Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana: Frankopani 900

Primorsko-goranska županija prošle je godine pokrenula projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, s ciljem obnove, očuvanja, i zaštite frankopanske materijalne i nematerijalne baštine.

Projekt je inspiriran ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svog utjecaja i moći.

U 25. godini djelovanja Primorsko-goranske županije, ujedno i godini Europske kulturne baštine, kroz mnoštvo kulturnih, znanstvenih, zabavnih i sportskih događanja obilježit će se 900. godišnjica Frankopana, točnije spomen na prvo spominjanje knezova Krkčih. Većina tih događanja odvijat će se u izvornim, povijesnim ambijentima, a kroz izložbe, koncerte, opere, scenska uprizorenja, povijesne šetnje, izlete i mnoštvo drugih sadržaja, posjetitelji će upoznati djelić raskošne baštine Frankopana, doznati priču o obitelji čija je poruka i nakon svih tih stoljeća vrijedna naše pažnje, priču koja i danas inspirira razne umjetnike, glumce, pjesnike, glazbenike, slikare, modne dizajnere, kuhare, ali i putnike namjernike te postaje riznicom nezaboravnih doživljaja i iskustava. 

Od mnoštva događanja koja će se tijekom čitave 2018. godine odvijati na mnogim pozornicama i destinacijama diljem Primorsko-goranske županije, izdvajaju se sljedeća!

  • Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia koja se organizira u travnju, već četvrtu godinu zaredom, čak će u dvije etape prolaziti dijelom Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana. Naime, biciklisti će kroz šest etapa, na putu duljem od 1.000 kilometara, prolaziti diljem Hrvatske, a utrku će, pa tako i dio Kulturne rute Putovima Frankopana, tijekom 500 minuta televizijskog prijenosa uživo, imati prilike vidjeti publika u 180 zemalja svijeta.
  • Izložba 900 godina Frankopana, autorice Margite Cvjetinović, otvara se u svibnju u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.
  • Ljetne priredbe Krk, manifestacija koja se već 61 godinu priređuje u gradu Krku, ove će godine biti posvećena upravo obilježavanju 900. godišnjice Frankopana. U srpnju i kolovozu serijom od devet koncerata ozbiljne glazbe nazvanih Glazbena priča Knezova Krčkih Frankopana, koje karakterizira presjek europske glazbene baštine od 12. do 17. stoljeća u devet epizoda (uključujući proslov i epilog), uzimajući u obzir staru (srednjovjekovnu), ranu (renesansnu) i klasičnu (baroknu) glazbu, te tako prateći vrijeme vladanja loze Frankopana. Koncerti su osmišljeni u suradnji s maestrom Tomislavom Fačinijem, a publici će se u gradu povijesti i kulture predstaviti vokalni ansambl Antiphonus, ansmbl Musica cubicularis iz Slovenije, Zbor Hrvatske radiotelevizije, zatim jedan od najcjenjenijih turskih ansambala Kudsi Erguner ansambl, ansambl I Musicali Affetti iz Italije, Hrvatski barokni ansambl, vokalno-instrumentalni ansambl Minstrel, vokalni ansambl Singer Pur iz Njemačke te duo Dmitry Sinkovsky i Pavao Mašić, virtuozi na violini i čembalu.
  • Frankopanski vikend, trodnevno je središnje događanje obilježavanja 900. godišnjice Frankopana, koje će se u rujnu održati u dvorcu Nova Kraljevica. Vikend će obilježiti dječje predstave inspirirane Frankopanima, modna revija Frankopani by Zigman, gdje će kostime inspirirane odjećom koju su nosili Frankopani predstaviti poznati modni dizajner Juraj Zigman, te Gozba Ane Katarine Frankopan, večera pripremljena prema pronađenim receptima iz doba Frankopana, a sve to uz glazbeni program prilagođen frankopanskom glazbenom okružju.
  • Opera Nikola Šubić Zrinski, jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela naše glazbene scene, bit će u listopadu premijerno izvedeno u HNK Ivana pl. Zajca, i to pod ravnanjem Villeija Matvejeffa, u režiji Dore Ruždjak Podolski te izvedbi ansambla Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Kao Zrinjski, nastupit će nacionalni prvak Opere HNK I. pl. Zajca Giorgio Surian, a njegovu ženu Evu pjevat će prvakinja Opere HNK I. pl. Zajca, Kristina Kolar. 
  • Monografija Putovima Frankopana promovirat će se u listopadu, a činit će je zbornik radova temeljenih na saznanjima o obitelji Frankopan, ali i životu srednjeg i ranog novog vijeka, iz perspektive stručnjaka u različitim znanstvenim područjima - povijesti, jezikoslovlju, književnosti, arheologiji, pravu, pomorstvu, prirodoslovlju, glazbi i etnografiji.

Uz mnoštvo manifestacija, posjetitelji će kulturno-turističku rutu moći obići i u okviru posebno osmišljenih jednodnevnih izleta: Frankopani Outdoor, Kolijevkom kneževine, Putovima Hortus Diabolicusa, Putovima Vinodola ili Putovima Frankopana brodom.

 

Ukratko o Kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana

 

Sedamnaest kaštela i starih gradova te tri sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara čine Kulturno-turističku rutu Putovima Frankopana za koju je Primorsko-goranskoj županiji prošle godine odobren iznos od 47,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, temeljem prijave na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije - Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Ukupno će u obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar, biti uložen 61 milijun kuna, a od tog iznosa 22% podmirit će sami korisnici.  

Uz Primorsko-goransku županiju, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još 12 partnera - gradovi Rijeka, Kraljevica, Čabar i Bakar, općine Lokve, Čavle i Vinodolska Općina, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Rijeke, Biskupija Krk, Centar za kulturu Grada Krka i Prirodoslovni muzej Rijeka. Većina partnera ima i pridružene suradnike, koji nisu izravni potpisnici sporazuma o provedbi projekta, pa je ukupno riječ je o pedesetak uključenih dionika s većeg dijela Primorsko-goranske županije, što ukazuje na složenost projekta, ali istovremeno jamči održivost kulturne rute.

Projekt je pokrenula Primorsko-goranska županija, kao nastavak razvoja održivog modela kulturnog turizma, s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, u prvom redu kaštela te utvrđenih gradova i dvoraca Frankopana i Zrinskih. Rutom je obuhvaćeno sedamnaest kaštela i dvoraca (Gradec, Krk, Nova Kraljevica, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Grobnik, Trsat, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski, Hreljin, Ledenice, Čabar, Severin na Kupi, Brod na Kupi i Stara Sušica) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje). 

U Dvorcu Nova Kraljevica 2016. godine otvoren je središnji posjetiteljski centar kulturne rute, a do kraja projekta bit će ih otvoreno još sedam, u kojima će biti zaposleni interpretatori koji će tumačiti baštinu te biti zaduženi za poticanje  suradnje na razini cijele rute, organiziranje lokalnih kulturnih i turističkih zbivanja, suradnju s umjetnicima, udrugama i građanskim inicijativama, OPG-ovima, ugostiteljima, turističkim zajednicama i agencijama.

Projekt će objediniti prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu našeg kraja, ukazati na povezanost naše srednjovjekovne povijesti s europskim krugom te biti velik poticaj razvoju našeg zaleđa i Gorskog kotara, budući da se većina sadržaja nalazi izvan turistički najaktivnijih obalnih područja.