Krčki srednjoškolci u Vlaku sjećanja za Auschwitz

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Opatije, zajedno s Olegom Mandićem, organizirala je sudjelovanje Hrvatske u projektu Treno della memoria 2014, dok je Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka inicirala uključivanje krčkih srednjoškolaca, sponzoriravši troškove njihovog putovanja.

Hrvatska delegacija, iako brojem mala, dala je važan doprinos obilježavanju sjećanja na žrtve Auschwitza. Osamnaest se njezinih članova nije tek utopilo u moru od ukupno sedamsto sudionika, uglavnom Talijana i Francuza, već su ravnopravno sudjelovali u čitavom programu.
U hrvatskoj su delegaciji bili opatijski i krčki učenici zajedno s profesorima. Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir tom su prigodom predstavljali Matko Vezmar, Andrea Mihalić, Iva Mršić, Marija Vančina i Antonela Čorapović te profesorica Gordija Marijan i predsjednik krčke UABA-e Darko Fanuko. 
Sudionici ove inicijative proputovali su vlakom od Hrvatske do Poljske (i natrag), a prešavši tračnicama 2.300 kilometara, na simboličan su i jedinstven način odali počast žrtvama tog ozloglašenog logora. Međutim cilj putovanja bio je Memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te komemoracija na kojoj se svake godine okupljeni prisjećaju žrtava Auschwitza. Hrvatski predstavnik, krčki srednjoškolac Matko Vezmar, ondje je održao emotivan i dirljiv govor.
Nakon pet dana putovanja, hrvatska se delegacija vratila na ishodišnu točku - željeznički kolodvor u Rijeci - gdje ih je iznova dočekao Oleg Mandić. Naime, on je kao dječak preživio strahote Auschwitza, postavši posljednji zatvorenik koji je živ izašao iz logora smrti. Dijelić njegove boli i straha, s kojima se u logoru suočio, osjetili su svi sudionici ekskurzije boraveći u Memorijalnom centru i muzeju, međutim svladao ih je u isto vrijeme i osjećaj ponosa što su imali čast biti dijelom hrvatske delegacije u ovom poznatom međunarodnom projektu.