Krčki vatrogasci prikupili donaciju za interventne kolege iz riječke bolnice

novilist.hr, 22. travnja 2020.

Shvaćajući vrijednost i značaj rada svih naših medicinara, posebice onih koji su u ovim vremenima najizloženiji opasnostima zaraze koronavirusom, krčki su profesionalni vatrogasci simboličnom, ali gestom od srca, odlučili zahvaliti svojim interventnim kolegicama i kolegama iz KBC-a Rijeka.

Na inicijativu otočnog vatrogasca Bore Lušića, jednog od 23 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka, bodulski su vatrogasci unutar vlastite stanice organizirali i u samo nekoliko dana proveli akciju prikupljanja dobrovoljnih novčanih priloga za pomoć opremanju zaštitnom opremom te naše regionalne zdravstvene ustanove. Na taj su način među sobom uspjeli skupiti iznos od tri tisuće kuna.

– Prikupljena smo sredstva već jučer uplatili na račun KBC-a Rijeka želeći i na taj način zahvaliti, ali i pomoći našim kolegama - brizi za zdravlje i sigurnost svih nas predanim liječnicima, medicinskim sestrama i svom ostalom osoblju uključenom u sustav s kojim i mi kao vatrogasci redovito, čvrsto i dobro surađujemo i kojima, uz ostalo i kroz svoj radni doprinos, i sami u ovakvoj situaciji svi redom nastojimo pomoći - rekao nam je zapovjednik JVP-a Grada Krka, Dinko Petrov.

– S ponosom i zahvalnošću možemo reći da je dobra i relativno sigurna zdravstvena slika naše županije uvelike zasluga svih tih vrijednih, stručnih, samozatajnih i požrtvovnih zdravstvenih radnica i radnika koji su, nastavljajući se na iskazanu građansku disciplinu velike većine žitelja ovog dijela naše zemlje, ipak bili ključni u sprečavanju razbuktavanja i nekontroliranog širenja epidemije među stanovništvom primorsko-goranskoga kraja - istaknuli su krčki vatrogasci.

Napomenuli su i da su, iako svjesni financijske skromnosti svoga priloga u odnosu na stvarne potrebe našeg zdravstvenog sustava, činu donacije svi u toj postrojbi pristupili bez zadrške, vrednujući rad svih onih koji danonoćno brinu o oboljelima.

 

Oprez kod paljenja korova

 

Iako je dosadašnji dio vatrogasne godine na Krku obilježen izostankom posjetitelja otoka, pa tako i manjom ugrozom koju sa sobom nosi turistička živost, te i takve okolnosti ipak ne znače da otočni vatrogasci nemaju posla. Naprotiv, kažu nam JVP-ovci ističući da, dijelom i zbog toga što izolirani otočani vrijeme uvelike krate radom u svojim poljima i maslinicima, već neko vrijeme na Krku bilježe značajan porast broja požara otvorenog prostora.

Samo u jednom danu prošlog vikenda tako smo imali prijavljenih čak 55 paljenja korova, otkrio nam je Petrov, pozvavši zbog takvih okolnosti otočane na dodatni oprez u takvim radnjama. Apeliramo da se ne pali vatra, a ako se negdje baš i mora paliti korov, onda to valja činiti za mirnih i nevjetrovitih dana, uz najavu JVP-u te poduzimanje svih propisanih mjera opreza i zaštite od požara, zaključio je Dinko Petrov. [Mladen Trinajstić]