ne samo kao maštovitog naratora, nego i kao posebno senzibilnog i darovitog likovnog umjetnika. Dokazao se on, družeći se s linijom kao ilustrator i strip-crtač, već odavno na tom području nizom nagrada. Međutim u ciklusu iz ovog projekta pokazao je izuzetnu crtačku profinjenost, spajajući metjersku rafiniranost i lirsku osjećajnost. Znalački vodeći brzajuću, živu liniju podlogom i određujući joj karakter, združujući linije u splet i suprotstavljajući ih škrto toniranim mrljama boje. Svoje motive, primjećuje Gabout, Jantolek iscrtava verističkom preciznošću i oni su prepoznatljivi, čak antropomorfni. Međutim neobični su i groteskni, izvirući iz zakutaka koji pripadaju prostorima snovitog i nadrealnog; iz svjetova gdje se isprepliću stvarnost i imaginacija, a vrijeme drukčije iščitava. Prostori su to neke druge, pomaknute realnosti, neočekivanih suodnosa i ispremiješanih percepcija. Čini se kao da su elementi stvarnosti tu sklopljeni, ili rasuti po nekoj svojoj logici. Predmeti i bića pristižu iz različitih zbilja i različitih vremena, a onda se susreću, postavljaju u čudne jukstapozicije i dalje žive u neočekivanim simbiozama. Tako sve postaje moguće i sve dalijevski balansira na nekom rubu shvatljivog i neshvatljivog, budnosti i košmara, zbilje i iluzije, zaključuje Gabout.
Ova izložba, čiju organizaciju potpisuje Centar za kulturu Grada Krka, ostaje otvorena do 11. kolovoza, a postav je moguće razgledati svakim danom od 10.00 do 12.00 te od 20.00 do 23.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.