Krčkom Centru za kulturu nagrada za kreativni i inovativni projekt u kulturi i umjetnosti

U završnici programa Dana kreativnosti i inovativnosti koji se 23. svibnja 2014. godine, u organizaciji Mreže za razvoj i kreativnost, odvijao na dvjema zagrebačkim lokacijama, Gradskoj skupštini i dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, održana je svečana dodjela nagrada za kreativnost i inovativnost.
Centru za kulturu Grada Krka ondje je dodijeljeno jedinstveno priznanje za najkreativniji i najinovativniji projekt ili program u kulturi i umjetnosti, i to za izložbeni projekt Krk - otok vila što su ga Krčani realizirali u suradnji s nagrađivanom zagrebačkom fotografkinjom Ivom Lulić.
Podsjetimo, radi se o ciklusu fotografija koje su oživjele uvodnu legendu iz zbirke Vêyskih Povêda (Krčkih legendi) o naseljavanju otoka Krka i susretu došljaka Matana sa zlatnom vilom Divÿcom. Podršku projektu tako je pružila čitava zajednica, od institucija poput Javne ustanove Priroda, Komunalnog društva Ponikve, preko otočnih jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica, pa sve do krčkih vrtićara, osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji su utjelovili likove iz krčke legende. Važno je istaknuti kako su vile i vilenjaci ovom prilikom bila i djeca iz karlovačkog Doma Vladimir Nazor s kojima je autorica i započela otkrivanje vilinskih svjetova, krenuvši 2010. godine u realizaciju projekta Vile i vilenjaci Artusi. Nakon niza izložbi u Hrvatskoj, ova krčka priča tijekom listopada biti će, u sklopu projekta međunarodne kulturne suradnje Hrvatska - Crna Gora, predstavljena i kotorskoj javnosti. 
Nagradu je na zagrebačkoj svečanosti preuzela Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu u društu fotografkinje Ive Lulić, suradnika Igora Gržetića, ali i djevojaka iz Doma Vladimir Nazor koje su sudjelovale u krčkim fotografskim akcijma.
Osim za kreativni i inovativan projekt ili program u kulturi i umjetnosti nagrade su dodijeljene u još osam kategorija, i to redom: tvrtki Genos za generičke testove za personalizirani pristup prehrani i tjelovježbi u kategoriji kreativni i inovativni proizvodni program ili proizvod; Vanji Žanko u kategoriji kreativni i inovativni menadžer/ica; Gradu Šibeniku za projekt Juraj Dalmatinac kao virtualni vodič za posjetitelje Šibenske katedrale u kategoriji kreativni i inovativni razvojni program jedinica lokalne samouprave; Turističkoj zajednici Grada Ogulina za Ivaninu kuću bajke u kategoriji kreativni i inovativni turistički projekt ili proizvod; tvrtki Keramika modus za digitalne tehnologije u keramičkoj industriji u kategoriji kreativni i inovativni projekt ili program kreativne industrije; Udruzi ATC za projekt Razvoj konzorcija društvenih/socijalnih poduzetnika u kategoriji kreativni i inovativni projekt održivog razvoja; Srednjoj školi Jastrebarsko za projekt Gesta u kategoriji kreativni i inovativni edukacijski program te Hrvatskom udruženju društava za tržišno komuniciranje za projekt Zelena ideja u kategoriji kreativni i inovativni projekt društvene odgovornosti.
Nagrade za kreativnost i inovativnost, kako navode njezini inicijatori, dodijeljuju se s ciljem dodatnog ohrabrenja društva za što češćom upotrebom i primjenom kreativnosti u svakodnevnim korporativnim, društvenim i privatnim djelovanjima. Na samoj dodjeli, nagrađenim hrvatskim kreativcina riječi podrške uputili su Ivana Nikolić Popović (Mreža za razvoj i kreativnost), Tomislav Bobinec (Creative Industries Styria), Ivan Burazin (Codeanywhere) i Mirela Holy (ORaH).