Krčki srednjoškolci prigodnim program zaključili proslavu Dana škole

Uvijek aktivni, ali i kreativni krčki srednjoškolci, mnogobrojnim aktivnostima, između 21. svibnja i 05. lipnja, slavili su ovogodišnji Dan škole. 

Proslava je startala otvaranjem multimedijalnog izložbenog projekta Tanac na zelenon koji se u prostoru Galerije Decumanus mogao razgledati između 21. i 30. svibnja, a nastavljena je predstavljanjem zanimljive e-knjige Štroligi, autora Petra Trinajstića, poznatog krčkog fotografa i filmaša. Riječ je o interaktivnom materijalu s pričama iz vrbničke usmene predaje što ih je zabilježila Marija Kraljić, koautorica njezinog tiskanog izdanja. Međutim u novom ruhu pučke priče (kojima su glavna poveznica različita nadnaravna bića) predstavljene su na nov, dosad nekorišteni način, i to zahvaljujući mogućnostima multimedijalne, odnosno interaktivne tehnologije. Trinajstić je tako Kraljićkine priče u predstavljenom izdanju obogatio video prilozima, interaktivnom fotografijom, 3D modelima ali i pojmovnikom te brojnim drugim sadržajima vezanim uz vrbničku kulturnu baštinu.
Međutim, središnji dio proslave Dana Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir organiziran je 05. lipnja kada su tijekom prigodnog programa nazvanog poput izložbe Tanac na zelenon podijeljena priznanja i nagrade učenicima i mentorima koji su postigli izvrsne rezultate na natjecanjima, bilo da se radi o znanju, vještinama ili sportu. Ove godine te je natjecateljske smotre pohodilo čak 117 učenika, među kojima se njih 33 plasiralo na županijska, 12 na međužupanijska, 12 na državna te dvoje na međunarodna natjecanja.
U svom uvodnom govoru, pred okupljenim učenicima, profesorima i mnogobrojnim uzvanicima, ravnateljica škole Đurđica Cvitkušić, sve je srdačno pozdravila, istakavši kako se u pripremi bogatog programa Dana škole, kao i prethodnih godina, ostalo vjerno tradiciji, budući da je jedan od osnovnih ciljeva ove ustanove držati se otoka, odnosno njegove kulturno-povijesne baštine - kanta, tanca, domaće besede, ali i prekrasnog krajolika. U nastavku programa nizali su se pjevači, svirači i recitatori, a predstavljene su i sve školske aktivnosti te uspjesi krčkih školaraca, od obilježavanja Dana kruha i Dana kravate, preko primanja nagrade koju je školi dodijelila Zaklada za razvoj civilnog društva, organizacije međunarodnog natjecanja turističko-ugostiteljskih škola, obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara, organiziranja radionica u sklopu edukacije o ovisnostima, participiranja u Proljetnom krosu, pripremanja i sudjelovanja u državnom natjecanju Ponos Domovine, suradnje s civilnim sektorom, organizacije Sata povijesti, obilježavanja Dana mira, čiščenja plaža u suradnji s krčkom Turističkom zajednicom, uključivanja u inicijativu Zdrav za pet, priređivanja Dana otvorenih vrata, pa sve do dobivanja certifikata Međunarodne eko škole i konačno programa kojima tradicilonalno završava školska godina.
U nastavku proslave profesorica Mirjana Komadina Mergl predstavila je cjelogodišnje školske projekte Eko škola za eko otok Krk i Pazi, snima se s naglaskom na priču o kratkom dokumentarnom filmu Krčki sir - žuto zlato otoka Krka, nastalom u režiji krčkih srednjoškolaca, koji bilježi specifičan segment otočne tradicije, proizvodnju jedne od najčuvenijih krčkih delicija - vrbničkog ovčjeg sira.
Na kraju jednosatnog programa Patricija Delač, članica Udruge Ponos Domovine i voditeljica projekta Volim Domovinu, krčkim školarcima Matku Spicijariću, Vandi Žic i Luciji Dujmović te njihovoj mentorici, profesorici Gordiji Marijan, uručila je srebrne plakete, kao dokaz izvrsnosti, odnosno dobrih rezultata ostvarenih na prestižnoj državnoj smotri znanja i sporta Ponos Domovine održanoj u Zagrebu početkom svibnja.