Krčane u Badnjak uvelo otvorenje prigodne izložbe i koncert Putokaza

U organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, najprije u Galeriji Decumanus, a potom i na Veloj placi, 24. prosinca 2015. godine, priređeno je treće izdanje blagdanske priredbe satkane od izložbenih i koncertnih sadržaja, prigodno nazvane Krčko badnje jutro.

Program je tako otpočeo otvorenjem izložbe Velike čestitke iz Velikog rata: Božić, kojom prigodom su okupljenim zaljubljenicima u likovnost, uz pjesmu riječkih Putokaza, postav zajedno predstavili Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu i Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik.
Danas smo se ovdje okupili, uvodi Parentić, kako bi otvorili treću u nizu izložbi tematski vezanih uz obilježavanje stote godišnjice od početka prvog Prvog svjetskog rata, kojom je sabrano osamdesetak uvećanih reprodukcija prigodnih božićnih čestitki iz bogate zbirke venecijanskog kolekcionara Piera Pazzija. I dok su prvim postavom, najprije u Krku, a potom Rijeci, Crikvenici i njemačkom Rockenhausenu, bile predstavljene razglednice iz vremena Velikog rata s na prvi pogled neobičnim motivom mačke, drugi je donio jednako atraktivnu seriju zanimljivom ikonografijom išaranih uskršnjih čestitki. Međutim, ono što je zajedničko svim tim razglednicama i čestitkama, jest činjenica da su ispisivane i slane sa svih strana Europe, dajući nam pritom doznanja kako i u najtežim životnim prilikama, poput onih izazvanih strahotama rata, nailazimo na čovjekovu projekciju nade jasno usmjerenu prema boljoj, vedrijoj i sretnijoj sutrašnjici. Promišljen spektar božićnih simbola, u ovome slučaju isprepletenih vizualima rata, jasno nam govore da su i vojnici suprotstavljenih strana dijelili mnogo toga zajedničkog. Boreći se, sanjali su mir, iskren zagrljaj i obiteljsku sreću, a upravo nam na to iskreno ukazuju lica i naličja izložbom prezentiranih povijesnih čestitki, završava Parentić.
Čast mi je da uoči najljepšeg kršćanskog blagdana, koji zrači toplinom, imamo priliku okupiti se te Badnjak i badnje jutro proslaviti zajedno, naglašava Vasilić. Na ovoj izložbi, koja nas još jednom podsjeća na zaista složene okolnosti Prvog svjetskog rata, možemo svjedočiti čestitkama s ozarenim licima vojnika - punih nade, optimizma i vjere u bolje sutra, prema tome što drugo danas poželjeti nego li isto ono što se početkom stoljeća s fronte pisalo i slalo najbližima, a to je Božić pun nade, zadovoljstva i sreće, kojeg, zaključuje Vasilić, kao takvog, želim svim građanima grada Krka.
 
 
Nakon što je razgledana izložba, na Veloj placi za sve je Krčane i njihove goste priređena badnja marenda te koncert riječkih Putokaza koji su okupljene, prigodnim domaćim i stranim napjevima, poveli na jedno sasvim posebno glazbeno putovanje.
Izložba Velike čestitke iz Velikog rata: Božić može se u Galeriji Decumanus razgledati sve do 07. siječnja 2016. godine, svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.