Ladov krčki tanac uvod u ljeto umjetnosti i kulture

Otočni Novi list, 08. lipnja 2014.
 
Već 58. godinu zaredom grad Krk domaćin je Ljetnih priredbi, manifestacije koja se, uz dubrovački i splitski festival, diči najduljom tradicijom i postignućima koja su grad i otok Krk promakla u jedno od prepoznatljivijih ljetnih kulturno-turističkih središta Jadrana. 
Ovogodišnje događanje u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, koje će po već prokušanom receptu biti podijeljeno u dvije cjeline - glazbenu i dramsku, započet će već koncem ovog mjeseca, točnije 28. lipnja, kad će u svojevrsnom pretprogramu Ljetnih priredbi tu vrijednu i dugovječnu manifestciju u krčkom Frankopanskom kaštelu otvoriti članovi glasovitog ansambla Lado, otkrila nam je na početku našeg razgovora Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu. Nastup naših prekaljenih izvođača narodnih plesova i pjesama posvećen je pokojnom maestru Ivici Frleti, bitnoj karici dobrog dijela prethodnih izdanja ove manifestacije, nastavlja naša sugovornica, dodajući i kako će nastup Lada, jednako kao i nedavno održani Festival folklora otoka Krka, biti prilika za izvedbu Krčkog tanca, tradicionalnog folkornog plesa Bodulije kojeg sad izvode i članovi tog proslavljenog, planetarno poznatog ansambla. 
    
Zaraćeni umjetnici
 
Upravo je dvoglasje tijesnih intervala Hrvatskog primorja i Istre, kao jedan od najspecifičnijih i najkompleksnijih stilova folklorne glazbe uopće, od 2009. upisan u UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, nakon čega je 2012. status kulturnog dobra Republike Hrvatske dodijeljen i krčkim tancima. U tom smislu nastup Lada i njihovu izvedbu tradicionalnog krčkog folklornog plesa valja smatrati posvetom tim, za kulturnu i tradicijsku baštinu ovog kraja iznimno bitnim činjenicama, istaknula je Parentić. 
Formalna pak svečanost otvorenja 58. Ljetnih priredbi uslijedit će koji dan kasnije, 4. srpnja. Tog ćemo dana u krčkoj katedrali upriličiti svečani koncert u povodu obilježavanja stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata, tužnog jubileja koji se ove godine obilježava diljem Europe, pa tako i Hrvatske. Tom će prigodom u krčkoj prvostolnici zajednički nastupiti brojni slovenski i talijanski umjetnici, predstavnici tada zaraćenih strana. Koncertnim nastupom ravnat će dirigent i umjetnički voditelj projekta Stojan Kuret, a na svojim će ga leđima iznijeti članovi Vokalne akademije Ljubljana, Filharmonijskog zbora Trentino, orkestra Slovenske filharmonije te bariton Darko Vidić i tenor Martin Šušnik. 
    
Povijesni ambijenti
 
Glavina ljetnih događanja, nakon otvaranja u katedrali, odvijat će se ipak u dojmljivim povijesnim ambijentima Frankopanskog kaštela te u crkvi krčkog franjevačkog samostana, a nakon spomenutih dvaju nastupa slijed kulturnih zbivanja 7. srpnja nastavit će se dramom Kreket Teatra Exit i velikogoričke scene Gorica. Srpanjski će koncertni hodogram, nastavlja Parentić, Krčanima potom donijeti i nastup saksofonističkog kvarteta Papandopulo, gitarskog trija Elogio te vokalista ansambla Lado, koji će se u kaštelu predstaviti 23. srpnja, s početkom od 21.30 sati. Ništa manje zbivanja nije zakazano niti u nastavku scenskog dijela Ljetnih priredbi koje će tijekom srpnja na pozornicu Frankopanskog kaštela još donijeti i komediju Vlaška posla zagrebačkog Hit teatra, te komediju Istina koju će na Boduliju donijeti članovi kazališne družine Glumci u Zagvozdu. Srpanjski slijed scenskih poslastica zaključiti će Exitovci izvedbom drame Njuške. 
Kolovoške će pak nastupe, kazuje nam ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, već 1. kolovoza otvoriti članovi Zagrebačkog puhačkog ansambla, za kojima će 4. kolovoza u kaštelu nastupiti glumci Scene Gorica s komedijom I živjeli su sretno...?. Koncert braće Teofilović i gitarističkog virtuoza Miroslava Tadića bit će poslastica u kojoj će i oni najzahtjevniji ljubitelji glazbe imati priliku uživati 7. kolovoza, jednako kao i u nastavku koncertnih zbivanja koja će tijekom tog ljetnog mjeseca u crkvu franjevačkog samostana najprije dovesti članove ansambla Responsorium, a potom i pod zvijezde nad pozornicom krčkog kaštela članove brojnih klapa koji će 23. kolovoza nastupiti na sad već tradicionalnom humanitarnom koncertu klapa Sjećenje na Mladena, kojim se prisjećamo našeg poznatog klapskog pjevača i kulturnog radnika, pokojnog Mladena Milovčića. 
    
Mačke i rat
 
Maja Parentić u najavi planiranog programa ovoljetnog kulturnog festivala nije zaboravila spomenuti ni predstavljanja glumaca zagrebačkog Teatra Gavran koji će se otočanima 11. kolovoza predstaviti s komedijom Sladoled te članova Kazališta Planet art koji će Krčane i njihove ljetne posjetitelje zabaviti izvedbom komedije Ritina škola. 
Važan dio ovoljetnih kulturnih događanja odvijat će se i u prostoru naše izložbene galerije Decumanus. Ondje će se, također u sklopu 58. Ljetnih priredbi, ali i projekta Linking art, najprije od 20. lipnja pa do 3. srpnja predstaviti Iva Gobić, za kojom će od 3. do 18. srpnja svoje stvaralaštvo predstaviti Damir Babić, a potom i Emanuela Santini od 18. srpnja do 1. kolovoza. Prva polovica kolovoza bit će razdoblje u sklopu kojeg ćemo, također podsjećajući na 100. obljetnicu začetka Prvog svjetskog rata, Krčanima predstaviti neobičnu i po mnogome originalnu izložbu autentičnih razglednica iz tog tužnog razdoblja svjetske povijesti. Izložba je nazvana Miau, miau - što sam ja radila u Prvom svjetskom ratu, i to stoga što izložene razglednice u sebi nose motiv mačaka koje se, na neobičan i pomalo simboličan način, isprepliću s vojničko-ratnim motivima, otkriva nam naša sugovornica.
 
Gliha u Decumanusu 
    
Poseban kulturni doživljaj, istaknula je Parentić, Krčanima i posjetiteljima Krka zasigurno će predstavljati dvije retrospektivne izložbe radova proslavljenog Otona Glihe koje će također biti djelom programa 58. Ljetnih priredbi. 
Opus glasovitog umjetnika koji je kroz svoje krčke gromače zauvijek ostao tijesno povezan s ovim krajem, predstavit ćemo i kroz široj javnosti ponešto nepoznatiji dio njegove umjetničke ostavštine. Svima poznata Glihina ulja na platnu tom će prilikom zamijeniti njegovi crteži, radovi koje ćemo u Decumanusu predstavljati od 12. kolovoza pa do 4. rujna. 
    
Izostanak dječjeg programa 
    
Ljetne priredbe ove godine u svom programu neće sadržavati scenske nastupe namijenjene djeci. Zaključili smo da je znatno smislenije, djeci dostupnije i ekonomski prihvatljivije, dječji program izvući iz programa ove manifestacije i pretočiti ga u organiziranje gostovanja dječjih kazališta unutar samih odgojno-obrazovnih ustanova koje djeluju na području Grada, objasnila nam je Parentić, dodajući da se na taj način kazališna scena znatno učinkovitije približava znatno širem krugu mališana. Naši predškolci i osnovci tako su tijekom cijele godine, u svojim školama i vrtićima, a zahvaljujući programu kojeg organiziramo u suradnji sa školom i vrtićem, naposljetku čak i češće dobili prigodu uživati u izvedbama kazališnih predstava u kojima, uz to, još mogu uživati i besplatno, riječi su kojima je izostanak dječjeg programa iz programa 58. Ljetnih priredbi argumentirala Parentić. [Mladen Trinajstić]