Krk dobio bespovratna EU sredstva, preko 9,5 milijuna ide za novi vrtić u Vrhu

Na ovotjednom kolegiju krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, tijekom rasprave o predmetima Odsjeka za gospodarstvo, predstavljena je Gradu netom pristigla dobra vijest u vidu obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja o statusu projekta izgradnje dječjeg vrtića u naselju Vrh.

Doznali smo da je ta značajna planirana investicija uspješno prošla fazu procjene projektnih prijedloga u postupku dodjele bespovratnih sredstava, udovoljivši pritom baš svim kriterijima poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, natječaj na koji se krčka Gradska uprava prijavila tijekom srpnja. Projekt je ostvarenjem 59,50 bodova ušao u krug onih najbolje rangiranih takvih planova te su Krčanima sad i službeno dodijeljena bespovratna sredstva EU potpora u iznosu od čak 9,57 milijuna kuna.

To čini polovinu ukupne vrijednosti izgradnje budućeg predškolskog kompleksa u tom, Krku susjednom, naselju.

 

Dva velika projekta
 

Podsjetimo, Grad je s ciljem povećavanja prihvatnih kapaciteta jasličkih i vrtićkih ustanova na svome području - matičnog Dječjeg vrtića Katarina Frankopan u samom gradu Krku kao i njegove područne ispostave koja već desetljećima djeluje u Vrhu - nedavno poduzeo korake na putu realizacije prvog od dvaju krupnih investicijskih projekata iz domene predškolskog odgoja, a koji osim plana izgradnje novog vrtića u Vrhu podrazumijevaju i plan dogradnje matičnog vrtića, u gradu Krku. I dok je ovaj posljednjespomenuti označen drugom fazom nastojanja jačanja prihvatnih potencijala krčke mreže vrtića, plan podizanja novog vršanskog vrtića prva je i sad već izvjesna faza istog plana koja će se, sudeći po onome što je govoreći o toj temi jučer predstavio sam gradonačelnik, na terenu početi oživotvorivati već na jesen iduće godine.

– Na području Vrha danas radi područni vrtić koji ima samo jednu vrtićku skupinu, a svake se godine prilikom upisa stvara lista čekanja. S obzirom na sad već godinama izraženi demografski rast na području Grada, realno je očekivati daljnje povećanje potražnje za vrtićkim mjestima, kako u Vrhu tako i u samom gradu Krku u kojemu matični vrtić već godinama bilježi jednake, ako ne i veće upisne pritiske, ustvrdio je govoreći o toj problematici krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

 

Dobrodošao trend
 

Prvi čovjek Grada, u našem nedavnom razgovoru o tom pitanju ustvrdio je i da je zbog konstantnog, uvijek dobrodošloga trenda rasta broja jasličara i predškolaca, potreba osiguravanja dostatnog vrtićkog i jasličkog kapaciteta već neko vrijeme označena kao jedan od apsolutnih prioriteta lokalne uprave. Bitno je reći da smo, vezano uz prijavu vrtićkog projekta na natječaj za dodjelu bespovratnih europskih sredstava (koja se osiguravaju putem Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021. - 2026.) ispunili sve uvjete tog postupka. U Vrhu nam je plan, na zemljištu ukupne površine nešto veće od pet tisuća kvadrata, izgraditi suvremeni predškolski kompleks koji će moći prihvatiti sedam odgojnih skupina. Plan je ondje omogućiti boravak triju vrtićkih te čak četiriju jasličkih skupina, otkrio nam je Vasilić napominjući da je veći broj jasličarskih skupina rezultat trenutne potrebe.

Naime, krčki vrtić ima više skupina predškolaca pa će se jačanjem jasličkih kapaciteta koji će prevladavati na Vrhu na neki način izbalansirati, odnosno dugoročnije zadovoljiti potrebe predškolskog odgoja na području grada. Ističući da će novi, bolje rečeno budući jasličko-vrtićki kompleks sa svojih 108 upisnih mjesta, zajedno s krčkim vrtićem u potpunosti pokriti trenutne potrebe predškolske skrbi na području grada Krka, čelnik krčke izvršne vlasti napomenuo je i da se o nastavku jačanja predškolskih kapaciteta dugoročno promišlja i kroz plan izgradnje aneksa krčkog vrtića, a koji je zbog potrebe prethodne izmjene važećega Urbanističkog plana uređenja naselja Krka ponešto zahtjevniji i dugotrajniji postupak u odnosu na onaj koji će se, posebice nakon što su Gradu sad odobrene spomenute bespovratne potpore, uskoro početi oživotvorivati u Vrhu.

 

Do kraja 2024.
 

U Gradu računaju da bi se, nakon što se zgotovi već pokrenuti postupak projektiranja novog područnog vrtića Vrh, sva dokumentacija (uključujući i akt o njegovoj gradnji) u rukama predstavnika lokalne uprave trebala naći već krajem idućeg ljeta.

– Nakon toga slijedi izgradnja koju računamo dovršiti do konca 2024. godine, nastavio je gradonačelnik od kojeg smo doznali i da su projektantske procjene pokazale da će gradnja novog vrtića u Vrhu sveukupno stajati dvadesetak milijuna kuna. Ostatak potrebnih sredstava nužnih za zaokruženje te investicije Grad će osigurati iz vlastitog proračuna, ali tijekom dvije proračunske godine, odnosno 2023. i 2024. godine.

 

Novi kapaciteti dostatni, u budućnosti dogradnje
 

Obrazlažući važnost i značaj tog projekta za trenutne, ali i buduće potrebe predškolskog odgoja na području grada, krčki nam je gradonačelnik predstavio podatak da se, sukladno službenim brojkama, na području grada Krka u postojećim jasličkim i vrtićkim kapacitetima takva vrst odgojne skrbi pruža za nešto više od 260, od ukupno 376 u proteklih sedam godina živorođenih mališana.

– Drugim riječima, ispada da ćemo s novim vrtićem u Vrhu osigurati mogućnost prihvata svih mališana s područja grada, barem u njihovom današnjem broju, dok će za budućnost, u kojoj s pravom očekujemo nastavak trenda porasta njihova broja, isto morati rješavati već spomenutom dogradnjom postojećeg vrtića u gradu Krku, objasnio je Vasilić.

Projektni zadatak izgradnje dječjeg vrtića u naselju Vrh slijedom kojeg su Gradu sad odobrena spomenuta 9,5-milijunska sredstva izradila je zagrebačka tvrtka Hidroinženjering. Valja napomenuti i da se osim već spomenutih triju vrtićkih te četiriju jasličkih skupina za sveukupno 108 mališana, u Područnom vrtiću Vrh planira i uređenje suvremenih kuhinjskih, odnosno blagovaoničkih prostorija, ali ne i onih administrativnih, odnosno upravnih koje će i nadalje ostati u matičnom, krčkom vrtiću.

– Zemljište na kojemu će se vrtić izgraditi svojom će površinom dostajati izgradnji i uređenju eksterijera u kojemu će se, sukladno Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe, moći ostvariti i više no kvalitetni uvjeti izgradnje i uređenja sadržaja namijenjenih igri djece, zaključio je Vasilić. [novilist.hr, Mladen Trinajstić]