Krčki srednjoškolci u Strasbourgu upoznali rad Europskog parlamenta

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, između 11. i 13. prosinca 2017. godine, dvadesetak učenica i učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir ugostila je u Europskom parlamentu.
Naime, poziv za ovo gostovanje uputila im je još u listopadu ove godine tijekom svog posjeta krčkoj školi kojoj je osobno dodijelila prestižni status Škole ambasadora Europskog parlamenta, dok su učenici uključeni u program zaslužili naslov ambasadora juniora, a mentorica Gordija Marijan, inače profesorica povijesti, titulu ambasadorice seniorke.
Mladi ambasadori, u društvu svoje mentorice, tijekom trodnevnog boravka u Strasbourgu dobili su priliku upoznati se s radom i funkcioniranjem Europskog parlamenta u kojem se donose odluke koje direktno utječu na život svih građana Europske unije. Učenici su, također, imali jedinstvenu priliku izravno se upoznati s radom Željane Zovko i njezinim svakodnevnim aktivnostima te iz prve ruke svjedočiti kako izgleda radni dan zastupnice, i to tijekom održavanja plenarne sjednice. Tijekom boravka u Glavnoj vijećnici doznali su na koji se način izglasavaju za svakog građanina Unije ključne odluke, dok su u novootvorenom Planetarium putem dinamičnih i interaktivnih multimedijskih alata učili kako se oblikuju zakoni i ostali važni akti. Na predavanju o europskim institucijama srednjoškolcima je pojašnjena procedura donošenja zakona i proračuna na europskoj razini, a tijekom ovog boravka u Strasbourgu upoznali su se i s aktivnostima ostalih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, kao i mogućnostima iskorištavanja fondova i programa Unije namijenjenih mladima.
Željana Zovko, uz predstavnike jedine primorsko-goranske škole sa službenim statusom Škole ambasadora Europskog parlamenta, ovom je prigodom ugostila i članove Foruma mladih i Kluba žena Udruge bosanskih Hrvata Prsten iz Zagreba te studente Ekonomskog fakulteta u Osijeku, inače maratonce koji već šestu  godinu za redom, na relaciji Vukovar - Srebrenica, trče ultra-maraton dug čak 227 km.