Krk drugačiji od ostatka Hrvatske. Osnovnoškolaca, a i razreda je više nego lani

I dok su misli otočnih mališana u ovim trenucima još uvijek okupirane onim (kasno)ljetnim radostima i uživanjem u završnici ljetnih praznika, misli dijela prosvjetara kao i svih nadležnih za organiziranje obrazovnih aktivnosti koje će se diljem naše zemlje početi provoditi s prvim rujanskim ponedjeljkom već su duboko u pripremama početka nove nastavne godine, one koja starta 4. rujna. A potrebe za logističkim promišljanjem i radom na unutarškolskoj organizaciji ovih dana posebno ima vodstvo krčke Osnovne škole Fran Krsto Frankopan u kojoj će, predstavio nam je to jučer njen ravnatelj Serđo Samblić, i predstojeća školska godina, kao uostalom i sve prethodne, krenuti uz veći broj polaznika, ali i povećan broj razrednih odjeljenja. Izazovi s kojima se u novoj nastavnoj godini sad već pod redovno susreću krčki prosvjetni djelatnici tako su i ovog puta dobrim dijelom povezani s logističkim zadaćama koje sa sobom donosi potreba osiguravanja dostatnog prostora za prihvat svih polaznika te otočne škole i naravno, kvalitetno organiziranje nastave. Kao i prethodnih ljeta, i ove je sezone krčka škola pretvorena u gradilište unutar kojeg se, ovog puta pregradnjom dvorane u kojoj je bio program cjelodnevnog boravka, sad stvaraju dva nova razredna odjeljenja u koje će se već za koji dan smjestiti  prvašići.

 

Brojno stanje
 

– Početak 2023./2024. školske godine otvorit ćemo s najmanje 891 učenikom, dva učenika više od brojnog stanja na koncu prošle godine. Ono najmanje kažem po iskustvu jer se u posljednjim danima ljeta redovito događa da nam se pojavljuju i prijavljuju novi učenici iz obitelji koje se doseljavaju na Krk, a obzirom na to da i u ovom trenutku imamo nekoliko takvih najava, realno je očekivati da će broj učenika na početku godine biti veći od ovog kojeg sam spomenuo, zasigurno ne manji, kaže nam Samblić. Ono što nam u organizacijskom smislu čini veći izazov od broja polaznika škole, a koju čini matična škola u Krku te njezine područne jedinice u Vrhu, Puntu, Baški i Vrbniku, činjenica je da nam upravo u gradu Krku kontinuirano raste i broj razrednih odjeljenja, ove godine za jedan novi razred i to stoga što su nam lani otišla dva razreda osmaša, a sad upisujemo tri razreda prvaša, njih sveukupno 53, nastavlja Samblić. Matična škola u Krku tako će svoja 424 polaznika imati sad razdijeljena u 22 razredna odjeljenja, po tri u svakoj generaciji, osim u onoj četvrtaša i petaša. Podsjetio bih da je, kad je građena, škola predviđala po dva razredna odjela za svaku generaciju, a kako je u Krku još donedavna redovito i bilo. Posljednjih smo godina zbog porasta broja stanovnika, pa tako i djece na ovom području, nastavu za gotovo sve generacije morali početi organizirati u po tri razredna odjeljenja zbog čega se u proteklim godinama u razrede pretvorio gotovo svaki kvadrat slobodnog prostora unutar naše školske zgrade, kaže Samblić. Sad ćemo zbog nove brojne generacije prvaša kojoj se veselimo, potrebu za njihovim prihvatom zadovoljiti transformacijom prostora dnevnog boravka u dva razreda, s time da je to posljednje što možemo učiniti unutar postojećih gabarita škole. Već kod idućeg porasta broja razrednih odjela morat ćemo razmišljati ili o pronalaženju nekih vanjskih rješenja, a koja će u budućnosti biti moguća korištenjem prostorija susjednog nam dječjeg vrtića, odnosno Društvenog centra Krk ili pak izgradnjom još jedne krčke škole. To je realnost. Treća opcija bila bi uvođenje dvosmjenskog rada, a što bi, naglašava Samblić, bio veliki korak unatrag.

 

Radovi u tijeku
 

Kako bilo, radovi koji se već neko vrijeme izvode u školi privode se kraju i sve bi trebalo biti spremno do prvog dana nove školske godine kad će, uz 424 krčka osnovca, u svoje školske klupe zasjesti i 142 njihovih kolega, polaznika PŠ Vrh, 130 u PŠ Punat, 105 u PŠ Baška te 90 u Vrbniku. Upravo u ovoj posljednjespomenutoj, polaznicima najmalobrojnijoj školi ove godine bilježimo najveći porast broja polaznika. S prvim danom iduće nastavne godine ta će škola imati sedmero učenika više u odnosu na brojku s kojom je zaključena lanjska. Od ravnatelja te otočne obrazovne ustanove (koja broji 155 zaposlenika) doznali smo i da se, osim na planu broja učenika, uzlazni trend u svim krčkim školskim jedinicama nastavlja i u domeni brojnosti polaznika programa produženog boravka.

– U Krku će, sukladno zaprimljenim prijavama, s početkom iduće nastavne godine takav program (u sklopu kojeg se osigurava briga o učenicima sve do 16.30) biti organiziran za čak 164 polaznika, u šest odgojno-obrazovnih skupina o kojima će skrbiti jednako toliko učiteljica. U Puntu će 28 učenika-polaznika produženog boravka biti smješteno u jednu skupinu, a isto vrijedi i za PŠ Vrh gdje će ih biti 22, odnosno PŠ Vrbnik s 21 učenikom u programu produženog boravka u školi. Područna škola Baška, slijedom povećanog broja prijava, na početku nastavne godine dobit će jednu skupinu više pa će 38 ondje prijavljenih osnovaca i osnovki do popodnevnih sati ondje moći boraviti u dvije odgojno-obrazovne skupine, jednoj više u odnosu na lani. Programe produženog boravka, podsjetimo, financiraju jedinice lokalne samouprave.

 

Područni odjel Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka
 

Zahvati koji se trenutačno izvode u krčkoj školi i koji će do prvog dana nove nastavne godine omogućiti prihvat dvaju razrednih odjeljenja, doznali smo od Serđa Samblića, ravnatelja Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, stoje gotovo 27 tisuća eura. Glavninu te cifre će, kao i proteklih godina, pokriti Grad Krk, a dio i PGŽ kao osnivač ove osnovnoškolske ustanove. Podsjetiti valja i da se krčka škola, osim za provođenje redovne osnovnoškolske nastave u prijepodnevnim satima, u onim poslijepodnevnim i večernjim koristi i kao sjedište Područnog odjela Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka. Spomenuta mogućnost uvođenja dvosmjenskoga rada stoga bi i u tom smislu poremetila, a bojim se i onemogućila skladan suživot naših dviju obrazovnih ustanova, ustvrdio je Samblić objašnjavajući razloge zbog kojih ta opcija nije, niti bi po njegovom mišljenju u budućnosti trebala biti prikladna za Krk. [novilist.hr, Mladen Trinajstić]