Lijepi svećenici Vatikana u Galeriji Decumanus

U krčkoj Galeriji Decumanus, 08. lipnja 2015. godine, otvorena je nesvakidašnja izložba talijanskog fotografa Piera Pazzija, nazvana Oni (tal. Loro). Riječ je dvanaest crno-bijelih fotografija velikog formata koje majstorski bilježe portrete lijepih vatikanskih svećenika, rađene za potrebe poznatog, ujedno i komercijalno uspjelog, Rimskog kalendara. 

U predgovoru kataloga povjesničarka umjetnosti Iva Ljutić navodi kako način tretiranja njihovih pojava ne odskače previše od utjelovljenja muške ljepote u masovnim medijima današnjice, kojeg, ako se zagledamo u neka ranija razdoblja, više ni u kojem slučaju ne možemo smatrati jednoobraznim! Naime, tijekom povijesti, tumači Ljutić, ideal muške ljepote bio je uglavnom povezan s društvenim kontekstom, i dok se u antici ljepota pecipirala kao sklad proporcije, renesansni ju je čovjek promatrao i prikazivao kroz moć i snagu - bilo onu fizičku ili duhovnu! Manirizam je potom donio potpunu izvitoperenost koju su na pravi put vraćali barok, nešto kasnije klasicizam i romantizam. Danas, u društvu koje generira više ili manje opravdanu individulanost, u shvaćanjima lijepog prepoznajemo potpunu eklektičnost! 
No okrenemo li se biti, priznaje Ljutić, vidjeti ćemo da se u različitim povijesnim razdobljima lijepo znalo poistovijetiti s onime što je dobro, a izgleda kako i ova krčka izložba može ispričati ponešto o međusobnoj protkanosti Lijepoga i Dobroga, koja je kao takva ugrađena u integralnu povijest ljepote. Jer, ako nam svećenici, kao svojevrsni posrednici ili namjesnici, mogu ukazati na našu povezanost s božanskim, postoji mogućnost da ih svjesno ili nesvjesno, poistovjetimo s elementom Dobroga. Stoga je jedna od zadaća ovog postava u promatraču otvorena srca p(r)obuditi emocije, i to one najpozitivnije. No, jel' to danas uopće moguće, obzirom da svako oko prepoznaje drugačiji kanon lijepog ili jednostavnije rečeno - ljepota počiva u oku promatrača, pita se Ljutić. 
Ovaj projekt koji je privukao pažnju, kako mnogih svjetskih medija, tako i javnosti, u Galeriji Decumanus može se razgledati sve 25. lipnja, između ponedjeljka i subote od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat. Izložbu organizacijski potpisuje krčki Centar za kulturu.