Kvartet saksofonista oduševio!

Nakon velikog koncerta kojim je dostojanstveno obilježena stogodišnjica Prvog svjetskog rata, glazbeni dio programa ovogodišnjih Ljetnih priredbi nastavljen je, 11. srpnja 2014. godine, koncertom hvaljenog puhačkog Kvarteta Papandopulo.

Da je saksofon instrument čije zvukovne mogućnosti otkrivaju njegove varijante od sopranina do kontrabasa te da se na njemu može izvoditi zaista raznovrstan repertoar mogli su svjedočiti i posjetitelji Frankopanskom kaštela koji su ugodnu ljetnu večer odlučili provesti uz jedinstvenu glazbenu kulisu.
 
 
Kvartet Papandopulo čine Nikola Fabijanić (sporan saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon), odškolovani u klasi prof. Dragana Sremeca na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Iako zajedno nastupaju od 2000. godine, tek od prošle godine pod novim nazivom, hrabro ponijevši ime Borisa Papandopula, velikana hrvatske glazbene kulture ne samo 20. stoljeća, već i hrvatskog umjetničkog stvaralaštva uopće. 
Odabirom programa za krčki koncert pokazali su raznovrsnost repertoara namijenjenog ili prilagođenog saksofonu. Večer su tako otvorili fantastičnim glazbenim nizom Rossini per quattro… s temama i motivima iz opera Gioachina Rossinija (1792. - 1868.) u obradi Gaetana Di Bacca, nastavivši skladbom Eugena Bozza (1905. - 1991.) Andante et scherzo, zatim poletnim Krokijima Borisa Papandopula (1906. - 1991.) i balkanskim etnom obojenom Melankolijom gegen rakija Margarete Ferek Petrić (1982.), da bi svoje premjerno predstavljanje Krčanima zaključili Jaques Petitom (1946.) i njegovim neobičnim glazbenim varijacijama na temu venecijanskog karnevala - 10 Variations Gondolantes. 
Kvartet Papandopulo dosad je nastupao na poznatim festivalima i značajnim glazbenim manifestacijama kao što su Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb ili Splitsko ljeto te na koncertima u Budimpešti, Bardu, Zagrebu, Splitu, Zadru i mnogim drugim gradovima. Glazbenici okupljeni u ovom sastavu osobitu važnost pridaju promidžbi nove glazbe, osobito skladbama mladih hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli djela Mirele Ivičević, Frane Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Dubravka Palanovića ili Tene Borić, pri čemu ne zanemaruju ni glazbu minulih stoljeća. Njihove nastupe kritika opisuje biranim riječima, kao primjerice Trpimir Matasović u zagrebačkom Zarezu: Zvijezde večeri bili su članovi New Sax Quarteta, ansambla koji je vrhunskim glazbovanjem, ali i iznimnom posvećenošću bio ono najbolje što se može dogoditi skladateljima! Kvartet je ove godine bio nominiran za četiri diskografske nagrade Porin, a ista je dodijeljena Goranu Tudoru, i to u kategoriji Najbolje skladbe klasilčne glazbe za Nekoliko minijatura za kvartet saksofona koja je svoje mjesto pronašla na njihovom prvom albumu, naziva Papandopulo, objavljenom u studenom prošle godine.