Krčka luka skriva daleku prošlost: Kameni blokovi na Ribarskom mulu možda su stari čak šest stoljeća

Kad se u nekom gradu, kao što je to slučaj u Krku, neprekidno živi, radi i gradi dulje od dva milenija, i nije neko iznenađenje što se pod svakim, s njegova originalnog mjesta pomaknutim kamenom, pronađe neki još stariji i originalniji kameni blok ili kakav drugi sličan trag života i stvaranja minulih generacija žitelja tog drevnog otočnoga grada.

Najrecentnijem takvom slučaju svjedočili smo jučer na krčkoj rivi gdje su, u sklopu zahvata rekonstrukcije, odnosno kamenog opločavanja Ribarskog mula u gradskoj luci, a koji se provode u sklopu projekta čiji je investitor ŽLU Krk, odmah po građevinarskom strojnom zagrebavanju u taj lučki objekt na svjetlo dana izašli kemeni blokovi kojima je isti taj objekt bio prekriven u prošlosti.

– Iako bih se radovao reći da smo pronašli ostatke kamenog opločenja koje je, prema zapisima kojima raspolažemo, još 1481. godine, a prilikom izvođenja zahvata na produljenju i uljepšanju tog privezišnog objekta naložio izvesti prvi venecijanski providur ovog grada, Antonio Vinciguerra, u ovom trenutku se to još uvijek ipak ne usuđujem ustvrditi, rekao nam je jučer na tom nalazištu angažirani otočni arheolog, Matija Makarun.

 

Čeka se potvrda

 

– Naime, silnu želju nas arheologa da pronađemo i dokumentiramo nešto tako staro i vrijedno tek trebaju potvrditi zahvati koje ovdje, uz pomoć građevinara iz tvrtke GP Krk, nastavljamo provoditi. U tom će nam smislu pomoći i predstojeća preklapanja starih nacrtnih karti i iščitavanja sačuvanih dokumenata koji će pokazati jesu li ili nisu kamene ploče s kojih u ovom trenu uklanjamo zemlju i prašinu uistinu njegovi, ili možda ipak ostaci graditeljskih radova naloženih od lokalnih moćnika novijeg datuma, nastavio je spomenuti arheološki znalac.

Naglašavajući da je, prema poznatim mu podacima, spomenuti lučki objekt bio predmetom izgradnje, dogradnje, rekonstrucija i sličnih zahvata u više navrata i tijekom 19., ali i 20. stoljeća, Makarun si je prije donošenja konačnog zaključka o ondje pronađenim ostacima kamenog partera ipak dao vremena, ali i manevarskog prostora za donošenje konačne procjene datacije iskopanoga.

– Činjenica jest da smo i nedavno, prigodom izvođenja infrastrukturnih radova u Mahnićevoj ulici, koja se nalazi nedaleko ovog lokaliteta, naišli na gotovo istovrstan podni kameni pokrov koji smo ondje datirali u 15. i 16. stoljeće, otkrio nam je naš sugovornik ističući da je i to jedan od elemenata zbog kojih se osobno neće iznenaditi mogućim zaključkom da je i netom otkriveni kameni pokrov Ribarskog mula jednako star, vrijedan i zanimljiv ostatak infrastrukturnih projekata krčke lokalne vlasti od prije pol’ milenija!

 

Istražni radovi

 

Pažljivo izvođeni radovi na podizanju parternih ploča koje su još do jučer bile postavljene na tom mulu, provođeni uz propisane mjere konzevratorskog nadzora, brzo su nakon njihova začetka, već na dubini od oko 30 cm osvijetlili desetak metara dug potez u tlo ugrađenih kamenih ploča. Kamen je položen vještim utabavanjem u zemljanu posteljicu, bez korištenja ikakvih vezivnih sredstava, predstavio nam je Makarun od kojeg smo doznali i da će tek po dovršetku istražnih radova koje vodi nadležni Konzervatorski odjel u Rijeci moći donijeti svoj konačan sud i o mjerema buduće zaštite tih nalaza.

– U svakom slučaju, uvjeren sam da istražni radovi neće predugo potrajati te da neće bitno usporiti realizaciju već započetih zahvata na obnovi i popločavanju Ribarskog mula kamenom kojem će se, tko zna, za koje stoljeće netko možda na ovom istom mjestu diviti isto ovako kako se i mi sad divimo ostacima davnih lučko-infrastrukturnih zahvata, završio je Makarun, uz obećanje da će nas izvijestiti o svome konačnom sudu čim do njega dođe.

 

Mletački providur Antonio Vinciguerra

 

Antonio Vinciguerra mletački je diplomat, književnik i kroničar koji je 1459. postao notar duždeve kancelarije, a 1468. i tajnikom mletačkog Vijeća desetorice. Sudjelovao je u diplomatskim misijama za Mletačku Republiku u Kastilji, na Krfu, u Rimu, Firenci, Ferrari, Bologni, Francuskoj. Od 1480. do 1481. boravio je na Krku, gdje je bio prvi mletački providur te je tad i napisao opsežni izvještaj pod naslovom Giurisdizione antica di Veglia. Spomenuti se rad smatra važnim izvorom povijesnih informacija u proučavanju povijesti Krka, knezova Frankopana, ali i za povijest Hrvatske u drugoj polovici 15. stoljeća. [Mladen Trinajstić]