Krčka srednja škola - Škola ambasador Europskog parlamenta

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, 13. listopada 2017. godine, u okviru službene ceremonije, Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, dodijelila je status Škole ambasadora Europskog parlamenta, uručivši, najprije, plaketu ravnateljici Đurđici Cvitkušić, a potom i priznanja mentorici Gordiji Marijan, kao i mladim ambasadorima Europskog parlamenta.
Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza kao državljana Europske unije niti su vodilje ovog programa kojeg na sebi svojstven način provode u njega uključene srednje škole. Njegov je primarni zadatak podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, zajedno sa sviješću o zajedničkim europskim vrijednostima, ali i pravima koje imaju svi europski građani. Krčki srednjoškolci su tijekom četverogodišnje provedbe programa Škola ambasador Europskog parlamenta, a posebice u prošloj školskoj godini, uz iznimno zalaganje profesorice Gordije Marijan, upoznali rad i način djelovanja Europske unije, a ponajviše Europskog parlamenta, posebnu pozornost posvećujući odgovornostima zastupnika koji ga predstavljaju.
Zastupnica Željana Zovko ovom je prigodom istaknula važnost upoznavanja mladih s načinom djelovanja Europske unije te mogućnostima koje se pružaju svim njezinim građanima. Također, predstavila je i princip kojim zastupnici u Europskom parlamentu sudjeluju u donošenju odluka i politika koje utječu na svakodnevni život svih građana Europe, s time da je kao primjere izdvojila regionalnu politiku Unije, zatim politiku prema otocima te programe namijenjene mladima poput hvalevrijednog Erasmusa. Zovko je, nadalje, pohvalila učenike i sve njihove profesore u namjeri promicanja zajedničkih europskih vrijednosti, kao i njegovanja kulturne baštine otoka Krka, dodavši, kako su svojim trudom i zalaganjem itekako zaslužili status Škole ambasadora Europskog parlamenta, a nije izostala ni čestitka obzirom na činjenicu da je 2015. godine, krčka srednja škola proglašena najboljom srednjom školom u Primorsko-goranskoj županiji. 
Ravnateljicu Đurđicu Cvitkušić potom je pripala čas da podsjeti na sve odrađene aktivnosti i ostvarene uspjehe srednjoškolaca koji su, proteklih godina, doprinijeli dobivanju status Škole ambasadora Europskog parlamenta, dok je profesorica Gordija Marijan, inače ambasadorica seniorka Europskog parlamenta, priznala kako se, zajedno sa svojim kolegama, smatrata osobom čiji je cilj, u ovom kontekstu, učenicima otvori prozor u svijet, ali i vrata kad na njih pokucaju. 
Priznanja za sudjelovanje u projektu i aktivnostima Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj tako su, pored mentorice, dobili i sljedeći ambasadori juniori Europskog parlamenta: Melanie Vičević, Niko Peričić, Silvija Kosić, Eleonora Lekić, Miriam Volarić, Roberta Bajčić, Dora Blažević, Toni Šipuljak, Klara Brzac, Mauro Karabaić, Mauro Hrast, Dajana Mihalić, Gloria Olić, Iris Tomašić, Nikica Stijepić, Filip Nešić, Laura Karabaić i Luka Vladić.