Krk, prvi hrvatski grad u globalnoj Mreži zelenih gradova

U gradonačelnikovom uredu, 11. srpnja 2016. godine, održan je sastanak tijekom kojeg je Gradu Krku, kao službena potvrda članstva u globalnoj Mreži zelenih gradova (ENO Green Cities Network), uručen pripadajući certifikat, ali i potpisan sporazum o suradnji s finskom asocijacijom Environment Online - ENO.

Sastanku su tako pored Darija Vasilića i zamjenika mu Čedomira Milera, nazočili Mika Vanhanen, utemeljitelj i voditelj asocijacije (i programa) Environment Online - ENO, virtualne škole i svojevrsne platforme za promicanje načela održivog razvoja, ali i mirotvorstva, zatim Gordija Marijan, koordinatorica programa u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, te Igor Hrast, koordinator programa za Grad Krk.
Jedna od zasigurno najprepoznatljivijih aktivnosti što ih potiče i provodi Environment Online - ENO jest Dan sadnje stabala (ENO Tree Planting Day) koji se diljem svijeta obilježava 21. rujna, na Međunarodni dan mira, iako krčki srednjoškolci aktivnosti vezane uz ovu inicijativu također provode 22. svibnja na Dan biološke raznolikosti (ujedno i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj), ali i 05. lipnja na Svjetski dan zaštite okoliša. Cilj ove akcije pokrenute u Finskoj, a koja se simultano odvija u više od 120 zemalja na svim kontinentima, je čak 100 milijuna zasađenih stabala diljem svijeta do 2017. godine, a kroz to i osvješćivanje javnosti o klimatskim promjenama, važnosti očuvanja ekosustava te nužnosti življenja u skladu s principima održivosti. Dan sadnje stabala ove je godine podržan jedanaesti put. Krčki će srednjoškolci stoga nastaviti s tradicijom sadnje stabla masline, kao univerzalnog simbola mira, te tako na krajnje plastičan način demonstrirati inzistiranje na temeljnim vrijednostima svakog društva - miroljubivosti, toleranciji, poštivanju različitosti, mirnom rješavanju sukoba, kulturi mira, poštivanju vlastitog i tuđeg kulturnog i biološkog bogatstva te odgovornosti za okoliš. 
Aktivnosti i nastojanja krčkih srednjopškolaca prepoznao je i podržao Grad Krk, ušavši, na prijedlog prof. Gordije Marijan, u Mrežu zelenih gradova, čime se, potpisavši sporazum, pored ostalog, obvezao svake godine donirati im sadnicu ili sjeme, odnosno omogućiti im područje za sadnju. Naime, Grad Krk prvi je hrvatski grad koji se našao na listi ENO-vih zelenih gradova, što znači da naši mladi ekolozi, barem što se ove i sličnih inicijativa tiče, i dalje mogu računati na svesrdnu podršku.