Kreket uveo u dramski program Ljetnih priredbi

Kao prvi dramski program ovogodišnjih Ljetnih priredbi, 07. srpnja 2014. godine, u Frankopanskom kaštelu odigran je Kreket, uspješnica nastala u koprodukciji zagrebačkog Teatra Exit i velikogoričke Scene Gorica. 

U ovoj hvaljenoj i nagrađivanoj predstavi poučnog karaktera čiju režiju potpisuje Rene Medvešek, uloge su ostvarili glumci mlađe generacije Luka Dragić, Mia Anočić Valentić, Ivan Grčić te glazbenik Adam Semijalac, poznatiji kao Bebe Ná Volé.
Razmažena princeza poljubi žapca i on se pretvara u prekrasnog princa, radnja je popularne bajke braće Grimm (Željezni Heinrich) bez koje gotovo da i ne možemo zamisliti odrastanje. A što ako se žaba ne pretvori u princa, već princ u žabu? Tog se dosjetio slavni američki dramatičar David Mamet i u svom prepoznatljivom stilu ispričao izokrenutu verziju, zapravo priču o osobnim ograničenjima i predrasudama koja obiluje humorom. Inače, Kreket (The Frog Prince, 1985.) bi se mogao opisati kao malena stilska vježba o samodopadnom princu koji odjednom gubi sve dvorske privilegije jer mu čarobnica želi održati lekciju iz (manjka) velikodušnosti. Pretvoren u žabu, on mora zaslužiti poljubac istinske ljubavi, pritom gubeći zaručnicu, zatim slugu koji mu je jedini prijatelj, ali i svu imovinu. Međutim, začaranome princu stalo je tek do toga da povrati prijašnje stanje.
Zašto ga je snašla žablja perspektiva, odnosno zbog čega se sudbina tako okrutno poigrala njime, nije mu jasno dok mu predanost i poniznost sluge koji spremno žrtvuje život za prijateljstvo, ne otvore oči prema posve drugoj dimenziji života…
Sljedeći dramski program, komedija Vlaška posla, zagrebačkog HIT teatra, na redu je 14. srpnja, a održati će se u Frankopanskom kaštelu s početkom u 21.30 sati. Ulaznice po cijeni od 60,00 kn mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (pon. - sub. 10.00 - 12.00 / 20.00 - 22.00) ili rezervirati na broj telefona Centra za kulturu Grada Krka 051 220 041.