Krčki dom na putu u europsku elitu

Novi list, 05. srpnja 2014.
 
U krčkom domu za starije i nemoćne osobe ovog se tjedna održava niz vrijednih i zanimljivih edukacijskih događanja namijenjenih zaposlenicima te ustanove.
Kako doznajemo od Mladena Pokrajčića, ravnatelja Malog Karteca, djelatnici krčkog doma ovih dana prolaze kroz prilično opsežno i sustavno pripremljeno obučavanje namijenjeno podizanju opsega i kvalitete ondje ponuđenih usluga, a sve kako bi u zadanom trogodišnjem roku spomenuti dom ispunio stroge i zahtjevne uvjete zacrtane E-Qalinom, specijaliziranim sveeuropskim modelom upravljanja kvalitetom u domovima za starije, socijalnim ustanovama te institucijama za stručno osposobljavanje ljudi koji rade u takvim centrima. 
Model koji je godinama razvijan od brojnih europskih ekspertnih skupina i koji se već dulje vrijeme provodi u najkvalitetnijim domovima diljem Starog kontinenta trebao bi, nakon predviđenog usklađenja sa strogim postavkama tog standarda, u Mali Kartec biti uveden tijekom 2015. godine, a da tome uistinu bude tako ovih se dana brine ugledna njemačka stručnjakinja Susanne Pletowski, zamjenica predsjednice Službe gerontologije za stariju populaciju Savezne Republike Njemačke. 
    
Tri programske teme
 
Nakon što smo u proteklom periodu već uspješno odradili oko dvije trećine zacrtanog edukacijskog programa, ove smo se godine u sklopu pripremnih aktivnosti nužnih za uvođenje E-Qalina koncentrirali na tri bitne programske teme - brigu o higijeni koja se posebno tiče domskih spremačica, na tematiku njege tijela i zdravstvene zaštite naših korisnika koje se tiču njegovateljica i sestara, kao i na tematiku pravilne uporabe pomagala koja se svakodnevno koriste u tehničko-zdravstvenoj njezi organiziranoj u domovima umirovljenika, objasnio nam je ravnatelj Pokrajčić. 
Njemačka stručnjakinja, prenosi nam naš sugovornik, u krčkom domu nije prvi put. Gđa. Pletowski zahvaljujući vrlo uspješnoj i plodonosnoj suradnji koju već godinama razvijamo s našim njemačkim kolegama, ali i predstvnicima Hrvatsko-njemačke zajednice iz grada Karlsruhea, a koja je do sad rezultirala brojnim, izuzetno vrijednim donacijama različite opreme, medicinskih uređaja, pomagala, materijala pa i namještaja (kojim su, posredstvom krčke domske posudionice danas opremljena mnoga otočna, ali i hravtska staračka domaćinstva kao i socijalne i zdravstvene ustanove diljem Hrvatske) postala je naša česta gošća i podupirateljica. Prepoznajući vrijednost svega što se na Krku, posebice u Malom Kartecu radi (ili tek kani napraviti) spomenuta njemačka promotorica unapređenja gerontološke skrbi tako ondje ovih dana boravi i zajedno sa svojim suprugom Stefanom potpuno besplatno provodi edukacijske aktivnosti koje bi već dogodine toj krčkoj ustanovi trebale priskrbiti i formalnu certifikacijsku potvrdu njenih kvaliteta. 
    
Zahtjevnih 12 kriterija
 
Sustav E-Qalina, objasnio nam je Pokrajčić, za sad se u našoj zemlji provodi i nastoji uvesti jedino u nekoliko ustanova Primorsko-goranske županije. Uz Mali Kartec, daleko su u postupcima njegove implementacije odmakli i domovi Kantrida te Volosko, ustanove koje će se baš poput krčkog Malog Karetca vrlo skoro moći pohvaliti činjenicom da prve u Hrvatskoj provode europske sustave kojima se i na formalan način garantira kvaliteta njihovih usluga i kojima je, u konačnici, glavni i osnovni cilj zadovoljstvo samih korisnika, članova njihovih obitelji, zaposlenika domova, ali i cjelokupne lokalne zajednice, kako po pitanju stručne brige, ponuđene zdravstvene i tehničke njege o korisnicima domova tako i po pitanju kvalitete i sadržajnosti organizacije slobodnog vremena ondje udomljenih ljudi. Krčanima, obrazložio nam je ravnatelj, ostaje za usvojiti i u rad implementirati još 12 nimalo jednostavnih kriterija nužnih za stjecanje prava korištenja tog europskog standarda. 
 
Neumorni humanitarci 
    
Susane Pletowski u Krk niti ovog puta nije došla praznih ruku. Preko nje, ali i preko s njom povezanih prijatelja iz Hrvatsko-njemačke zajednice iz Karlsruhea došli smo do nove vrijedne donacije - namještaja (150 stolica i tridestak stolova op.a.) kojim je opremljena terasa domskog restorana kao i prostor dnevnog boravka Malog Karteca. Uz to, pohvalio nam se Pokrajčić, njemački su prijatelji domski inventar obogatili i sa stotinjak stolova i vitrina kojima su opremljene sobe korisnika Malog Karteca jednako kao i novouređeni prostor namijenjen intimnijoj i opuštenijoj komunikaciji ondje smještenih osoba s njihovom djecom, rođacima i prijateljima. Iz Njemačke je zahvaljujući uhodanom prijateljsko-donacijskom kanalu put Krka proteklih dana doputavala i nova pošiljka električnih kreveta koje Boduli sad već redovito prosljeđuju domaćim zdravstvenim kao i ustanovama socijalne skrbi ali i vrijedna električna dizalica koja bi uskoro trebala biti instalirana unutar Malog Karteca. [Mladen Trinajstić]