Krčkim srednjoškolcima nagrada na natječaju Oboji svijet šarenim bojama tolerancije

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, 14. studenog 2014. godine, u zagrebačkom Kinu Europa održana je peta po redu priredba tijekom koje su svečano uručena priznanja autorima najboljih radova pristiglih na  natječaj Foruma za slobodu odgoja pod nazivom Oboji svijet (šarenim bojama tolerancije). 

Riječ je o natječaju koji promiče toleranciju, jednakost, nenasilje, kreativnost i inovativnost među školarcima u Republici Hrvatskoj, a na koji su pristigla čak 533 rada što ih je izradilo više od 1.500 učenika iz 18 županija. Polaznicima četvrtog razreda gimnazije Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir - Denisu Nešiću, Silviu Šimuniću, Nikolini Mrakovčić, Luki Broziću, Luciji Ostrogović i Marti Justić - na spomenutoj svečanosti u kategoriji Oboji svijet djelom zasluženo je dodijeljeno prvo mjesto za video uradak Usudi se biti drugačiji kojeg su osmislili i snimili pod mentorstvom profesorice povijesti Gordije Marijan, a koji kreativno progovara o temama poput različitosti, prihvaćanja, komunikacije, tolerancije i zajedništva.
 
 
Ovo priznanje sigurno je bilo poticaj više da se i u prostoru škole, 17. studenog, prigodno obilježi Međunarodni dan tolerancije, i to jednodnevnom akcijom Ostavi svoj otisak - Daj 5! tijekom koje su učenici dobili priliku ostaviti svoj trag otiskivanjem dlana na veliko platno postavljeno u auli škole, slikajući se potom uz svoj otisak ili kraj njega upisujući riječ koja u njima, ali i drugim ljudima ima potencijala probuditi snagu i pobuditi pozitivne emocije. Ovom inicijativom srednjoškolci nam još jednom ukazuju na činjenicu kako je poštivanje različitosti ipak duboko usađeno u svima nama te kako su upravo mir i tolerancija preduvjet za bolju budućnost.