Krčki srednjoškolci obilježili Dan kravate

Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir svakog 18. listopada krasi neobičan modni dodatak. Kravata duga dvadeset metara, koju su učenici i profesori izradili još 2010. godine, postavlja se na školu kako bi se prigodno obilježio hrvatski i svjetski Dan kravate.

Svečano obilježavanje ovog dana škola provodi od 2008. kada je Hrvatski sabor jednoglasnom odlukom zastupnika 18. listopada proglasio nacionalnim Danom kravate. Učenici tada već tradicionalno u školu dolaze ukrašeni kravatom, slaveći dan svečanosti, uljuđenosti, ponosa i zajedništva, pridružujući se tako simbolično srednjoškolskoj zajednici.
Šarena kravata krčkih srednjoškolaca sastavljena je od različitih komadića platna spojenih u šarenu cjelinu. Svaki komadić predstavlja jednog učenika, dio razred, dok cijela kravata predstavlja čitavu školu. Njome su kretivni srednjoškolci željeli istaknuti vrijednost zajedništva u različitosti, te na mladenački način od kravate stvoriti maštovit proizvod. Kravata je 2010. godine bila postavljena na zgradu stare Gradske vijećnice u starogradskoj jezgri, a kako je bura ometala postavljanje instalacije, domišljati su je učenici omotali oko zdenca na krčkoj Veloj placi. Od tada se svake godine 18. listopada redovito postavlja na zgradu škole.