Kvarner spreman peto izdanje međunarodne biciklističke utrke Mitas 4 Islands

Peto izdanje međunarodne biciklističke utrke Mitas 4 Islands, koje će se održati između 09. i 13. travnja, ove će godine okupiti čak 600 natjecatelja iz 30-ak zemalja svijeta, s time da najviše prijava, čak stotinu, stiže iz Belgije. Utrka se, kao i dosad, vozi na otocima Krku, Rabu, Cresu i Lošinju.

Prije pet godina dali smo si zadatak da Mitas 4 Islands pozicioniramo među svjetskih Top 5 utrka i u tome smo uspjeli, a nadamo se kako ćemo nakon ovogodišnjeg izdanja biti najbolji u Europi, istakao je direktor utrke Tomislav Zobec najavljujući nadolazeće izdanje natjecanja brdskih biciklista u cross countryju. Naime, svake godine dižemo standard organizacije i mijenjamo pojedine stvari, što dokazuje i to da su nas iz Svjetske biciklističke federacije podigli na kategoriju S1, a koja podrazumijeva više bodova za sve natjecatelje. Kako je ovo predolimpijski period, mnogo natjecatelja dolazi sakupljati svoje bodove za svoje nacionalne timove kako bi osvojili što više mjesta na olimpijskim igrama. Prema tome, nadamo se kako ćemo neke od natjecatelja koji će sudjelovati na Mitas 4 Islands utrci vidjeti sljedeće godine u Tokiju, dodao je Zobec te predstavio novitete u odnosu na lanjsko izdanje. Povećali smo utrku za jedan dan, što znači da smo uz dosadašnja četiri, ove godine uveli i nulti dan - prolog, koji će se odvijati u Baški. Druga novost je ta da će standardna prva etapa Baška - Baška, 10. travnja, završiti u gradu Krku, koji je tako postao novim gradom domaćinom. Treća novost odnosi se na vraćanje grand finala, s time da će se završetak utrke i dodjela nagrada održati na trgu u Malom Lošinju, zaključio je Zobec.

S obzirom na svake godine sve snažniju konkurenciju, domaćim predstavnicima bit će iznimno teško probiti se do samog vrha, ali već prošlogodišnje 13. mjesto Anthonyja Bilića i Đanija Simčića može se smatrati izvrsnim rezultatom. Utrka je vrlo zahtjevna i svakako je potrebna dobra fizička i psihička sprema, rekao je 20-godišnji Anthony Bilić, član Adrenalina Giant MTB Teama, a njegove je riječi potvrdio i proslavljeni slovenski reprezentativac Peter Vesel, prošlogodišnji pobjednik Mitas 4 Islands u kategoriji grand master. Ova utrka postaje sve jača, tj. konkurencija sve bolja. Volim voziti na ovakvim stazama koje su tehnički izuzetno zahtjevne, priznao je Vesel, jedan od 600 prijavljenih natjecatelja koji nam dolaze iz 30-ak zemalja svijeta. Stoga ne čudi što su, osim sportaša, svoj interes u ovoj utrci pronašli i turistički djelatnici, kako zbog popunjavanja smještajnih kapaciteta u periodu predsezone, tako i zbog promocije samih destinacija.

Svjesni smo marketinškog benefita od ovakvih projekata. Naše istraživanje pokazalo je da se dvije petine sudionika utrke vraća u destinacije temeljem dobrih iskustava, i to s obiteljima. Tu je, naravno, i komercijalni utjecaj, jer broj noćenja vezanih uz utrku iz godine u godinu raste od 10 - 15 posto. Tako očekujemo oko 1.500 noćenja u hotelima, a zajedno s privatnim objektima i brodovima bit će ih ukupno oko 3.000. To su samo podatci za Krk i Rab, gdje smo kao hotelska kuća prisutni, a tu su još Cres i Lošinj - naveo je Toni Hrvatin, voditelj razvoja destinacijskog proizvoda u Valamar Rivieri, dok je hrvatski olimpijac i voditelj Odjela za strateške marketinške projekte HTZ-a Dubravko Šimenc naposljetku dodao kako njihovo istraživanje otkriva da 12,6 posto turista svoje turističko odredište bira upravo vodeći se sportom i rekreacijom.

Peto izdanje utrke Mitas 4 Islands obuhvaća prolog i četiri etape, a svaka se vozi na jednom kvarnerskom otoku. Natjecatelji u elitnoj muškoj i ženskoj kategoriji, u kojima je donja dobna granica 19 godina te master, grand master i miks u kojima je najstariji prijavljeni natjecatelj 70-godišnjak, prolaze istom rutom, vozeći 270 kilometara s više od 5.000 metara visinskog uspona, i to po Krku, Rabu, Cresu i Lošinju.

 

Više o utrci otkrijte: ovdje.