Krčani doznali što se događa kada hitnu preuzme ekipa Kerekesh teatra

Dramski program 64. Ljetnih priredbi, 28. srpnja 2020. godine, na Sceni Zidine, pred u cijelosti popunjenim auditorijem, ali uz poštovanje svih aktualnih epidemioloških mjera, nastavljen je hit komedijom Pod hitno na hitnu uvijk dobro raspoložene ekipe iz Kerekesh teatra.

Završiti na hitnoj nikada nije smiješno, osim kada se te nemile situacije dohvati Kerekesh teatar! U njihovoj, po mnogočemu jedinstvenoj hitnoj prevladavali su isključivo manje hitni slučajevi. Više se tu radilo o slučajevima hitnosti baziranim na osobnim tumačenjima bolesti. Iznenadni napadaji, kao i nedefinirana stanja organizma, zajedno s nepoželjnim nuspojavama, bili su razlogom odigravanja ovog više milog nego nemilog događaja. S medicinskog aspekta, neobični korisnici koji su se zatekli u prostorijama hitne medicinske pomoći, uglavnom nisu raspolagali poviješću bolesti, već vlastitom dijagnozom, nepokolobljivim (samo)uvjerenjem, s dozom razočaranja u zdravstveni sustav. A njihovo beskrajno raspolaganje vremenom moglo se tumačiti kao navika ili dosada, ili pak percipirati kao dobro opravdanje za bijeg od žene, punice, ukućana, obveza, vlastite sramote iliti samog sebe… Urnebesnih situacija, naravno, nije nedostajalo!

Tekst i režiju ove komedije, koja je Krčane nasmijala do suza, potpisuje Ljubomir Kerekeš, scenografiju Dario Horvat, kostimografiju Mladen Jeremić, glazbu Marin Kereš i Ljubomir Kerekeš, dok su svoje glumačko znanje okupljenima predstavili: Jan Kerekeš (kao punker Zlatko), Goran Koši (kao Jurica Mišić), Darko Janeš (kao Darko Pampur), Draško Zidar (kao Pero Gušter) i Ljubomir Kerekeš (kao penzioner).

U nastavku kazališnog dijela festivala, već u srijedu, 05. kolovoza, slijedi (mono)komedija Vla-vla-Vlajland cabaret, zapravo nastavak hit predstave Cabaret preko veze kreirane u koprodukciji kazališnih kuća Kerempuh i Moruzgva. U toj je predstavi posebnu simpatiju publike privukao upravo lik čistačice Vlajne koja se na posebno smiješan način borila za svoju egzistenciju, i u toj borbi doživjela razne spoznaje atipične za vlastitu stereotipnu poziciju. Nova epizoda njezinih pustolovina prati kulturološke nesporazume i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u zemlji snova mnogih gastarbajtera - Njemačkoj. U ovoj komediji pisca i redatelja Ivana Lea Lema, uloga Vlajne povjerena je Eciji Ojadnić, dok je scenografija djelo Kristijana Popovića, kostimografija Martine Ptičar, koreografija Lea Mujića, a glazba Zvonimira Duspera Dusa.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.