Krčka srednja škola i dalje dobro kotira: Čak dvije trećine osmaša nastavlja školovanje na Boduliji

novilist.hr, 25. kolovoza 2020.

S obzirom na blagi, ali ipak zamjetan rast broja učenika koji se ove godine odlučio upisati u neki od prvih razreda krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, jedinog srednjoškolskog centra na otoku Krku, kao i na činjenicu da je zajedno s ukupnim brojem narastao i postotak završenih osmaša koji su svoje školovanje odlučili nastaviti na svome otoku, ne čudi zadovoljstvo kojim je tijekom našeg razgovora o trenutnom brojnom stanju u toj obrazovnoj ustanovi zračila njena ravnateljica, prof. Đurđica Cvitkušić.

– Iako upisi još uvijek traju i do kraja ovog drugog, jesenjeg upisnog roka očekujemo još pokojeg upisnika ili upisnicu, već sadašnje brojke govore u prilog općem dojmu da krčka srednja škola i dalje dobro kotira među mladim otočankama i otočanima, istakla je prof. Cvitkušić, potkrijepivši svoju konstataciju podacima da je u ovom trenu, pred sam početak nove školske godine, SŠ Hrvatski kralj Zvonimir upisalo 110 njenih budućih polaznika, četvero više no lani. Uz napomenu da će do početka rujna ta brojka sasvim sigurno još rasti te da će pozitivan odnos aktualnih i lanjskih upisnih brojki nedvojbeno biti dodatno podebljan u korist ovogodišnjih, ravnateljica je posebno apostrofirala podatak da je spomenutih 110 novopečenih srednjoškolaca proizašlo iz generacije koja ukupno broji 167 učenika. – Drugim riječima, ove smo godine već u ovom trenutku, dakle i prije zaključenog drugog upisnog roka, upisali čak 66 posto mladih otočana koji su početkom ljeta zaključili osnovnoškolsko obrazovanje, nastavlja naša sugovornica priznajući da ju je takav rezultat i osobno pozitivno iznenadio. Tim više uzme li se u obzir da je u anketi provedenoj početkom godine svega 70-ak tadašnjih osamaša iskazalo namjeru ostati na svom otoku.

 

Dva gimnazijska razreda

 

Kao i prijašnjih godina, najveći interes, pa tako i broj upisa, bilježi se u četverogodišnjim programima, posebno onom gimnazijskom, a zatim po interesu slijedi program obrazovanja za tzv. turiste te potom i ekonomiste, ugostitelje i strojare. – Ove smo godine u gimnazijski program upisali čak 41 učenika, od kojih će početkom rujna biti sačinjena dva odjeljenja prvih razreda. Prvi razred smjera u kojem obrazujemo hotelijersko-turističke tehničare upisalo je 24-ero polaznika, ekonomski smjer 16, ugostiteljske programe njih petnaestero, a strojara je zasad 14. U ovom trenutku je slobodno te za upis još uvijek raspoloživo osam mjesta u krčkom ekonomskom programu, šest mjesta u programu automehaničara i četiri u programu vodoinstalatera. Tome još treba pridodati i jedno mjesto slobodno u razredu kuhara te osam u programu konobara. Naglašavajući da je, zasad, ukupan broj učenika krčke srednje škole dosegnuo brojku 364, prof. Cvitkušić ocjenjuje da je ta brojka upravo idealna za ostvarenje visokog standarda, odnosno ciljane kvalitete organiziranja i provođenja nastave koju u krčkom srednjoškolskom centru već godinama obilježava raznovrsnost i sadržajnost ponuđenih programa, niz izvannastavnih aktivnosti te respektabilan broj europskim novcem financiranih programa poticanja i promicanja mobilnosti učenika, posebno u dijelu koji se tiče obavljanja stručne prakse u zemljama EU-a, a sve u svrhu obogaćivanja praktičnih znanja i vještina polaznika programa strukovnog obrazovanja.

 

Cjeloživotno obrazovanje

 

Krčka srednja škola također već neko vrijeme provodi obrazovne programe nastavka te cjeloživotnog obrazovanja. Prvospomenuti program namijenjen je učenicima sa završenim trogodišnjim ugostiteljskim programom koji se polaganjem razlikovnih predmeta mogu prebaciti i potom završiti četverogodišnji turistički program. Uz očekivanje da ćemo i u tom programu ove godine obrazovati nekolicinu mladih otočanki i otočana, pripremamo se i za nastavak programa cjeloživotnog obrazovanja namijenjenog odraslima, a koji zbog svima znanih okolnosti koje su vladale tijekom dobrog dijela prošle nastavne godine, nije mogao biti dovršen. Naime, u tijeku je bio program obrazovanja za kuhara-specijalista hrvatske nacionalne kuhinje koji će sad biti nastavljen tako da će osam još lani upisanih polaznika tog programa svoje započeto obrazovanje imati prigodu zaključiti tijekom listopada, poručila je prof. Cvitkušić, uz najavu da bi uskoro mogao biti otvoren i novi sličan program cjeloživotnog obrazovanja, najvjerojatnije onaj slastičarske specijalizacije.

 

Spremni za sve oblike nastave

 

Prof. Cvitkušić kaže da u krčkoj školi računaju na »normalno« odvijanje nastave. Nadamo se da će nastavna godina krenuti uz fizičku prisutnost naših polaznika, a ukoliko u nekom trenutku bude potrebno prebaciti se na online ili pak kakav drugi, kombinirani oblik nastave, bit ćemo spremni kao što smo bili i prošle godine, naglasila je ravnateljica podsjetivši i da je krčka srednja škola već godinama i više no aktivni sudionik brojnih međunarodnih projekata i programa, među ostalim i onih u okvirima Erasmus+ programa kojim se potiče i promiče mobilnost učenika unutar programa inozemnog praksiranja. – Svi ti programi stavljeni su na čekanje i u odgodi su 2021. godine kad će se, s obzirom na zasad nepredvidive okolnosti, procjenjivati može li se, kako i gdje oživjeti praksa organiziranja višetjednih obrazovnih putovanja krčkih srednjoškolaca u inozemstvo, završila je ravnateljica. [Mladen Trinajstić]