Krčku publiku dobro nasmijala jednostavna sinteza logike i religije

Kao svojevrsni pretprogram 65. Ljetnih priredbi, hit komedija Kraljevstvo Moje (Za početnike) nastala u koprodukciji Ludens i Exit teatra, pred solidno popunjenim auditorijem, odigrana je, 26. lipnja 2021. godine, na Sceni Zidine.

Ova predstava kreirana prema tekstu Davida Javerbauma (u originalu An Act of God), podsjetila je na sve ono što smo kroz odgoj naučili, a nismo preispitali, nasmijavši jednostavnom sintezom logike i religije. Ona je izvorno postavljena kao niz monologa uz kratke dijaloške prijelaze, stilski ponajviše podsjećajući na formu stand up-a, s fokusom na Boga kao posve senzibilno i nesavršeno biće. S obzirom da forma počiva na aktualnosti humornih sekvenci i adaptiranju lokalitetu izvedbe, autorski je tim odabrao Javerbaumov tekst kao polazište, jer posjeduje mogućnost modifikacije i prilagodbe. Predstava, dakle, nije rasplela dilemu o kokoši i jajetu, niti je istražila postoji li život nakon smrti, već je na komičan način pružila odgovore na neka dublja pitanja koja čovječanstvo muče još od čina stvaranja... U ovoj urnebesnoj komediji Bog se umorio od postojećih Deset Božjih zapovijedi te se odlučio ponovno ih napisati kako bi bile kompatibilnije današnjem trenutku, stoga je sišao na zemlju i postavio novi Dekalog prilagođen 21. stoljeću. Glavne uloge maestralno su odigrali Sven Šestak, Enes Vejzović i Janko Rakoš, utjelovivši Boga te anđele Gabrijela i Mihaela, dok je redateljski angažman povjeren Ivanu Goranu Vitezu.

U nastavku kazališnog dijela Ljetnih priredbi, već u utorak, 06. srpnja, slijedi komedija Ja, trudnica Kerekesh teatra, a dan kasnije, 07. srpnja, nagrađivana predstava za djecu Iglica Kazališta Mala scena.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Vinarija Katunar.