Krčki pršut - prvi hrvatski proizvod registriran na razini Europske unije

U Službenom listu Europske unije od 14. travnja 2015. godine objavljena je Provedbena Uredba Komisije (EU) 2015/580 o upisu naziva Krčki pršut u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Time je Hrvatska dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno prvi proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom europskom tržištu.

Proces zaštite naziva ove delicije započeo je u travnju 2010. kada je Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Mesnica-market Žužić, krčkog pršutara Vjekoslava Žužića, dostavila zahtjev za registracijom oznake zemljopisnog podrijetla. Nakon provedene procedure Ministarstvo je u ožujku 2012. donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv Krčki pršut postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U veljači 2014. Ministarstvo je Europskoj komisiji uputilo zahtjev za registracijom naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, da bi nakon provedene procedure, 14. travnja ove godine, objavom prethodno spomenute Uredbe naziv Krčki pršut bio konačno i upisan u europski registar zaštićenih oznaka.
Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena je isključivo na područje otoka Krka, a radi se trajnom suhomesnatom proizvodu od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamurenom morskom soli i začinima, sušenom na zraku bez dimljenja te podvrgnutom procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godine dana. Specifičnost ovog proizvoda proizlazi iz njegovog dugogodišnjeg ugleda te vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koristi tradicionalnom recepturom.
Upravo je to rezultiralo nekolicinom posebnosti u postupku proizvodnje, odnosno posebnim karakteristikama konačnog proizvoda koji se razlikuje od pršuta proizvedenih u bližoj okolici. Krčki pršut tako je blage arome, tipične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja, koja može doći do svog punog izražaja obzirom da nije prikrivena mirisom dima. Iako je, tijekom dugog razdoblja koje seže daleko u povijest, polagano stjecao svoj zlatni status, naglom povećanju njegova ugleda tijekom posljednjih pedeset godina pridonio je i razvoj otočnog turizma. Naime, Krčki pršut bio je jedan od malobrojnih domaćih proizvoda koji se odmah počeo nuditi turistima i koji je kvalitetom i količinom mogao zadovoljiti njihove potrebe.
Zaštitom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla nagrađena je vještina i odlučnost svakog proizvođača koji se trudi sačuvati tradiciju, ali u isto vrijeme uvažavajući razvoj najnovijih tehnologija.
Valja ovdje spomenuti kako se mnogim nagradama i priznanjima dodijeljenim Krčkom pršutu odnedavno pridružio i prestižan naslov Šampiona kvalitete zaslužen na 10. Nacionalnom sajmu pršuta održanom u Sinju.