Krčkom pršutu Vjekoslava Žužića na Danima hrvatskog pršuta dodijeljeno zlatno odličje

Za pršut možemo kazati kako je dijelom hrvatske kulturno-gastronomske baštine, što znači da takva autohtona delicija zauzima važno mjesto u našoj gastronomiji. No, u želji da se što bolje iskoristi ekonomski, gospodarski i gastronomski potencijal tog cijenjenog proizvoda Klaster hrvatskog pršuta nastavio je s priređivanjem Dana hrvatskog pršuta, ove godine odrađenih u suradnji s Gradom Zagrebom.

Prema tome, peti po redu susret hrvatskih pršutara, 26. i 27. travnja 2019. godine, održan je u Zagrebu, s time da je prvog dana u Hotelu International priređeno svečano otvorenje manifestacije uz niz radionica i okruglih stolova te stručno ocjenjivanje i nagrađivanje pršuta, dok je sljedeći dan bio rezerviran za prodajnu izložbu na Trgu bana Josipa Jelačića gdje su hrvatski pršutari dobili priliku predstaviti se javnosti.

U kontekstu nagrađivanja najboljih pršuta, važno je kazati kako je na ocjenjivanje pristiglo deset uzoraka među kojima su zastupljeni bili svi certificirani hrvatskih pršuti - Krčki, Istarski, Drniški i Dalmatinski - s time da je apsolutnim pobjednikom ovogodišnjih Dana hrvatskog pršuta proglašen upravo Drniški pršut Drniških delicija Maran s osvojenih 95,38 bodova. Preostalih devet pršuta, među kojima i Krčki pršut pršutara Vjekoslava Žužića iz Vrha (Mesnica-market Žužić), s obzirom na raspon prikupljenih bodova od  87,75 - 95,38, zaslužilo je zlatna odličja, što govori u prilog iznimne kvalitete domaćih proizvođača koji su u svega pet godina na razini Europske unije uspjeli zaštiti sva četiri hrvatska pršuta.

Zadaća ove dvodnevne manifestacije promoviranje je pršuta kao našeg tradicionalnog gastronomskog proizvoda, uz insistiranje na očuvanju njegove izvornosti i autohtonosti. Iz gospodarskog rakursa ova smotra kreirana je kako bi potaknula razmjenu znanja i iskustva, i to putem organiziranih radionica i okruglih stolova tijekom kojih svoja mišljenja razmjenjuju ključni subjekti prehrambene industrije, a sve s ciljem poticanja i postizanja gospodarske suradnje. Ovogodišnja smotra realizirana je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore, Grada Zagreba, Veterinarskog instituta Zagreb - Veterinarskog zavoda Split te Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Zagrebu.