Krčani sa zadovoljstvom postali dijelom životne komedije Zijaha Sokolovića

Na Sceni Zidine, u sklopu dramskog programa 62. Ljetnih priredbi, 06. kolovoza 2018. godine, pred u cijelosti popunjenim auditorijem te uz neprestano aplaudiranje i odobravanje, odigrana je hvaljena predstava  CABAres CABArei, prepoznata kao životna komedija jednog od najpopularnijih glumaca u regiji - Zijaha Sokolovića.

CABAres CABArei kultna je monodrama koja se izvodi već punih 25 godina i kojom se preispituje kriza srednjih godina, odnosno trenutak kada čovjek podvuče crtu, htio ili ne htio, pa analizira sve što mu se dogodilo, sve što mu se danas događa i što će mu se nadalje događati. Drugim riječima, CABAres, CABArei, autorski projekt Zijaha Sokolovića koji u predstavi utjelovljuje čovjeka suočenog s usamljenošću i dezorijentiranošću, običnog čovjeka, ali i čovjeka filozofa, pred krčkom je publikom progovorio o braku, snovima, iskustvima, običnom danu, uspjehu i neuspjehu, borbi mišljenja, zdravom razumu, budućnosti, kazalištu, mediokritetima, rodbini, nacionalizmu, gubitku ličnosti, pomirenju sa životom, kao i o mnogim drugim temama, a sve to u zaista jedinstvenoj interpretaciji svojstvenoj legendarnom glumcu. Tijekom dvosatne satire, publika je majstorskom mimikom i nesvakidašnjom energijom ovog vrsnog komičara bila vješto vođena kroz šarolik spektar ironičnih zapažanja o mnoštvu sitnih stvari u životu koje su nas kadre nasmijati, šokirati ili pak rasplakati. Njegove ciljane provokacije, praćene salvama smijeha, okupljene su Krčane vidno zabavile, ali, sigurno, potaknule i na ozbiljnu kritiku suvremenog društva.

Zijah Sokolović, bosanskohercegovački je glumac i režiser, koji je odigrao i režirao ukupno 122 predstave, snimio 33 filma, 14 televizijskih drama i 24 televizijske serije te bio 54 puta nagrađivan, na ovim je prostorima najpoznatiji po svojim monodramama CABAres CABArei te Glumac... je glumac... je glumac, s time da je potonja prevedena na nekoliko jezika, i kao takva odigrana u dvadesetak zemalja svijeta. Posljednjih godina Sokolović živi, glumi i režira u Austriji i Sloveniji. Naime, ravnatelj je dječijeg kazališta Theaterland u Salzburgu, profesor na katedri za glumu Bruckner Konservatoriuma u Linzu, umjetnički ravnatelj kazališnog festivala Dežela gledališća u Ljubljani te umjetnički voditelj projekta Dramatično društvo.

Dramski dio 62. Ljetnih priredbi nastavlja se u satiričkoj maniri već 13. kolovoza, i to komedijom Za umrijet od smijeha, kreiranoj u (ko)produkciji Kazališta Planet art i Teatra Rugatino, nakn čega 16. kolovoza slijedi predstava za djecu Ježeva kućica Kazališta Smješko.