Krk nadomak rekorda. U srpnju čak 95 posto posjeta u odnosu na 2019. godinu

Tijekom prvih 25 dana ovogodišnjeg srpnja, u Gradu Krku je ostvareno 45,6 tisuća turističkih dolazaka, što je za četvrtinu više u odnosu na prošlu godinu te čak 95 posto terminski usporedivog ostvarenja dolazaka rekordne 2019. godine. Otkrila nam je to takvim brojkama, ali i trenutačnim ulično-turističkim ozračjem i više no zadovoljna, direktorica Turističke zajednice Grada Krka Ivana Kovačić.

Predstavila nam je i da je u dosadašnjem dijelu prvog od dvaju mjeseca sezonske špice u Krku i oko njega registrirano nešto više od 300 tisuća noćenja, što je sasvim solidnih 17 posto više u odnosu na 2020. godinu, ali i ostvarenje kojim je turistički rezultat tog otočnog grada dosegao 80 posto ostvarenja preklanjskog ljeta, onog koje je sad svima na Jadranu postalo glavnim mjerilom brzine i uspješnosti turističkog oporavka.

 

Rezultatski skok

U komercijalnom smještaju, najviše, odnosno skoro 115 tisuća, noćenja tijekom srpnja je ostvareno u objektima u domaćinstvu, što je 21 posto bolji rezultat od lanjskog, nastavlja naša sugovornica, dodavši da po uspješnosti poslovanja za krčkim iznajmljivačima slijede kampovi. U njima je tijekom 25 srpanjskih dana ostvareno nešto više od 107 tisuća noćenja, za četvrtinu više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

– Dobre vijesti stižu nam i od naših hotelijera u čijim je objektima ostvareno 25,1 tisuća noćenja, a što je više no dvostruko bolji rezultat u odnosu na lanjski srpanj - dodaje Ivana Kovačić.

Pritom nas je podsjetila da je golemi pozitivan rezultatski skok krčkih hotela najviše rezultat činjenice da su ovog ljeta svi hotelski objekti u tom gradu otvoreni, a što lani nije bio slučaj. U strukturi gostiju najzastupljeniji su Nijemci koji su sa svojih 80,1 tisuća srpanjskih noćenja ponovili lanjski rezultat. Za njima slijede Slovenci s 50 tisuća noćenja, što je 10 posto manje no prošle godine. Na trećem mjestu po brojnosti gosti su iz Austrije s 33,3 tisuće noćenja. Austrijanaca je čak 89 posto više u odnosu na srpanj 2020. godine, ali i 7 posto više u odnosu na njihovu brojnost u rekordnoj 2019. godini, ističe Ivana Kovačić, dodajući da dobre rezultate Krčani (i) ovog ljeta bilježe i kod domaćih, ali i gostiju pristiglih iz vidljivo rastućih mađarskog, češkog, slovačkog i poljskog tržišta.

 

Usporen oporavak

– Nažalost, i dalje je usporen oporavak talijanskog i nizozemskog tržišta. Gosti iz Italije su u našoj gradskoj statistici ostvarili samo 8,3 tisuće noćenja, što je 16 posto više u odnosu na prošlu godinu, ali i tek trećina normalnih ostvarenja kojih se sjećamo iz 2019. godine. Slična je situacija i kod Nizozemaca koji su se s ostvarenih 6,7 tisuća noćenja dovukli tek do polovice brojki bilježenih 2019. godine - otkrila nam je čelnica krčkog TZ-a, od koje smo doznali i da je, u kumulativi, na području grada Krka tijekom svih sedam ovogodišnjih mjeseci ostvareno skoro pola milijuna noćenja. To je 29 posto više no lani, ali i na razini dvije trećine rezultata pretpandemijske, 2019. godine.

 

Više ležajeva s 4 i 5 zvjezdica u domaćinstvu

Bitno je istaknuti da na našem području bilježimo porast broja ležaja u objektima u domaćinstvu više kategorije, iako su generalno prognoze išle u smjeru odjavljivanja ležaja u prošloj i ovoj sezoni, predstavila nam je Ivana Kovačić. Objekti u domaćinstvu kategorije 4 zvjezdice imaju 3 posto više ležajeva nego prošle godine dok je taj rast u odnosu na 2019. godinu čak 9 posto. Oni kategorije 5 zvjezdica raspolažu s 20 posto više kaapaciteta no što ga je bilo 2020. godine, dok je taj rast u odnosu na 2019. godinu čak 34 posto. Objekata u domaćinstvu kategorije 3 zvjezdice ovog je ljeta u receptivnom smislu manje za 2 posto, a u odnosu na 2019. godinu za 5 posto. U ukupnom ostvarenju u prvom dijelu godine, čak 60 posto svih noćenja ostvareno je u smještajnim kapacitetima s 4 i 5 zvjezdica, zaključila je naša sugovornica. [Mladen Trinajstić]