Krčki srednjoškolci različitim aktivnostima obilježili Dan sigurnijeg Interneta

Proteklog je tjedna u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir obilježen Dan sigurnijeg Interneta. Jedan od najvažnijih dana u kalendaru informacijske sigurnosti različitim se aktivnostima obilježava već 20 godina s ciljem što sigurnijeg i odgovornijeg korištenja Interneta i digitalnih tehnologija, posebice među djecom i mladima diljem svijeta.

Krčki srednjoškolci tako su, kroz nastavu informatike i računalstva, razgovarali o kreiranju jakih lozinki, elektroničkom nasilju, prijevarama, lažnim profilima, identitetima i vijestima te kako ih prepoznati i kako se kritički odnositi prema moru informacijama koje su konstantno dostupne putem društvenih mreža i Interneta uopće.

Učenici prvih, drugih i trećih razreda tako su izrađivali prigodne plakate, rješavali online kvizove te kreirali kratke stop-motion animacije s osvrtom na pojedine prethodno istaknute teme, s time da neke od njih možete pogledati i u nastavku. Učenike su mentorirale profesorice Jelena Nujić i Elena Lipovac.

Uz to, održana je i radionica na temu Online seksualno uznemiravanje - samo šala? namijenjena učenicima, i to putem internetske stranice Centra za sigurniji Internet, dok su profesori mogli sudjelovati u radu stručnog skupa pod nazivom Koja je cijena jednog LAJKA? s fokusom na prisutnost djece u kiber svijetu pod svaku cijenu, unatoč tome što su sadržaji koji ondje susreću nerijetko neprikladni.

Ovakve aktivnosti učenicima bi trebale olakšati snalaženje u bespućima Interneta te im, naposljetku, pomoći da budu što oprezniji prilikom ostavljanja svojih digitalnih tragova.

 

 

 

Zanimljivo je da više od trećine građana (35 posto) tvrdi da nisu ugroženi, a gotovo polovica (45 posto) uopće ne razmišlja o tome da bi upravo oni mogli postati žrtvom internetskih prijevara. Samo je manji broj građana svjestan potencijalnih prijetnji koje vrebaju na Internetu, pa tako tek 20 posto njih smatra da su izloženi ili ugroženi internetskim napadima. Kada se građane pita što poduzimaju kada postanu žrtvom internetske prijevare, 45 posto tvrdi da se nikada nisu susreli s pokušajima prijevare. Ništa neće poduzeti 28 posto građana, a još će ih manje upozoriti svoje suradnike, prijatelje ili rođake (22 posto). Iako bi svaki slučaj trebalo prijaviti banci ili policiji, nadležnim institucijama ovakve prijetnje prijavi tek 12 posto građana. Edukativni programi stoga su prepoznati kao najbolji način prevencije internetskih napada. Iako čak 41 posto građana smatra kako bi se trebali više educirati o sigurnosti na Internetu, zabrinjavajuće je da, iako su djeca već od malih nogu izložena internetskim sadržajima, škole kao mjesto edukacije podržava samo njih 18 posto. No, to bi se, u dogledno vrijeme, trebalo promijeniti jer sve više škola i drugih obrazovnih ustanova sudjeluje u posebnim obrazovnim programima organiziranim upravo povodom Dana sigurnijeg Interneta.