Krčko ljeto po mjeri istinskih kulturoljubaca

Otočni Novi list, 14. srpnja 2013.
 
Već 57. godinu zaredom grad Krk domaćin je Ljetnih priredbi, uz dubrovački i splitski festival, jedne od manifestacija s najdužom tradicijom na našoj obali, koja se odavno promakla u jedan od prepoznatljivijih kulturno-turističkih proizvoda grada i otoka Krka. 
Ovogodišnje događanje u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, koje je pretprogramom započelo na sam dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju, koncipirano je upravo s nakanom obilježavanja tog povijesnog trenutka, stavljajući nacionalnu glazbenu baštinu u širi - europski kontekst. Jednako tako, kao i prethodnih godina, program Ljetnih priredbi oslanja se i na ostavštinu kojom je Krčane zadužio poznati krčki kolekcionar Nikola Udina Algarotti, naglašava Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka. 
Program 57. Ljetnih priredbi podijeljen je u dvije cjeline - glazbeni i dramski dio. Glavnina događanja odvijat će se u prekrasnim povijesnim ambijentima Frankopanskog kaštela te u krčkoj franjevačkoj crkvi. Umjetnička voditeljica glazbenog dijela priredbi vrsna je violinistica i profesorica Laura Vadjon, koja zajedno s krčkim kulturnjacima brine o odabiru kvalitetnih glazbenih sadržaja. 
    
Sakralna glazba
 
Upravo su tim dijelom programa početkom srpnja započele Ljetne priredbe, i to koncertom ansambla Collegium pro musica sacra koji, ističe Parentić, svojim izvedbama slušateljima teži predstaviti dragocjeno blago iz bogate riznice srednjovjekovne monodijske hrvatske glazbe. Program je, u sličnom tonu, nastavljen nastupom francuskog ansambla Dialogos kojeg je utemeljila pjevačica i muzikologinja Katarina Livljanić. Prigodom otvorenja 57. Ljetnih priredbi, ansambl koji se ističe vrsnim interpretacijama sakralne glazbe srednjovjekovne Europe, izveo je Juditu, biblijsku pripovijest iz renesansne Hrvatske prema poznatom rukopisu Marka Marulića. Svu ljepotu vokalnih ekshibicija, u društvu lutnjista svjetskog glasa Edina Karamazova, već će sutra (15. srpnja) demonstrirati ansambl Antifonus. U nizu naizmjeničnih točaka izvodit će djela Vranjanina, Monteverdija, Dowlanda, Venosa, Bacha, Pärta, Barriosa i Lukačića, riječi su kojima Maja Parentić nastavlja prezentiranje svega što posjetitelje Ljetnih priredbi ove sezone u Krku očekuje. 
    
Algarottijeva ostavština
 
Nastavak programa Ljetnih priredbi koncipiran je na ostavštini Nikole Udine Algarottija. Ovdje je riječ o vrijednim gudačkim instrumentima (od kojih su četiri restaurirana) te zbirci muzikalija, danas pohranjenih u Krčkoj biskupiji, odnosno Hrvatskom glazbenom zavodu. Odlukom Ministarstva kulture, zajedno s bibliotekom koja čini treći dio Algarottijevog nasljeđa, 2000. godine isti su proglašeni kulturnim dobrom. Nakon srednjovjekovne i renesansne tradicije bazirane na glazbi nošenoj vokalima, upravo Algarottijeva ostavština posjetitelje krčkog ljetnog kulturnog festivala uvest će u novo, barokno poglavlje glazbene povijesti koje će već 22. srpnja predstaviti Hrvatski barokni ansambl, i to djelima Rameaua, Montéclaira, Couperina, Rameaua i Blamonta. Taj zanimljiv pregled glazbene povijesti primjerima romantizma i impresionizma zaključit će talijanski puhački kvintet Gomalan 5. kolovoza, te operni prvaci Kristina i Robert Kolar (uz klavirsku pratnju Vladimira Babina) koji će se 19. kolovoza predstaviti koncertom vokalne lirike. Pored koncerata ozbiljne glazbe, u godini uvrštavanja klapskog pjevanja na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine, u program je uvršten i koncert Klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj koja će, nastavlja ravnateljica gradskog Centra za kulturu, pred Krčanima nastupiti 28. srpnja. 
    
Osam predstava
 
Dramski dio ovogodišnjih Ljetnih priredbi donosi pak osam kazališnih predstava od čega su dvije dječje, tako da će svi posjetitelji ove dobro znane manifestacije iznova imati prilike uživati u izvedbama najboljih domaćih kazališnih kuća i njihovih glumačkih prvaka. Nakon već izvedenih nastupa čalanova HNK Varaždin i kazališta Planet Art s dramom Pričaj mi o Gorkom te stand up performancea Na rubu Europe Željka Pervana, uslijedit će nastupi Teatra Gavran s komedijom Lutka, kao i Krčanima već dobro znanih članova Dječjeg kazališta Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda koji će se ovog puta predstaviti izvedbom dramsko-lutkarske predstave Kuki i Kvaka. Planet Art nastupit će i s komedijom Tko je ovdje lud?, dok će družina iz Teatra Exit prvog dana kolovoza posjetitelje Frankopanskog kaštela počastiti predstavom Sutra (ni)je novi dan. Komedija Izbaci uljeza materijal je kojim pred posjetitelje Ljetnih priredbi izlaze članovi karlovačkog Zorinog doma i zagrebačkog Art teatra, dok će mališani 17. kolovoza moći uživati u dječjoj predstavi Ulični skitači, zaključuje Maja Parentić, uvjerena kako će ovogodišnji program 57. Ljetnih priredbi, kao uostalom i svih prethodnih godina, Krčanima i posjetiteljima tog  grada povijesti i kulture ovoljetne tjedne učiniti ljepšim, ispunjenijim, sadržajnijima i bogatijima. [Mladen Trinajstić]