Krčki osnovnoškolci na Državnom natjecanju iz informatike i računalstva

Na ovogodišnjem Državnom natjecanju iz informatike i računalstva Infokup za učenike osnovnih i srednjih škola, održanom između 17. i 20. ožujka u primoštenskom Hotelu Zora, zapažen rezultat ostvarilo je i dvoje krčkih osnovnoškolaca. 

U kategoriji Primjena algoritama uporabom programskih jezika Basic, Python, Pascal, C i C++, pored devetero sedmaša Luka Braut zauzeo je solidno četvrto, dok je osmaš Karlo Sintić u kategoriji Razvoj softvera, pored osmero sedmaša i osmaša, zauzeo izvrsno treće mjesto. Obojicu učenika za ovo je natjecanje pripremao Boris Bolšec, profesor informatike u krčkoj osnovnoj školi.
Pravo sudjelovanja na ovom 23. po redu Državnom natjecanju ostvarilo je čak 170 učenika osnovnih i srednjih škola, koje je pratilo i pripremalo 90 mentora. Iako je informatika u osnovnim školama izborni predmet, osnovnoškolci su pokazali značajan interes, o čemu najbolje svjedoči njihova brojnost kako na školskoj, tako i na županijskoj, odnosno državnoj razini natjecanja. Svake godine na početnoj, školskoj razini, sudjeluje više od 6.000 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a samo oni koji pokažu najbolje znanje i spretnost u rješavanju složenih računalskih programa, pozivaju se na državnu smotru.
Tijekom ovogodišnjeg Infokupa učenici su se natjecali u tri kategorije - Algoritmi, Razvoj softvera i Osnove informatike - koje se ovisno o korištenim programskim alatima nadalje dijele u podkategorije. Organizaciju natjecanja potpisuju Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz podršku Visoke škole za računalstvo Algebra i Microsofta Hrvatska.