Krk Food Fest: Uživajte u krčkim okusima proljeća!

Između 19. travnja i 31. svibnja 2019. godine duž otoka Krka, koji se s obzirom na obilje domaćih namirnica smatra oazom autohtone gastronomije, možete krenuti na pravu gastro-turneju koja je dijelom proljetne etape Krk Food Festa, manifestacije namijenjene ljubiteljima kvalitetne hrane i jedinstvenih iskustava!

Tradicionalna jela našeg podneblja nisu samo odličan mamac za isprobavanje novih okusa već predstavljaju i svojevrsnu poveznicu s poviješću i otočnim načinom života, naravno kroz bogatu kulturu stola. Prema tome, otok Krk može i jelovnikom ispričati svoju zanimljivu priču, a idealno mjesto za početak takvog kazivanja mogli bi biti: hladna žlahtina i topla janjetina, ribe i škampi, sirevi od mlijeka krčkih ovaca koje specifičnima čini okus kadulje, smilja ili neke druge aromatične trave, zatim krčki pršut, maslinova ulja, ekološko krčko povrće ili samoniklo jestivo bilje. Prema tome 20-ak restorana (u Krku, Vrhu, Milohnićima, Glavotoku, Malinskoj, Puntu, Klimnu, Šilu, Vrbniku, Baški, Omišlju i Njivicama), tijekom trajanja Krk Food Festa, kako bi zadovoljili baš svačiji ukus, nudit će jedinstvene otočne okuse proljeća, s naglaskom na šparoge, mladu janjetinu, morske plodove, bob, motar i ostalo zdravo proljetno bilje.

S područja Grada Krka u ovu se manifestaciju, pokrenutu na inicijativu Turističke zajednice otoka Krka, uključilo sedam ugostiteljskih objekata - Koktel bar Volsonis (Krk), Konoba Šime (Krk), Restoran Marina (Krk), Konoba Galija (Krk), Kuća Krčkog pršuta Žužić (Vrh), Konoba Pod prevolt (Milohnići) i Trattoria Glavotok (Glavotok) - koji zaljubljenike u gastronomiju pozivaju da kušaju njihove specijalitete te si time uljepšaju ove proljetne dane.

Krk: Volsonis tako nudi primorsku maneštru od koprive, sarmice od domaće janjetine u listu vinove loze, domaće šurlice sa žgvacetom od janjetine, kao i janjeći pršut. Konoba Šime poziva na šurlice sa šparogama i pršutom, a Restoran Marina na krem juhu od šparoga, tagliatu od bifteka s brusketom i pestom od šparoga, svinjski lungić na rižotu od šparoga, pečenu janjetinu i bodulski pijat - file plemenite ribe u umaku od žlahtine uz tostiranu palentu i rigu. Konoba Galija pripremila je šurlice sa škampima i šparogama te raviole punjene jadranskim kozicama i crnim tartufom.

Vrh: U Kući Krčkog pršuta Žužić mogu se kupiti krčki suhomesnati proizvodi, ali i uživati u kruhu s pršutom, pašteti od pršuta i mladog sira, maneštri s pršutom i proljetnim povrćem te šurlicama s pršutom i divljim šparogama.

Milohnići: U konobi Pod prevolt u ponudi je janjetina lešo s povrćem te na gulaš, janjetina pod pekom i na žaru, fritaja i šurlice sa šparogama, juha od koprive, brudet od sušene hobotnice i palačinke sa skutom i medom.

Glavotok: U Trattoriji Glavotok možete birati između paštete od janjeće jetrice, janjeće ragu juhe, janjećeg gulaša s domaćim njokima, filea oslića sa šparogama ili presnaca - autentične otočne slastice od sira.

Organizacijsku podršku ovogodišnjoj manifestaciji dale su sve otočne turističke zajednice, kao i Klub Gastronaut na čijem se portalu mogu pronaći kompletni jelovnici s cijenama.